anneannemin akıl almaz maceraları
başlık "bir göçmen" tarafından 08.06.2023 02:36 tarihinde açılmıştır.
1.
20 kitaptan oluşan muzaffer izgü eseri. bu kitapların üçü roman (daha doğrusu novella) diğerleri öykü kitabıdır. kocasını kaybettikten sonra kızının evine yerleşen hikmet teyze (anneanne) ve kahraman anlatıcı torunu metin'in maceraları konu edilir.
[[spoiler]]
başlıca karakterler şunlardır:
anneanne hikmet hanım::yaşına kıyasla epey dinç ve sağlıklı, zeki ve hamarat bir ev hanımıdır. kızıyla damadının "paramız yok" diye yapamayacağı fikirleri (emekli maaşıyla karşılanabilir şeylerse) gerçekleştirir, bir yandan da torunlarına kendi gençliğinden enstantaneler sunar (örneğin bir gün onları hamama götürür hamam görmedik demesinler diye).
metin: anlatıcı. anneannenin küçük torunu ve en iyi anlaştığı kişi. akıllı uslu, çalışkan ve terbiyeli bir çocuktur. seri boyunca hep 9 yaşındadır. anneannesinin çılgın fikirlerinde de ona ortaklık eder.
oya: metin'in ergen ablası, anneannenin büyük torunu. anneannesinin çılgın fikirlerine hep biraz dalga geçerek bakar ama sonunda o çılgın fikrin de ekmeğini yer.
nebahat'le fazlı: anneannenin kızıyla damadı. dar gelirli iki memurdurlar. tüm geçim sıkıntısına rağmen sayısal loto bile oynamazlar, her akşam gazete okurlar ve anneanneye saygılı, çocuklarına sevgiyle davranırlar. ama anneannenin çılgın projelerine her zaman ilk muhalefet onlardan gelir "ama anne ev kirası, ama anne kooperatif taksidi" falan diye...
tekir: evin kedisi. anneanne torunlarının okulda olduğu saatlerde bu kediyle vakit geçirir.
müzeyyen hanım: anneannenin yaşıtı olan komşu. anneanne sık sık kendisiyle ahbaplık eder.
atiye hanım: anneannenin halkbank'ta maaş kuyruğundan arkadaşı. anneanne onu göremezse "yoksa öldü mü" diye üzülür, bankacılara "atiye hanım geldi mi evladım" diye sorar.
[[/spoiler]]
her muzaffer izgü eserinde olduğu gibi geçim sıkıntısı bir şekilde girer işin içine. anneannenin torunlarına bisiklet alması, onları çadır kampına tatile götürmesi, apartman bahçesine sebze ekmesi gibi konular o geçim derdi yüzünden olur zira. tüm geçim derdine rağmen izgü'nün bütün karakterleri gibi mutlu olmasını bilirler, yine de boğaza takılan kılçığa benzer fakirlik.
devamını gör...