tuz zararlıymış. peh diyorum. insanlık tarihine bakmak tuzun önemini görmektir. avcı toplayıcılar, hiç tuz kullanmamıştır ve bir milyon yılda sadece taşları silah ya da alet olarak kullanmaya başlamışlardır. yani gelişim sıfıra yakın.

tarım keşfinden sonra insanların beslenme şekli değişmiştir. ne üretiyorsa onunla deslendiler. genellikle bir ya da iki besinle beslendiler. yeterli demir alamayan insanlar kireç taşını yalamaya başlamışlar. yeterli tuz alamayan kişilerin tansiyonları düşmüş ve beyinlerine ulaşan kan miktarı düşmüştür. yeterince beslenemeyen beyin küçülmeye başlamıştır. böylece biraz daha mallaşmış atalarımız.

insan bedeni, hayatta kalabilmek için savunma mekanizması geliştirip evrime bir adım attırmış ve yemeklere tuz atmaya başlamıştır. maymundan ayrışmamızın yani beyin gelişimimizin en önemli aşaması tuzdur. peki bir insan neden yiyeceklere tuz attı ve diğerleri bu tuzlu yiyecekleri kabul etti.

şimdi bir insan dehidrate kalırsa yani diyelim çölde bir bedevi. hava çok sıcak ve yeterli su yok. ne olur? susama merkezi aktive olur ve o kişi susar ve su bulmak için uğraşır. tipik hayvan davranışı.

tarım gelişimi beyni küçülttü. insanların hayatta kalma oranını dütyü. sonrasında bazı kişiler tuzla tanıştı ve yiyeceklere tuz eklemeye başladı. aslında yiyeceklere eklemek değil bulduğu tuz kayalarını yalamak diyebiliriz. ancak ben nickim gereği yalamak yalamamak kelimelerini kullanmıyorum.

bu tuz (yalayanların) beyinleri tansiyon yükselmesiyle büyümeye başladı. tansiyon kan basıncıdır. beyne giden kan arttı. sonrasında tuz (yalayanlar) zekalarıyla ön plana çıkınca, şamanlar bunu hemen fark etti ve tuzun muhteşem bir şey olduğunu anladı. kutsal sayıldı ve hatta hala pek çok inançta kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılır. ayrıca etleri saklamak için tuz harika bir şeydi.

tuz zararlı olayı nereden uyduruldu kısmına gelelim. tuz zararlıymış. neden çok fazla tuz alırsak tansiyonumuz yükselirmiş. ya dünyanın en sağlıklı şeyi su, yeterince fazla alırsanız su zehitlenmesi yaşarsınız. o zaman su zararlı mı diyelim?

insanlar kapitalizm diye bir sistem kurmuş. bu sistemin anateması nedir? insanları cahil bırak, sonrasında istediğin gibi yönet. insanların beyinlerini kullanmasını engelle, köle yap. bu kapitalistler ellerinden gelse fakirlere tuz çok pahalı gramı bin lira der, ancak her yerden ulaşılabilir olduğu için yapmıyor.

bu durumda ne yaptılar? başla algı yönetimine. tuz zararlıymış. insan bedeni, ihtiyacı olan maddeye "hayır"diyemez. bunu engellemek için ne yapılmış? tuzlara "iyot" katılmış. neden katılmış? iyotlu tuz ne boka yarıyormuş? tansiyonu mu düşürüyor. hayır.

peki neden? diş macunlarındaki florür'le birleşsin diye? düzenli olarak iyot ve florür alan kişilerin zihinsel aktivitelerinin yavaşladığı beyindeki, sinaps sayısının azaldığı bilimsel olarak binlerce kez kanıtlanmıştır.

dişleri fırçalayın der mi kapitalizm. demez normalde. sistem önce hastalandırır sonra süründürmek için parasını alır insanların. dişlerini mi düşünecek?

konu saptı. tuz insanı, insan yapan maddedir. siz salatalığına tuz döken maymun gördünüz mü. görürseniz evrimin basamaklarına şahit oluyorsunuz demektir. tuz candır.
devamını gör...
bir miktar tebessüm ettim.

canlar, dostlar... ortalama insan ömrünün son yüz yılda neredeyse on yıl artması, refahla direkt alakalı. diş fırçalama alışkanlığının son yüzyıl ile gelmesinin nedeni, eskiye nazaran daha yumuşak besinler tüketmemiz. elma ısırırken mesela, diş arasında materyal kalmıyordu. yahut atılabiliyordu. lakin günümüzdeki mevcut yemek alışkanlığımız ağzımızı çok daha fazla kirletiyor.

gelelim şu tuz meselesine... tuzsuz yaşam olmaz. çünkü aksiyon potansiyelinin oluşması için (elektrik sinyali) bu iyon farkına ihtiyaç var. tuz eksikliği de ciddi sonuçlar doğurur, fazlası da.

teşekkürler, mersi.
devamını gör...
bir kayanın yanına çömelip tuz yalamaya teşvik eden başlık.

tuzu zararlı yapan tuzun kendisi değildi, insanlıktı...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tuz zararlıdır yalanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim