her gün devletlerin tonlarca para bastığı bir ortamda bankaların paranın değerini korumak için istedikleri risk payı neden haram oluyor açıkçası anlayamıyorum. geçen senenin 200 bin lirası ile bu senenin 200 bin lirası arasında dağlar kadar fark var. geçen sene bu parayla normal bir anadolu şehrinde 3+1 ev alabilirken bugün anca onun 1 odasını alırsınız. şimdi unutun bankayı siz normal bir birey olarak başkasına bu parayı verir misiniz? tabii ki vermezsiniz ki bu paralar verilmediği için bankalardan bu kadar çok kredi çeken insanlar var. islam dini ribanın haram olduğunu söylüyor riba kelime anlamıyla artmak, çoğalmak anlamlarına geliyor. ama faiz bugün finans dünyasında en temelde paranın değerini korumak için kullanılıyor. mesela geçen sene bankaya faize para yatıran adam bu sene alım gücü olarak parasının yarısını kaybetmiş oldu oysa dolara veya altına yatıran adam parasını katladı (örneğin 200 bin lira yatırdığınızı ve doların 8 tl olduğunu göz önünde bulundurun faize para yatıran adamın hala 200 bin lirası var ama öbürünün 350 bin liraya yakın bir parası var. hangisi çoğaldı burada? riba kelimesine bir de fıkıh literatüründen bakalım:
fıkıh literatüründe ise ribâ, borç verilen bir parayı veya malı belli bir süre sonunda belirli bir fazlalıkla, yahut borç ilişkisinden doğan ve süresinde ödenmeyen bir alacağa ek vade tanıyıp bu süreye karşılık onu fazlalıkla geri almanın veya bu şekilde alınan fazlalığın adıdır.
bir de benim anlayamadığım bir şey daha var. finans, ekonomi, iktisat birer bilim değil mi? ve bildiğim kadarıyla bir çok dinde faiz günah olarak kabul ediliyor. bu kadar çok dindar bilim adamı varken neden alternatif faizsiz bir sistem kurulmuyor da kuru kuruya faiz haramdır. bunu alan da yiyen de bunun hesabını öder diye suçu sıradan insanın üstüne atılıyor. madem bu günahsa eminim ki alanı da vereni de zarara sokmayan bir sitem vardır. tanrı bunu yaratmıştır. neden bu kadar din adamı veya bilim adamı (sonuçta dünyada tonla müslüman iktisatçı ekonomist bilim adamları var) bunu bulmak ya da keşfetmekle uğraşmak yerine sürekli kendi kitaplarını yazıp bu sayede bankaya ihtiyaç duymadan ev, araba, holding, yazlık alıp sonra da bu imkanları olmadığı için bankadan kredi çekmek zorunda kalan insanlara faiz haramdır'ı kitliyor :)
devamını gör...
şeriat, günümüz modern para teorisiyle eski çağlardaki değerli madenlere dayanan parayı birbirinden ayırt edemiyor. bütün sorun buradan çıkıyor aslında. fakat bunun farkına birileri varmış olacak ki islam dünyasında bir sürü faizi haram kabul etmeyen görüş de çıkmış ama yine de genel geçer kabul haram olduğu yönünde.

modern para tamamen sanaldır. tek bir tuşa basarak yaratılır. metal alaşıma dayalı paralarla alakası bile yoktur.
ek bilgi: #57045
devamını gör...
faiz haramdır deniyorsa haramdır. bir insana bugün 20 lira verirsin bazen geri bile vermez ama büyük paralar unutulmaz tabi ki ve geri verileceğini söylediği zaman da vermezse ondan daha fazlasını mı istemek lazım. ayrıca parayı herhangi birinden istemezsin zaten herhangi biri de sana para vermez zaten. sana parayı veren ileride o parayla daha azını alacağını bile bile verir. ötesini berisini düşünerek verilecekse verilmemeli.
devamını gör...
bir de din alimi kesilmeyeyim fakat az biraz yaşadığı toplumun dinini merak edip araştıran, üç beş sayfa kitap kurcalayan birisi faiz hususunun haram diyerek kestirip atılmayacak bir şey olduğunu bilir.

ilahi dinlere göre "faiz" tabiri haksız kazanç ile tasvir edilir. birinin zor durumundan faydalanırsın, borç verip karşılığında fazlasını istersin, haram olarak görülür. dini kenara koy, zaten etik değildir.

lakin fayda sağlamadığın, elindeki değeri koruduğun; yani paranın durduğu yerde azalmasına müsaade etmediğin kazanç-faiz, ananın ak sütü kadar helaldir.

zira sen paranın değerini korumak için başkasının cebine elini sokmamışsındır, kul hakkı gasp etmemişsindir.

ha, kapitalist bir ekonomik düzende, değer kaybını önleyecek oranı ve miktarı şahısların kendileri belirleyemeyeceği için hangi kısıtlara bakarak sağlıklı bir döngü sağlanır, tartışılır. diyanet otursun düşünsün misal kim kimle hangi şartlar altında sevişebilir diye sallayacağına, ekonomi çalışsınlar.
devamını gör...
faiz haramdır diyenler önce şunu bir araştırsınlar: hz. muhammed, medine'de bir yahudiye demir zırhını rehin verip para almış mı?

öncelikle faiz nedir bunu öğrenelim;
literatürdeki tanımı şöyle: faiz (ing. interest), borç alınan para (kredi) için ödenen paradır.

peki neden faiz diye bir şey uydurulmuş?
piyasada talep edilenden fazla miktarda ticari meta arz edilmişse o metanın fiyatı düşer. tam tersi piyasada talep edilenden daha az miktarda arz varsa metanın değeri yükselir. bu çok basit.
girit eşşeği dünya'da az sayıda bulunur ama girit eşşeği çok değerli değildir. neden? çünkü girit eşşeğine talep yok.

işte yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı paranın değeri düşürülüyor. türk lirasına talep az, ama türkiye cumhuriyeti merkez bankası para basarak sizin maaşlarınızı, geçiş garantili köprülerin parası, şehir hastanelerinin giderlerini, sağlıksız beslenen bu toplumun sosyal sağlık sigortasını falan ödemeye çalışıyor. para bastığı için de enflasyon oluyor. çünkü piyasada çok miktarda para dolaşıma giriyor.

paranın elden ele dolaşıp her basamakta vergilendirilmesi gerekmektedir. böylece devletin hazinesine bastığı para geri gelir. devlet piyasada dolaşan para miktarını böyle kontrol altında tutar. bu paralar büyük bir fırında ateşte yakılır. zaten pamuk ve kağıttan yapılan, üzerinde atatürk portresi ve sayılar olan bir kağıt parçasıdır. ama bu kağıdın değerini belirleyen şey piyasadır. cumhurbaşkanı değl, meclis değil, ışıltılı gözlerle geleceğe umutla bakan ekonomi bakanı hiç değil...

şimdi gelelim faize? faizin bu kadar öcüleştirilmesinin sebebi, piyasada dolaşan fiziki türk lirasından başka bir de banka hesapları arasında dolaşan sanal türk lirası var. yani fiziki parayı basma yetkisi merkez bankasında olabilir ancak bankalar da para yaratabilir. hatta aralarında alış-veriş yapan iki tüccar da çek yazarak para yaratabilir.
işte faiz bu yüzden var. faiz, yaratılan bu "sanal, hayali" paranın piyasaya daha yavaş salınmasını sağlar. fiyatlar eninde sonunda yükselir, çünkü bütün insanların tek bir amacı var: para kazanmak. fiyatların her ay artarak hızla yükselmesini mi istersiniz, yoksa yıllar içinde yavaşça yükselmesini mi.

faiz haram değildir kardeşim. haram olan enflasyondur. haram olan vergi vermemektir. vergisiz iş yapmak haramdır. vergi vermiyorsan, devleti aradan çıkartmış olursun.
türkiye 2000'li yılların başında neden kalkındı. ali babacan ekonomi bakanı olduğu için mi? hayır, vergi sistemi iyi çalıştığı için. bunu da tesis eden kurum imf idi.
peki türkiye şimdi neden bir ekonomik krizin pençesinde? sizlere "faiz haram, nas var nas" diyen din tüccarları devleti ele geçirip, kamu kaynaklarını yağmaladıkları için, merkez bankası rezervlerindeki dövizleri boşaltıp karşılıksız para bastıkları için, piyasayı türk lirasına boğup seçimleri dert edindikleri için, enflasyonu azdırıp hepimizin cebinden çaldığı için, vakıflar kurup "bağış" adı altında milyonlarca parayı yurt dışındaki hesaplara aktardıkları için, rüşveti üst makamlarda hallettikleri için, ülkenin limanlarından gizlice uyuşturucu soktukları için, uyuşturucu satarak paraları bölüştükleri için....

çok şükür alnı secdeye değiyor,
çok şükür şam'da cuma namazı kılmak istiyor
çok şükür mekke'de kabeyi tavaf etti
çok şükür camilerde elinde kuranla vaaz veriyor

ya gerçekten, size ne bu adamın dininden imanından.
sizi ahirette bu adamın imanı mı kurtaracak?
hepiniz "şefaat ya allah" diye ağlayacaksınız ahirette
sizi neydi gerçekten ya,
size ne!
devamını gör...
yıllık enflasyon altında kalan faiz fazla para haram değildir. (post modern bazı alimlere göre) kuranda yasaklanan ''riba'' tefeciliğin karşılığıdır ve haramdır-yasaktır. dünyadaki tüm finansal sistemler faiz döngüsünde devam eder. sebebi de enflasyon-kur dengesidir.
devamını gör...
çalışmadan, paradan kazandığınız para kastedilen. haksız kazanç. kestirme yolları bulunuyor tabii.

enflasyonun bilinmediği dönemde enflasyon haram denmeyecekti herhalde. günümüz koşullarında enflasyon ile para değer kaybederken, paranın değerini korumak için faiz almak haram mıdır? takdir sizin olsun.
devamını gör...
emeksiz kazançtır. semavi dinlerde ve komünist ideolojilerin tamamında yasaklanmıştır. komunist sistemler bu yasağa harfiyen uymaktadır. fakat dünyada en çok faiz yiyenler dini kullanıp iktidarı ele geçiren dincilerdir.
devamını gör...
ümraniye müftüsü değilim.
maneviyatı kuvvetli bir herif de değilim...

ama az buçuk mantığımla düşündüğüm şudur.

geçen sene/ geçen ay 1000₺ ile alışverişe çıktığınızda alabildiğiniz şeyleri, bu sene/bu ay kaç paraya alabiliyorsunuz?

buradan yola çıkarsak;

o halde bacanağınız sizden borç istediğinde altında tuttuğunuz parayı bozup mesela; 10 gram altınınızı bozup verdiğinizde, ödeme olarak 10 gram altın mı istersiniz yoksa 10 gram altına o gün gelen karşılık türk lirasını mı talep edersiniz?

eğer öyleyse bu da haram?

diğer bir mantıktan hareketle...

ben ticaretten anlamıyorum. ticari zekam sıfır. bugün elimde olan 800 bin türk lirası ile herhangi ticari bir işe girsem bu yüzden batma ihtimalim çok yüksek. bu parayı batırmak yerine, kullanması için bir bankaya paramı kiralamak istiyorum. verdiğim paradan da kira almak istiyorum. çünkü benim için daha risksiz ve garanti bir yöntem...

şimdi bu paramı kiraya vermek eğer caiz değil ise;

bu parayla ev alıp evi kiraya vermek de caiz değildir...

bunu tartışmak baştan ayağa vakit kaybıdır....

bi' de haksız kazanç diyorlar buna? niye kardeşim? bugün 60 bin liraya aldığın 1 dönüm tarlayı, 3 sene sonra 300 bin liraya satman da haksız kazanç o zaman..

te allaaam yaaa....
devamını gör...
faiz helal olsa ne olacak ki, kapital sistemin göbeğinde yaşıyoruz. devamlı tüketime, doğayı tahrip etmeye, diğer canlıların yaşam alanını mahvetmeye sevk eden bir sistemin içindeyiz. emek sömürüsü de cabası. eşek gibi paralar ödediğimiz kıyafetlerde küçücük çocukların sömürülen emekleri mevcut. iktidarların insanlara zulümlerine korkudan ses çıkaramıyoruz. bunları yapıp yapıp faizden sakınmak çok saçma bir hassasiyet. zaten bu kadar değişken sabitlenememiş istikrarsız bir ekonomide faiz gerçekten haram mıdır? kısacası cennete girmek kolay değil, başta insanları yılgın bir hoşgörüyle benimsemiş gibi yapan kibirli müslümanlar olmak üzere diğer tarafta hepimizin bir yerleri terleyecek.
devamını gör...
kuran'ı yazanlar ekonomi denen bilimden ve enflasyondan habersiz olduklarından o dönemin insanlarının el yordamıyla bulduğu parayla para kazanma yöntemi olan faizi lanetlemiş ve haram kabul etmişler.
islami kurallarda, hıristiyanların 600 yıl önce yaptıkları gibi yapılacak bir reformda (ki önümüzdeki 50 yılık iöinde yapılmazsa islamiyet tamamen çökecek) bu ve benzeri akıl ve çağdışı maddeler yürürlükten kaldırılacaktır. çünkü faiz olmadan ekonomi yürümez. bunun yürüyeceği tek ekonomi modeli komünist ekonomi modelidir. oraya varmamıza da en az yüz yıl var.
devamını gör...
kadının hatta çocuğun açık gitindiği için tacize tecavüze teşvik ettiğini savunan, torpilsiz işi olmayan, her işi haksız, yolsuz olan bizim dinci tayfasının 10 katı pislik insanlar düşünün. bunlar her şey yasaklanmadan nasıl zapt edilir. bunlara her şey yasak çünkü her şeyi kendilerine benzetiyorlar. ne sevmeyi bilirler, ne içmeyi bilirler, ne iletişim kurmayı bilirler, ne kendini geliştirip bir şeyleri hak etmeyi bilirler. bunlar zararlı parazitler gibi sürekli istila ederler. o yüzden bunlara her şey yasak. dinci galerici tayfasını düşünün, tefecilik yapmayan var mı acaba? bunlara tabi yasak çünkü cebi biraz para görsün hemen onu da satmaya kalkarlar.
devamını gör...
- - - uzun yazı - - -

- - - uzun yazı - - -

- - - uzun yazı - - -

.... ama tarikat ve cemaat gibi mukaddes kurumların selameti ve devamlılığı esassa böyle bir mecburiyet sebebi ile kafir ile mücadele için bu kurumlar faiz alabilir. bunun haricinde bireyler...

- - - uzun yazı - - -

- - - uzun yazı - - -

- - - uzun yazı - - -

haramdır. *
devamını gör...
large sözlüğün faiz üzerinden kafa yorması da ne bileyim. inançlıysanız haramdır, ota moka dikkat etmeyen biriyseniz sal gitsin kafası. mülüman değilseniz zaten sorun yok. değilseniz ve alakasız şekilde islama giydiriyorsanız orda bir sorun var demektir.
devamını gör...
dinin kurallarını bir kenara bırakın ,zaten elinde olan bir para ile hiç bir riske, emeğe girmeden para kazanmak vicdanına uyuyorsa yap ama birilerinin zorla ödediği bankaya olan borcunu aldığını unutma (bkz: bankaların çalışma mantığı)dinini önemsiyorsan zaten faize girmessin.
#2179166
ev kirasında risk vardır, ev yıkılabilir, hasar görebilir ,yanabilir, kiracının ve evin bazı masrafları vardır. kiracı herzaman bulunmaz.kiracı ile iletişim halinde olursun ve zamanını harcarsın. bu bir yatırımın pasif geliridir.pasif gelir ile faiz tam olarak bir değil. pasif gelir için önceden emek ve zaman gerekir. lakin ortada emekle kazandığın para bile olsa hiç bir şey yapmadan bundan para kazanmak etik değildir. o zaman parası olan daha zengin, olmayan daha fakir olacaktır. buda toplumun arasındaki ekonomik uçurumu arttırır. son olarak hak yemekte büyük günahtır. lakin bu faizi helal kılmaz. her ikisinede yanlış demeyen zaten işine geldiği gibi davranan kimsedir.
edit
alttaki yazara ikinci cevap: kiraladığım dediğin paradan aldığın faiz ,birilerinin zorla ödediği bankaya olan borcunun karşılığıdır.evden aldığın kira verdiğin hzimetin karşılığıdır. banka sistemi zengini daha zengin,fakiri daha fakir yapar.uçurumu açar . ortada emekle kazandığın para bile olsa hiç bir şey yapmadan bundan para kazanmak etik değildir. bunun yerine parayı korumak için yatırım yapmak daha iyi ve helal bir yöntemdir. şimdi benim paramla ihtiyacı olanlara banka kredi veriyor ,bende karşılığını alıyorum yani buda bir hizmetin karşılığıdır dersen bende şunu söylerim: bunun yerine olması gereken aradaki bankay kaldırmaktır. ihtiyacı olan müslüman, bir başka müslümandan borç alır ve bu para ile alınan o dönemin altının gramına karşılık gelir.zamanı gelince bu altın karşılığını verir.bu sayede fazladan faiz ödenmemiş olur ,ayrıca parayı verende kendini garantiye alır, enflasyon karşısında faizden gelen para eriyecektir lakin altın her zaman değerini korur .zaten enflasyondan dolayı sadece faiz geliri ile yaşanmaz. bununla ilgili videolar var zaten.yani faizin uzun vadede para kaybına yol açtığı. (enflasyondan dolayı)

altının hiçbir kuruluşa ve ülkeye karşı yükümlülüğü olmadığını bilmelisiniz. bu nedenle finansal dalgalanmalara karşı daha dengeli bir çizgi izleyen altın, yatırımcı portföylerinde yer alan en etkili risk dengeleyici ve güvenilir araçlardan biri olarak kabul ediliyor.

benim güvencem ne ya vermesse dersen;

dinimiz islam
borcu geciktirme cezası
sual: borcu ödemeyip geciktirmek günah mıdır?
cevap
borcunu vaktinde ödemeyen kimsenin, gelip mühlet istemesi gerekir. ödeme imkanı olduğu halde, borcunu geciktirmek günahtır. hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(herhangi bir kimse, imkanı olduğu halde, borcunu vermeyip geciktirirse, [borcunu verinceye kadar] her gün amel defterine zulmetme günahı yazılır.) [taberani]

(ödememek niyetiyle borçlanan, kıyamete hırsız olarak gelir.) [i. mace]

(aldığı borcu ödemek istemeyene allahü teâlâ, kıyamette, “bu kimsenin hakkını sende bırakacağımı mı zannettin?” buyurarak, o kimsenin iyi amellerini alıp diğerine verir. eğer borcunu vermeyenin iyi ameli yoksa, borç verenin kötü amellerini, günahlarını borçluya yükler.) [taberani]

(zenginin [ödeme imkanı olanın] borcunu ödemeyip, oyalaması zulümdür.) [buhari]
[borcu vaktinde ödememeye zulüm, ödemeyene de zalim denmiştir.]

(allahü teâlâ zalim zengini sevmez, ona buğzeder.) [bezzar]

borcu olan, borcunu ödemeden sadaka vermemelidir. çünkü hadis-i şerifte, (borcu var iken verilen sadaka kabul olmaz) buyuruldu. (buhari)


din seni ilgilendirmiyorsa ve insani vicdanında elveriyorsa seni tutan kimse yoktur.
ayrıca

bankaların merkez bankası bünyesinde de ayrılmış bir miktar sermayesi olur. ihtiyaç hâlinde bu paralar bankaya aktarılır ve banka ayakta kalmaya devam eder. devlet bankalarının batma ihtimali yoktur ve özel bankalar, dünyanın en büyük şirketleri olarak kabul edildikleri için batma riskleri yok denecek kadar azdır.
devamını gör...
islamcılar çok mantıklı gerçekten hep hayret ediyorum. o zaman ev kirası da haram olmalı sonuçta ev sahibi götünü kaldırmadan para kazanıyor, niye kirada oturup bu günaha ortak oluyorsunuz? mantıklı bir açıklaması var mı? yok.

faiz dediğin şey paranın kirasıdır. birisi sana para verir ve al bu para geçici bir süre senin olsun der. yalnız bunun için senden belli bir kira alır ve kullanma süren sonra erdiğinde aldığın parayla beraber kirası da geri verirsin. bunun herhangi bir şeyi kiralamaktan tek farkı kiraladığın şeyin de para olmasıdır.

bu kadar basit. faiz konusunda gösterilen bu hassas ve über tavır keşke hak yeme konusunda gösterilse bir de.

edit:
bir üstteki yazarın açıklamasına ithafen madem burada asıl kriter risk olayı o zaman şunu yazalım.
parayı faize yatırdığın banka batarsa ya da tl olarak fazie yatırdığın ana para işlerken bu esnada döviz uçarsa ne olacak? bunlar risk değil mi?
devamını gör...
faiz haramdır.

yok şu koşulda, yok bu niyetle diye kendimizi kandırmayalım.

her inanan kendi günahının bedelini ödeyecektir. kısmetinize ne düşerse.

inanmayanlar için sorun yok.
devamını gör...
faizden para alıyorsam değildir. faiziyle bir şey ödüyorsam haramdır zıkkımdır nalet gelsindir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"faizin haram olup olmadığı sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim