bu başlık söz konusu sözlükten yürütüldü aslında aşırıldı * o yüzden bir tartışma açma amacını taşıyor. bu yüzden bu konuda yazarların samimi görüşlerini bekliyoruz. evrensel bilim denetleme komitesi tarafından. o yüzden kelamımı ediyorum. evrende yalnız olduğumuz gerçeği nasıl bir gerçek?. aslında yalnız olmadığımız düşüncesi, ki bu bir düşüncedir artıki belki ileride basit bir felsefe haline bile gelebilir artık. ne diyordum evren de yalnız mıyız? hayır değiliz dediğimiz zaman bu sadece ihtimallerden , * oluşan bir durumdur. peki bu ihtimalleri dışarıda bırakıp bir an evrende gerçekten yalnız olduğumuzu ve bomboş bir evrende yaşadığımızı düşünelim. bu durumda düşünülenin tersine dinler karlı çıkmaz, çünkü islamiyete göre dünya dışındaki ortamın basitçe bir tanımı bile yoktur, olamazdır. örneğin uzay nasıl bir yerdir, evren nedir, sonsuzluk nasıl anlaşılır yada evrende sadece biz mi varız. bu durumdan çıkacak ikinci sonuç evrenin sadece bizim dünyada hayatı yarattığıdır. bu bütün evrenin merkezinde olduğunu açıklar ama bu durumda şunu da açıklamanız lazım, koskoca evren niye bomboş duruyor? yani bizim dünyamızın ayrıcalığı nedir. bence bu durumda dinlin aleyhinedir, çünkü dünya evrenin merkezinde değil, sıradan bir konumda bulunan bir yerdir. hatta evrenin bir merkezi bile yoktur olamaz. hatta evrende bir konum mantığı bile yoktur, yani basitçe sağ, sol, yukarı, aşağı gibi kavramlar bile anlamsızlaşır. lafı uzattım. bu dünyanın ayrıcalıklı tek mantığı üzerinde bizim gibi uygarlık haline gelmiş, tek yafa çok hücreli canlıların yada organimzaların yaşamasıdır. * bu yüzden sorulacak tek soru kaldı, niye sadece bu dünyada canlılar ortaya çıktı? çünkü üst derecede tesadüfi şartlar üst üste geldi. örneğin 1.000000000000000000000000000000000000000 üzeri milyonda bir ihtimal sonucu bir dna dizilimi ortaya çıktı,bu dna nın bir daha ortaya çıkması neredeyse imkansıza varacak kadar az bir ihtimaldir. çünkü evren canlılığın ortaya çıkmasına elverişli bir yer bile değil. evrenin her tarafı azımsanmayacak kadar yoğun radyasyon * la ve bir çok elverişsiz koşullarla dolu. bu yüzden evrenimiz de üzerinde hayat olan tek gezefen bizim gezegenimiz olabilir. kaldı ki şu ana kadar bütün bulgularımız * birer matematik hesapları ve ihtimaller dizisinden ibaret. o yüzden kardeşler bomboş ve terk edilmiş bir evrende yaşadığımız gerçeğine kendinizi alıştırın.

not: editsiz.
devamını gör...
evrende yalnız değiliz de ben yalnızım galiba.
devamını gör...
peki evren ne demektir. bence temel soru bu olmalıdır. evren aslında saydam ve görünmez bir kap gibidir. içinde sayısız yaşam ihitmalleri barındıran ama hiçbirine yaşam ihtimali bırakmayan.
devamını gör...
kutsal kuran'ın cevapladığı sorudur. hayır yalnız değiliz, hem bizim evrende hem de diğer evrenlerde başkaları da var: emre1974tr.blogspot.com/201...
devamını gör...
kulağa garip gelebilir ama %50 ihtimal ile evrende yapayalnızız. bizim gibi bilinçli varlıklar varsa bile, birbirimizle karşılaşmamız çok çok çok düşük ihtimal. eğer galaksiler arası seyahat edebilen çok üstün ve seçkin bir medeniyet olursak, evrenin ısıl ölümüne yakın bir vakitte birileri ile karşılaşabiliriz belki.
devamını gör...
“rare earth” hipotezine göre yalnızız.
akıllı yaşama yol açan süreçlerin oluşması gerçekten çok düşük bir ihtimal.
dinazor dediğiniz canlılar 150 milyon yıl, dünya’ya hüküm sürmüştür.
400.000 yıllık insanlık tarihi 150 milyon yılın yanında çok ama çok kısa bir süredir.
bilimsel açıdan bakarsak, doğanın akıllı yaşam yaratmak gibi bir derdi yok.
evrim de bu şekilde işlemiyor. akıllı yaşam ya da büyük beyin kapasitesine sahip canlı her şeyden önce verimsiz.
beyin çok fazla enerji tüketiyor. çok maliyetli ve canlıya kısa vadede hayatta kalma avantajı sağlamıyor.
akıllı yaşamın oluşması aslında düşünüldüğünden çok daha düşük bir olasılık olabilir.
muhtemelen başka zaman dilimlerinde, dünya henüz ortada yokken akıllı yaşam oluşmuş ve yok olmuş olabilir.
evrenin farklı zamanlarında ve çok uzak köşelerinde akıllı yaşamlar oluşmuş ancak nadirlik ve uzaklık kısıtları nedeniyle bunlar evrenin sonuna kadar kendi aralarında bir iletişim kuramayacak durumda olabilirler.
gezegenden çıkmak, uzaya yayılabilmek düşünüldüğünden çok daha nadir gerçekleşiyor olabilir.
mesela dünya üzerindeki teknolojik ilerleyişin yönü, kapitalizm içerisindeki güçlü aktörler tarafından belirleniyor.
uzay yolculuğuna yatırım yapmak yerine zamanla eskitilen tüketim ürünlerine yatırım yapıyoruz.
diğer medeniyetler de benzer bir yol izledilerse, uzay yolculuğunun sırları keşfetmeden yok olmuş olabilirler.
bununla birlikte evren akıllı medeniyetlerle dolup taşıyor da olabilir. ancak böyle bir çeşitlilik olsa, günümüz teknolojisi ile bile kolaylıkla iletişim kurabilirdik. bir sinyal, bir mesaj ya da bir işaret işimizi görürdü.
şu an bulabildiğimiz tek şey ise sonsuz ve derin bir sessizlik. sessizlik şimdilik “rare earth” yaklaşımını güçlendiriyor.
devamını gör...
evrende yalnız mıyız yoksa değil miyiz bilmiyoruz ama her iki ihtimal de eşit derecede ürkütücü.
devamını gör...
bize benzeyen 7 milyar beden var, bize benzeyen 1 tane ruh yok. şimdi yalnız mıyız, değil miyiz?
devamını gör...
ben degilim, sizi bilmem.
devamını gör...
eğer yalnızsak bu müthiş bir yer israfı demektir. eğer tek bir boyutta yalnızsak bu çok daha makul olur.
devamını gör...
kendi dünyanda yalnızsan evrende ne olup olmadığının hiçbir önemi yok.


8 milyar insan içinde evet yalnızsın belki de!
devamını gör...
çok garip bir sorunsal. sekiz milyar adet tekil şahıs sayısına ulaşmış bir tür nasıl "yalnız mıyız" diye sorabilir ki? bir kere yalnız mıyız'ın sonundaki "mıyız" yalnızlığa aykırı bir soru eki.
devamını gör...

uzaylılar bizimle neden iletişime geçmiyor.

(bkz: https://tr.mashable.com/uza...).
devamını gör...
yalnızsak eğer bugün düz dünyacı olurum. değilsek de eğer kurulu düzende birbirimizden ne kadar uzaksak şimdilerde, yine öyle kalmamızın hayırlı olacağını düşünmekteyim. kendi türünü köleleştiren bir yaratık grubu olarak biz bize yetiyoruz.
devamını gör...
bu dünyada ben yalnızım, bu kesin.
evreni bilemem.
devamını gör...
yok değiliz. milyorlarca yıldız ve daha bilmediğimiz yüzlerce gezegen var. başka galaksiler, evrenler falan…
maybee zuzaylılar da her ne kadar inanmak istemesem de!
devamını gör...
imkansıza yakın olması.
devamını gör...
muhtemelen değiliz.
bir gün (belki yarın belki yüzyıllar sonra) başkalarının da olduğunu öğreneceğiz.
devamını gör...
james webb uzay teleskobunun çektiği aşağıdaki görüntüdeki her nokta bir galaksi. sadece parlak olanlardan bahsetmiyorum. her nokta bir galaksi.

bu galaksilerden milyarlarca var. her galaksi de milyarlarca gezegenden oluşuyor.

sizce yalnız mıyız?

ya da is there anybody out there

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
velevki yalnız değiliz nolacak sana yine yalnızlığın gölgesi düşecek güzel kardeşim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"evrende yalnız mıyız sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim