1950'den beri sağ iktidarların bilerek yaptığı ihanet projesidir. örneğin türkiye nüfusunun çeyreği istanbul'dadır. yatırımların sürekli istanbul ve çevresine yapılması ve anadolu'nun ihmal edilmesi sosyolojik bir dengesizlik yarattı. köy enstitüleri kapatılmasaydı taşradan büyükşehirlere göçler bu kadar çok olmazdı. hâlbuki kırsaldaki üretsin ki kentteki bayram etsin. gelişmiş, normal bir ülkede yatırımlar ülkenin her yerinde eşit miktarda yapılır.
devamını gör...
belirli bölgelere ve belirli patronlar aracığıyla. evet.
devamını gör...
hiç bir ülkede yatırımlar her bölgede eşit yapılmaz. yatırımdan kasıt fabrikalarsa örneğin limanlara yakın yerlere yapılır ki nakliye bedelleri globalde rekabet şansını düşürmesin.

bu durumda kırsal nasıl kalkınacak?
bunu cargill' in eski yöneticisi hatta komisyoncusu tarım bakanı bekir pakdemirli sayesinde açıkça gördük ki , kırsal tarım varsa kalkınır yoksa tarlalar inşaat alanı olur.

örneğin türkiye' nin en verimli ovalarından olan samsun-çarşamba ovası onlarca işlevsiz birbirinin aynısı sanayi sitesi ve uluslararası havaalanı inşaa edilerek tarımsal üretim alanından çıkarıldı. o bölge ülkenin mısır tedarikçisiydi. şimdi mısırı dışarıdan alıyoruz. çarşamba ovası gibi örnekler yüzlerce var bu ülkede. batı böyle yapmıyor ve 1. amacı köylüyü köyünde tutmak ve bunu tarımsal üretime teşvik ederek başarmak.

kırsala sanayiiyi götürmek mi? yaptıkları en fazla domates yetişen bölgede salça, mısır yetişen bölgede mısır yağı fabrikaları kurmak gibi...
asıl mesele kırsalı tarımda tutmak, çiftçiyi borç ödemekten bıkmış işinden nefret eden bireylere dönüştürmemek.

bir kg karpuz tarlada 1 tl markette 100 tl. teşekkürler akp.
devamını gör...
lojistik alt ve üst yapının belirli bölgelerde daha iyi olmasından ileri gelen durumdur. nakliye de bir maliyet kalemi olduğundan en ucuz taşımayı ve en geniş pazarı nerede buluyorsanız, hammaddeyi en kolay ve ucuz nereden temin ediyorsanız fabrikayı da oraya kurarsınız. örneğin; zonguldakta taş kömürü madeni varken tutup bu kömürü işlemek için mardine fabrika kurmazsınız. kurdunuz diyelim oradan işlenecek kömür o bölgede ya da ırak suriye gibi yerlerde satılması gerekir. aksi halde sen tut zonguldaktan mardine taşı kömürü, oradan da geri istanbula taşıyıp limanla yurtdışına sat ohooo. akı bokunu kurtarmaz bu durumda.

köyden kente göçün çok çeşitli nedenleri var ama bana göre en büyüğü çiftçiliğin artık kazandırmaması köylüye. geçen sene buğdayın tonu 8500 tl fiyat verdi devlet ama toprak mahsülleri ofisi almadı. siloları doluymuşta alamazmış. köylü de 5-5.5 arası bi rakama satmak durumda kaldı. maliyetlerini düşününce de bu fiyat maliyetini zor kurtardı. gübre fiyatları, mazot fiyatları, zirai ilaçlar almış başını gitmişken, çiftçi toprağı ekmeden önce iki kere düşünürken kaçınılmaz olan oldu ve herkes sanayi kentlerine doluştu. sen aç yine köy endüstrilerini hobi olarak ama sanma ki bu durum göçü durduracak.
devamını gör...
bak mesela bizim 40lareliyi mhp ya da işte akp yaa ne bileyim işte ittifak adlı bu seçim ya... burası kalkınırsa eğer büyük kıllanın. bizim buradan turnusol çıkar..
devamını gör...
dünyada tam devletçi, baskı rejimleri dışında birçok ülkede yatırımlar devlet teşvikleriyle özel sektör eliyle yapılır. hükümelerden bağımsız olarak cumhuriyet tarihi boyunca sanayi teşvik politikalarımız çok güçlüydü, şimdi de güçlü.

geçmişten beri uygulanan yatırım teşvik sistemi günümüzde gelişmemiş bölgelere daha fazla teşvik vermek üzerine kurulu. günümüzde bu sistem son derece gelişmiş ve çeşitlenmiş bir durumda. bir il içerisinde bile ilçe düzeyinde değerlendirme yapılacak seviyeye gelmiştir. bu sistemin ne olduğunu buradan kısaca okuyup görmenizi tavsiye ederim: bölgesel yatırım teşvik sistemi

elbette eleştirilecek yönleri olabilir fakat belirli varsayımlar altında bir sınıflandırma zorunlu. ülkemizde de sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre yapılmış kapsamlı bir sınıflandırma var. hiçbir sınıflandırma mükemmel yapılamaz. başka türlü yapılsa da bu defa farklı kesimler eleştiri getirir.

devletin verdiği desteklere de bakarsak nakit katkı dışında gerçekten yatırım yapacak kişiler için teşvik edici çok fazla destek unsuru uygulanıyor.

bunlardan yararlanmak da siyasi görüşten gerçekten bağımsız. yatırım projenizin niteliğine ve ne derece iyi projelendirildiğine bağlı tamamen.

bildiğim yerden geldi detaylı bilgi vermek istedim. ayrıca yatırım fikri, projesi olanlar yazarsa benden doğru bilgiye her zaman ulaşırlar, memnuniyetle yardımcı olurum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye'de yatırımların sadece belirli bölgelere yapılması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim