tommaso campanella’nın ütopya türündeki eseri. platon'un ¨devlet¨, thomas more'un ‘’utopia’’ adlı ütopyalarıyla birlikte bu alandaki en önemli eserlerden biridir. campanella’nın bu kitabı, hristiyanlığa yönelik reformist fikirleri dolayısıyla hapsedildiği ve işkencelere maruz kaldığı hapishanede yazmıştır. kitapta sık sık platon’a göndermeler yapmaktadır ve ondan ve ¨devlet¨ eserinden etkilenmiştir. aristoteles’e karşı ise cephe alır ve tabiat felsefesini savunur. kitap genel itibariyle, özel mülkiyetin yasaklandığı, eğitimin hayat boyu olduğu, kişilerin iyi oldukları işlerde çalıştığı, insanların erdemli oldukları ve bunun dikte edildiği, işbölümünün kişisel niteliklere göre belirlendiği ve tembelliğin günah sayıldığı ütopik bir ülke olan ¨güneş ülkesi¨nin işleyişinden bahseder. fakat kitapta içler acısı olan bir durum vardır ki burada bahsetmeden geçemeyeceğim; platon'un ¨devlet¨inde olduğu gibi kadınlar ortaktır ve ikincil plandadır. genelde felsefe ve antik ve orta çağa ait olan kadının birey olarak ele alınmayışı zaten okuyucuları rahatsız ederken, kadın ortaklığı meselesi kadını adeta bir nesne durumuna sokmaktadır. bu bakımdan kitap eleştiriye açıktır. lakin hemen hemen bütün dinlerde olan kadının ikincil statüde olması ve dönemin ilkel atmosferi hesaba katıldığında campanella’nın böyle bir önerisi şaşırtıcı değildir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"la citta del sole" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim