mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi'ne ait, karaköy'de bulunan müze.

osmanlı döneminde müzecilik adına atılan ilk adımlardan biri bu müzedir. batı tarzında bir sanat müzesi kurmak amacıyla 1937'de açılmış ama nedense sürekli olamamış, dönem dönem kapatılmış.
uzun uzun zamandır kapalı olan müze, şimdi galataport'la beraber neredeyse iki hafta önce açıldı. ya da açılış süreci başladı diyeyim, şu an için ilk katı açık olan binanın tüm katları aşamalı olarak açılacakmış. koleksiyonun toplamında 13 bin eser var.

şu anda ''serginin sergisi ıı'' adıyla açılan sergide osmanlı ve cumhuriyet döneminden birçok önemli sanatçının tabloları sergileniyor. şeker ahmet paşa, feyhaman duran, bedri rahmi eyüboğlu, ibrahim çallı, nurullah berk, ali hadi bara gibi gibi saydığım ve saymadığım bir sürü hem ressam hem heykeltıraşın eserlerini görebilirsiniz.
içerisi labirent gibi. bir odada cumhuriyet dönemi heykellerini, atatürk büstlerini incelerken yan odada manzara ve natürmort resimlerini ya da yabancı ressamların kopyalanmış ünlü tablolarını, bir sonraki odada kurtuluş savaşı döneminden tabloları ya da anadolu manzaralarını göreceksiniz.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel ''cumhuriyet dönemi heykeli'' odasından heykeller, sami yetik - güller (1934) (solda), ibrahim çallı - manolyalar (1933) (sağda)

biraz da yorum yapayım. bina çok modern bir dizayna sahip, odalarda insanın gözünü yormayacak ya da sıkılmayacakları kadar eser bulunuyor. aydınlatma ve etiket düzeni çok başarılı, her şey çok minimal tasarlanmış.
her oda farklı mat bir renkteydi, buna özellikle bayıldım. etiketler de odanın rengine uyum sağlayacak şekilde düşünülmüş. insanın gözüne çok hoş geliyor. renklerle bir alıp veremediğim var benim ama çözeceğim.*
ayrıca müze boş. bomboş. tek başınıza bir iki yüzyıl geriye gidip oturup tabloları uzun uzun incelemek için ideal. kalabalıkken insan hiç bir şey anlamıyor. en iyi müze boş müzedir.*
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel ''manzara'' odası (solda), ''anadolu manzaraları'' odası (sağda)

müzenin girişi caddede yer alıyor ama galataport'tan da müzeye giriş var. giriş ücretsiz.
bir de bu müzeyi gezmişken aynı ressamların ve dönemlerin eserlerini içeren, beşiktaş'taki milli saraylar resim müzesi'ni de planınıza dahil etmenizi tavsiye ederim.

görsel kaynak: ben.
devamını gör...
osman hamdi bey'in eserlerinin bulunduğu yeni sergisi açılan müze.

4 kat olan müzede sergiler aşamalı olarak yavaş yavaş açılıyor. binanın üçüncü katında osman hamdi'nin tabloları, resim malzemeleri, diplomaları ve madalyalarının bulunduğu yeni sergiyi görmeye koşa koşa gittim desem yeridir.
osman hamdi'nin bugüne kadarki en kapsamlı sergisiymiş. portreleri, manzara resimleri, oryantalist eserleri ve sahip olduğu çeşitli malzemeleri sergileniyor. en sevdiğim mimozalı kadın ve daha önce hiç görmediğim birçok eseri de burada.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel mimozalı kadın (1906) (solda) italyan kız (sağda)

en beğendiğim şeylerden birini de ekleyeyim: 1906'da osman hamdi'nin müze-i hümayun* müdürlüğü'nün 25. yıl dönümü nedeniyle alman arkeoloji enstitüsü'nden gelen kutlama yazısı. yazıdaki süslemelere hayranlıkla baktım. keşke benim adım da böyle yazılsa.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
şimdilik binanın birinci ve üçüncü katları ziyarete açık. müzeye girişin ücretsiz olduğunu tekrar hatırlatayım.
görsel kaynak: ben.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(bkz: mimozalı kadın) eserini görmek için gidip yaklaşık olarak 2 saat içerde kaldığım müze. çok güsel müze.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"istanbul resim ve heykel müzesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim