kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bildiģim kadarıyla başkenti kızıl olan rusya'ya bağlı bir devlettir. 1917 civarı kızıl devrim sırasında bağımsız olmuşlar ikinci dünya savaşının ortalaarında sovyetlere katılmışlardır. yani aslında atatürk döneminde bağımsız statüsünde olan tek türk devleti türkiye değil idi. bu dönemde türkiye ile ilişkileri nasıldı hiç iletişime geçildi mi merak ediyorum.
devamını gör...
tuva türklerinin varlığı esasen çok önemli. nüfus olarak türk dünyasında çok önemli bir yer tutmuyor olsalar da kültür, hayat tarzı, dil, edebiyat, müzik ve tarihsel anlamda türk dünyasının mihenk taşı olan bir topluluktur. zaten onları hakaslar ve altaylar takip eder. tuva cumhuriyeti, aslında türkler için bir zaman makinesine atlayıp atalarının diyarını gezip görebilecekleri bir ülke gibi. sanki zaman durmuş. geçmişi bugüne taşıyabilmişler. işin garip tarafı şu ki; bu coğrafya özerk bir coğrafya, bağımsız bir coğrafya değil. dil konusunda başlangıçta zorluk yaşamanız mümkün ama yavaş yavaş kulak aşinalığı yaşamaya başladığınızda cümleleri çözümlemeye başlıyorsunuz. dil konusunda örnek olması açısından tuva masallarından aşağıya bir kaç örnek bırakayım yalnız yavaş yavaş okuyunuz. en alta indiğinizde son satırları daha iyi anlamaya başladığınızı göreceksiniz diye düşünüyorum.


(aşağıdaki masal tuva türkleri’ne aittir. ilkin masalın tuvaca cümleleri, sonra bu cümlenin birebir anadolu türkçesi’ne çevrilişi son olarak da anlamlı bir biçimde anadolu türkçesi’ne çevrilişi bulunmaktadır.)

tarvagannın tö’güzü

1. erte burungu şağda tarvağan bisdin cernin üstündegi en ulug mergen durup duru.

2. erten burunki çağda dağsıçanı bizim yerin üstündeki en ulu okçu durup duru.

3. çok eski zamanlarda dağsıçanı ülkemizdeki en büyük okçuymuş.

1. bir hün delegeynin üstündegi bar mergennernin iştinen en mergeni gım irgin derin bilir deş delegeynin cük cügünen bar mergenner cığılıp gep bir ulug carışga girip duru

2. bir gün dünyanın üstündeki var okçuların içinden en okçusu kim imiş derin bilir deyiş dünyanın yön yönünden var okçular yığılıp gelip bir ulu yarışa girip duru.

3. bir gün dünyadaki okçuların içinde en usta okçu kimmiş bilinsin diye, ne kadar okçu varsa dünyanın dört bir tarafından toplanıp gelerek, bir büyük yarışa girmişler.

1. en baştay ogturgaynın üstünen ujuv ertip cıdgan gargannı düjür adgan tarvan dagın ogturgaynın üstünen ujuv ertip cıdgan deldigenni düjür adı alvayn çük-le gudrun cire adgaş, ozunga ajınıp, ulug ergen ızırgaş, cer gazıp, üngürge girip, ol şagnan ber tarvan gijini emes, giji tarvannı annar bop duru

2. en başta göğün üstünden uçup geçip yatan kargayı düşüre atan dağsıçanı, ayrıca göğün üstünden uçup geçip yatan çaylağı düşüre ata almayıp sadece kuyruğunu yara atış osuna acınıp ulu barmağını kopara ısırış yer kazıp, deliğe girip, o zamandan beri dağsıçanı kişiyi değil, kişi dağsıçanını avlar olup duru.

3. en başta, gökyüzünde uçup gitmekte olan kargayı avlayan dağsıçanı, gökyüzünde uçup gitmekte olan çaylağı avlayamayıp, yalnızca kuyruğunu yarınca, buna kızıp (bundan utanıp) baş parmağını ısırdıktan sonra, yeri kazıp, deliğe girmiş. o zamandan beri dağsıçanı insanı değil, insan dağsıçanını avlar olmuş.

1. deldigennin gudru cirik büdgennin ujuru baza ol irgin

2. çaylağın kuyruğu yirik biteninin sebebi de o imiş.

3. çaylağın kuyruğunun yarık bitmesinin sebebi de bu imiş.

1. ol şağda tarvan gijinin e’din cip coranın bis tarvannın goldunun aldında durar besten görüp bilir bis.

2. o çağda dağsıçanı kişinin etini yeyip yürüyenini biz dağsıçanının koltuğunun altında durur bezeden görüp biliriz.

3. o zamanlar dağsıçanının insan eti yediğini dağsıçanının koltuğununun altındaki bezeden anlarız.

1. carış dozulgaş carışga girgen bar amıtannar canıp olurarda yarışga bara alvan argar tarvannı udgup barıp: ‘möreyni gım aldı?’ dep surarda tarvan, ‘giji aldı’ derde argar baksırap, ‘cartıgır erinin dergige gadıp, carıgır mıyızım carıkga gadıp duru!’ dep dört garanın iyizi solguja ıglap duru.

2. yarış bitiş yarışa giren var canlılar dönüp otururda yarışa varamayan yabankoyunu dağsıçanına karşılayıp varıp ‘yarışı kim aldı’ deyip surarda dağsıçanı ‘kişi aldı’ derde yabankoyunu üzülüp ‘dolgun dudağın terkiye kuruyup, çok büyür boynuzum yarıga kuruyup duru!’ deyip dört gözünün ikisi soluncaya kadar ağlayıp duru.

3. yarış bittikten sonra yarışa giren bütün canlılar geri dönerken, yarışa gelemeyen yaban koyunu dağsıçanına karşı varıp ‘yarışı kim kazandı’ diye sormuş. dağsıçanı ‘insan kazandı’ deyince, yabankoyunu üzülüp ‘etli dudakların terkisinde kurur, muhteşem boynuzlarım yarıkta kuru’ diye o kadar çok ağlamış ki dört gözünün ikisi kör olmuş.

1. unun songar argar dört garaktıg emes cük-le iyi garaktıg bop öske iyi garanın or(u)nu galgannın tö’güzü mındıg irgin.

2. onun sonra yabankoyunu dört gözlü değil yalnızca iki gözlü olup öteki iki gözünün yeri galanın hikayesi böyle imiş.

3. yaban koyunu o günden sonra dört değil sadece iki gözlü olup öteki iki gözünün sadece izinin kalmasının hikayesi böyle imiş.

1. argarnı annaş mıyızın gır sın carıkga gap tarvannın cırın üddep dergige dergilernin şın ujuru baza mındıg irgin.

2. yaban koyunu avlayış boynuzunu tepe dağ kakıp dağsıçanının alt dudağını delip terkiye terkilerin gerçek sebebi böyle imiş.

3. yaban koyununu avlayınca boynuzunu dağlara yarıklara atmanın, dağsıçanının alt dudağını delip, atın terkisine asmanın gerçek sebebi de bu imiş.”

(nurettin demir/bir tuva masalanının türkiye türkçesi’ne aktarılması/sibirya araştırmaları)



gittiğinizde kam şifa kliniğine muhakkak uğrayın. kam ritüellerini izleme imkanına sahip olursunuz. tekrara düşmemek açısından şurada biraz bahsetmiştim. (bkz: kam/@ateist kaplumbağa) esrime anına dikkat ediniz yeter. sonra uyarmadı demeyin. * kamlaniye bazen tehlikeli olabiliyor. * bol bol doğa yürüyüşleri yapın tarih derslerinde adını duyduğunuz yenisey ırmağına gidip en azından zihinsel olarak binlerce yıl öncesine şöyle seyahat edin. bir de işin sapma noktası var; lenin'in köyüne de gidin * tamam korkmayın lenin tuvalı değil yahu. ha annesi ile ilgili tatar türkü olduğu iddiası var ama o ayrı bir başlığın konusu. hatta o mevzu ile ilgili zeki velidi togan'ın hatıralar kitabında direkt kendisi ile bu konunun sohbetini yaptığı bir bölüm vardır. lenin 3 sene bizim ata diyarında sürgün hayatı yaşamış. gitmişken görmedik demezsiniz işte. müze'yi zaten atlamazsınız falan filan fişman.

başlık tuva başlığı olunca çok sevdiğim bir ağıtı da paylaşayım. 11 ay falan önce paylaşmıştım ama burada bulunsun* ötüken dağının eteklerinde var olan ancak zamanla kaybolan koŋgurej şehrine ve geçmişine ağıttır. muazzam şarkıdır.



altmışa yeten yılkımın
alası nerede kongurey
altı koşumlu ulusumun
ağılı nerede kongurey

yetmişe yeten yılkımın
yelesi nerede, kongurey
yedi devletli ulusumun
yeri nerede kongurey?

seksene yeten yılkımın
sekizi nerede kongurey?
sekiz devletli ulusumun
bilgeleri nerede kongurey?

doksana yeten yılkımın
dokuzu nerede kongurey?
dokuz sancaklı ulusumun
tozu nerede, kongurey, kongurey...

hah şarkı deyince gırtlak müziği mevzusu da var yerinde dinlemiş olursunuz. neyse çok uzadı ben kaçıyorum.
devamını gör...
tuva cumhuriyeti, rusya federasyonu'na bağlı özerk bir türk cumhuriyetidir ve başkenti kızıl şehridir. tuva türkleri, araplaşmanın etkilemediği türklerden olup şaman ve budisttirler. günümüzde rusya savunma bakanı sergey şoygu, bir tuva türkü'dür.
tuva cumhuriyeti'nin başkenti kızıl'da orta asya'nın en ortası kabul edilen bir konum bulunmaktadır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel tuva cumhuriyeti'nin sarı-beyaz-turkuaz üç renkli ulusal bayrağı
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel tuva cumhuriyeti'nin devlet arması
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel tuva cumhuriyeti'nin rusya federasyonu haritasındaki coğrafi konumu
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tuva cumhuriyeti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim