ostracism, türkçesiyle dışlanma.
eski yunancada "ostraka" 'kırık seramik parçası' anlamında kullanılmış. dahası, antik yunanda referandumla kişiyi toplumdan uzaklaştırdıkları bir sistem varmış, bu sistemde istenmeyen kişinin adı kırık seramik parçalarına yazılırmış. tabi ki bahsettiğimiz kişiler öyle toplumdaki herhangi biri değil, suçlu ya da toplum huzurunu bozan insanlarmış.
sosyal psikolojide de gördüğümüz ostracism(dışlanma) hakkında bir kaç ilginç bilgi de vermek isterim;
dışlanma, zorbalıktan bile kötü bir konumdadır. zorbalıkta en azından sizin varlığınızın farkındadırlar, dışlandığınızda ise adeta yokmuşsunuz gibi davranılır. ve dışlanmaya uğradığınızda, fiziksel acı hissedildiğinde beyninizde elektriksel akımlar oluşan bir çok yerde de minik elektrik dalgaları oluşur. hatta ağrı kesicilerle bu dalgaların kesildiğini de eklemişler araştırmacılar. yani fiziksel bir acıyla eş değer dışlanmaya uğramak.
bütün bunların dışında araştırmacılar küçük gruplarda dışlanmanın uyum sağlamaya yönlendirebileceğini de eklemiş.
peki dışlayanlara ne oluyor diyorsanıızz, birini dışlama durumu insanı sıkıntıya, stresli hissetmeye yönlendiriyor.
kısacası... dışlamayalım hocam, dışlamayalım!
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim