netflix ile son senelerde gündemde ön plana geçmiş bir konuyu tartıştığımız başlıktır.

bazı eserlerde "marjinal" gruplardan insanlara yersiz biçimde yer verilmesi beni kısmen rahatsız ediyor.

marjinal derken, eserlerde yer verilmesi bazında diyorum. yoksa homoseksüeller, siyahiler vs. toplumlarda her zaman varlardı zaten.

örnek vereyim; d&d, drow'ların tarihini yeniden yazacak diye bir haber çıkmıştı. henüz bunu yaptılar mı bilmiyorum ama bence bu zırvalık. hristiyanların "günah çıkarma" refleksine dahil görüyorum bu tutumu. yani ateist de olunsa "kültürel hristiyanlık" denen bir şey var ve bu ilgili toplumların (batı toplumlarının) çoğunluğunu kapsıyor. geçmişiniz sizinle birlikte gelecek. bu manevralarla bundan kaçamazsınız.

utanmasalar h.p. lovecraft'ın seksist ve ırkçı metinleriyle bile oynayacaklar...

geçenlerde hellraiser'ın yeni filmini izledim. eşcinsel bir çift vardı orada ve pinhead'i bir trans kadını oynuyordu. filme bayıldım bu arada. yani başlıktaki konudaki görüşüm budur: yerli yersiz değil, uygunsa yer verilmeli böyle konulara/karakterlere eserlerde ve bu inandırıcı olmalı.

the dark tower'ın filminde de idris elba, roland'ı oynuyordu. siyahi bir roland... bunu da yadırgamadım zira eseri tam olarak anlayan kişiler bilirler ki "ka" bunu mümkün kılabilir.

konunun özüne döneyim: netflix'in, hollywood'un vs. bu tarz "günah çıkarma" mahiyetindeki hamlelerini desteklemiyorum.

yani gidip the tempest'taki prospero'yu kadın yapıyorsun ya. yuh. bu devrimcilik, inovatiflik falan değil; düpedüz sanat katli. parodi veya satir kategorisinde değilse ürettiğiniz eser, bana göre bu kadar "özgürlük" olmamalı adaptasyonlarda.

mesela illaki bir şeyler yapmak istiyorsun bunun gibi; git sheridan le fanu'nun carmilla'sının yüksek bütçeli bir filmini yap, değil mi? lezbiyen vampir işte, daha marjinal ne olabilir ki?.. haha!

farkındalık yaratma konusundan ise nefret ediyorum gerçekten. bir şeyi gerçekçi bir mahiyette eserinde kullanırsın ve bu kimisinde farkındalık oluşturabilir. gelgelelim, "farkındalık yaratmak için yaratmak" olayına inanılmaz kıl oluyorum. şu internet çağında, bir şeylerin hala farkına varamayan kişiler kendilerini suçlasınlar. hiçbir sanatçının size bir şeyleri fark ettirmek gibi bir görevi yoktur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"marjinal grupların eserlerde temsili" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim