felsefe-düşünce / insan ve toplum
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

psikoloji ve psikopatoloji alanına ilgisi bulunan frantz fanon'un yazdığı bir kitaptır. bu kitapta kişinin yabancılaşması ve ırkçılık sorununa parmak basılmaktadır. kültürel süreçler de çok güzel aktarılmıştır.
ayrıca, sömürgeciliğin psikolojisini anlatan ilk kitap olma özelliği taşımaktadır.
bir insan sırf derisinin rengi yüzünden dışlanıp ötekileştirilebir mi? sömürülmesinden ve köle olarak kullanılmasından bahsetmiyorum bile. peki bu insan ötekileştirildiğinde ne hisseder?

aşağılık kompleksi, umutsuzluk, itaat... bu kavramlar oldukça önemlidir.
kitap ırkçılığın ne kadar hastalıklı bir düşünce olduğuna da değinmektedir. ama kesinlikle hastalık değildir.

kitap tam tamına 8 bölümden oluşmuştur. giriş kısmında yazarın kitabı yazma amacı aktarılır. yazar kitabını yazarken elbet freud ve adler'den de oldukça yararlanmıştır. çünkü kitapta psikanaliz açıdan davranışların değerlendirilmesi yer almaktadır. ee psikanaliz deyince bu alanın kurucularını atlamak olmaz ama değil mi?
girişten sonra ''zenci ve dil, siyah kadın beyaz adam, siyah erkek beyaz kadın, sömürgeli insanın sözde bağımlılık kompleksi üzerine, siyahların gerçeği, zenci psikopatolojisi, zenci tanımlama'' bölümleri yer almaktadır. son kısımda ise sonsöz bulunmaktadır.
sömürgecilik psikolojisi denince akla ilk gelen yazarın bu eserini okumanızı tavsiye ederim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"siyah deri beyaz maskeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim