özellikle akademik çalışmalarda ve kraliyet yöneten kişilerde rastladığımız bir hitap türü.

genellikle tevazu göstermek adına kullanılan bir yöntemdir. örneğin bir araştırma sonucunu makale şeklinde yayımlarken, bilim insanları "ben şunu hesapladım" gibi "tüm işi ben yaptım, harikayım" minvalinde cümleler kurmak yerine "hesaplarımızda şunu kullandık" gibi cümleleri tercih ederler.

ingiltere'de kraliçe yahut kral, kendisinden söz ederken "biz" kelimesini kullanır. bu duruma "royal we" de denir.

***

bir de kur'an-ı kerim'de benzer bir dil hakimdir. ancak burada anladığım kadarıyla farklı bir durum söz konusu. allah her ayetinde "biz" ifadesini kullanmaz. örneğin "bana dua edin, icabet edeyim." ayetinde "ben" kelimesi geçerken "hiç şüphe yok ki, kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız." ayetinde "biz" kelimesi kullanılmıştır. bunun da bizi şöyle bir sonuca götürdüğünü düşünüyorum; allah bazı durumlarda meleklerin aracılığıyla ya da benzer bazı sebeplerden "biz" şeklinde hitap etmeyi seçmiş olabilir. örneğin yukarıdaki ayette kur'an-ı kerim bir melek aracılığıyla indirildiğinden çoğul bir ifade kullanılırken dua yalnızca allah'a edildiğinden diğer ayette "ben" kullanılmış. daha doğrusunu bilen varsa aydınlatılmaya açığım.

edit: bunun allah'ın büyüklüğü ve azameti ile ilgili olduğu şeklinde bir açıklama da var, ancak tüm kitapta sürekli o şekilde geçmiyor oluşu yukarıdaki durumu getiriyor akla. yine de en doğrusunu allah bilir tabi ki.

***

@nevarbiliyormusun ukdesidir.
devamını gör...
zaman zaman arkadaşlarımın onlar hakkında dedikodu yaptığımı sanmalarına yol açan durum.
örneğin:
"biz de diyoruz ki bu kız sevgilisinden falan mı ayrıldı, meğer bu yüzden üzgünmüşsün."
arkadaşımın anladığı: nimipu arkadaşlarıyla benim hakkımda dedikodu yapıyor.
aslında olan: sadece kendi kendime düşünmüşümdür.
devamını gör...
pala'nın bahsetme tarzıdır. hiç bir zaman ben dememiştir hep biz diye bahsetmiştir.
e biz boşuna mı buradayız babayiğit !
devamını gör...
şizotipal kişilik bozukluğuna sahip olduğunu düşündüğüm kişi yapısı. şöyle bir durum var tüm benliklerle anlaşılmış hep beraber karar veriyorlar gibi geliyor.
devamını gör...

birisinin idealden, gelecekten, felsefeden içten bir şekilde söz ettiğini, emin bir ses tonuyla 'biz' dediğini, diğerlerini andığını duymam; kendini onların tercümanı olarak gördüğüne şahit olmam onu kendime düşman görmem için yeterlidir. gizli öznedeki zımni çoğul ile 'biz' deki açık çoğul, sahte varoluş için rahat bir sığınak oluşturur.


e.m. cioran 'çürümenin kitabı'
devamını gör...
çok şükür doğru adamlara düşmanmışız..
devamını gör...
zamanında az yapmadık bu hatayı..
devamını gör...
bu bir tevazudur, kibarlıktır, nahif insan tutumudur.

tabii ki sizler, "biz" diyenleri recep tayyip erdoğan, ibrahim tatlıses gibi karakterinde sıkıntı olan tiplerden duyduğunuz için, bu hadiseyi yadırgarsınız.

olsun, bu da sizin suçunuz değil.

biz, buna da tebessüm ederiz.
devamını gör...
yav he he tevazuymuş. düpedüz kibir olan bir şeye tevazu diyor adamlar. breh kuzum arkadaş.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kendinden biz diye bahsetmek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim