bireyin toplum içindeki davranışlarını ve bu davranışların nelerden etkilendiğini inceleyen psikoloji konusudur.
devamını gör...
kavram ve yöntemleri üzerine aldığım dersi zar zor geçtiğim sosyoloji konusu.
devamını gör...
insanların birbirleri hakkında nasıl düşündükleri, birbirlerini nasıl etkiledikleri ve birbirleriyle nasıl ilişki kurdukları konusundaki bilimsel çalışma alanıdır.

sosyal psikoloji'nin belki de en doğru tanımını gordon willard allport (1954) yapmıştır:

''sosyal psikoloji; bireylerin, davranış, duygu ve düşüncelerinin başkalarının gerçek, hayal edilen veya ima edilen varlığından nasıl etkilendiğinin bilimsel yollarla araştırılmasıdır.''


yukarıda alıntı yaptığım allport'un tanımının eksiksiz olmasının nedeni insanların sadece gerçek varlıklardan değil, hayal ettikleri veya kendilerine ima edilen varlıklardan da etkilendiklerinin üzerinde durmamız gerektiğidir.
sosyal psikolojinin genelde ilgilendiği konular önyargı, ayrımcılık, kalıp yargılar [stereotip], benlik kavramı vb.'dir.

doğamız gereği sosyal varlıklarız ve iletişime muhtacız. toplum olarak birbirimizi etkiliyor ve birbirimizden etkileniyoruz. bir bireyin karakterinin hem genetik hem çevre faktörlerinden (nature and nurture) etkilenerek oluştuğunu düşündüğümüzde, sosyal psikoloji önemli bir yere sahip oluyor. günümüzde şiddetin, cinsiyetler arası ayrımcılığın, belli gruplara duyulan öfkenin de araştırılması bu alanda fazlasıyla yapılıyor.

sosyal psikolojinin en ünlü deneylerinden biri milgram deneyi'dir. araştırmacı, deneklere; cezalandırmanın öğrenmede etkili olup olmadığını öğrenmek için bir araştırma yaptıklarını söyler ve katılımcıların ''öğretmen rolü''nü canlandıracaklarını belirtir. elbette deneyin amacı bu değildir. öğrenci rolünde olanların kendileri gibi katılımcı olduklarını sansalar da aslında öğrenciler, araştırmacılar tarafından anlaşmalı olarak getirilen kişilerdir. yani her şeyden haberleri vardır.
bundan haberleri olmayan öğretmen katılımcılar, öğrencilere bir dizi soru sorar. yanlış cevap veren öğrencilere elektrik akımı uygularlar. bunun zararlı olmadığı fakat acı verdiği zaten öncesinden kendilerine bildirilmiştir. peki deneyin sonunda ne olacaktır? akım arttıkça ceza vermeye devam mı edeceklerdir yoksa bu acıya dur mu diyeceklerdir?
devamını gör...
sadece sosyal psikolojinin değil;klinik,bilişsel,deneysel ve gelisim psikolojisinin de nörolojik ve psikiyatrik temellerinin olabileceğine (ve bnce olduğuna) iliskin yaklasimlar var.aslında bu , hangi sosyal bilimi eşelesek altından bir doğa biliminin çıkması gerçeğinin farklı bir görüntüsü olsa gerek.ekonomiyi eşeliyoruz matematik (tamam doğa bilimi değil ama formel bilimlerin atası) çıkıyor,sosyal antropolojiyi derinlemesine irdelediğimizde altından fizik-biyoloji ve kimya cikiyor vb...

buraya olur da okumak istersiniz diye bir kitap birakiyorum.okumadim ama okunmaya değer diye düşünüyorum...saygilarimla.

*muzaffer serif ve sosyal psikolojinin nörolojik temelleri-prof.dr. taner özbenli
devamını gör...

sevgisizliğin bebekler üzerindeki etkisini görmek için yapılan deney;

1944 yılında 40 yeni doğmuş bebek denek olarak alınıyor ve iki gruba ayrılıyor. ilk grup kontrol grubu, hem fiziksel hem duygusal ihtiyaçları karşılanan, huzurlu ortamda büyüyen sağlıklı bebekler. ikinci grup ise deney grubu; bebekler çalışmaya dahil olduğunda bakıcıları onları düzenli şekilde besliyor, bezini değiştiriyor, yıkıyor, paklıyor ama asla gereğinden fazla dokunmuyor, göz teması kurmuyor ve iletişime geçmiyor. bebeklerin bütün fiziksel ihtiyaçları karşılanıyor, bulundukları ortam her daim steril ediliyor ve hiçbiri "fiziki" olarak hastalanmıyor. 4 ay sonrasında bebeklerin yarısı, hiçbir fizyolojik sebep olmaksızın ölüyor. yanisi sevgisizlikten ölüyorlar.
ölen bebeklerin hepsi, ölümlerinden önce bir "vazgeçme" evresine giriyor; bakıcılarının ilgisini çekmeye çalışmaktan, ses çıkarmaktan, hareket etmekten ve hatta ağlamaktan bile vazgeçiyorlar. bu evrenin hemen ardından da ölüyorlar. çalışma daha fazla kayıp vermemek için hemen yarıda kesiliyor. ama bu 20 bebekten "vazgeçme" evresine girip henüz ölmeyenler de hemen sonrasında normal bir aile ortamına alınmalarına rağmen ölüyorlar. kalanları kurtarmak için deneyin yarıda kesmeleri çözüm olmuyor, sebebi ise sevgi duygusu için kritik dönem olması. o dönem içerisinde sevgi ihtiyacı karşılanmadığından ölüme neden oluyor.


kelimelerin bir anlaminin kalmadiği deneyler.sırf bu yüzden sosyal psikoloji deneylerini sevmiyorum.ne gerek vardi o kadar bebeğin ölmesine.yazik, cok yazik!

bir diğeri icin felaket için,

(bkz: küçük albert deneyi)
devamını gör...
alanla ilgileniyorsanız yavuz turgul filmlerini mutlaka inceleyin derim.şener şen oyunculuğuyla taçlandırılmış kült filmler.
devamını gör...
uzaktan veya yakindan bu alanla ilgili alan disi öğrencilerden yüksek lisans programina öğrenci kabul eden üniversiteler var midir bildiginiz?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sosyal psikoloji" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim