türkiye'de sosyal demokrat bir partinin birinci çıktığı son seçim. seçime dsp**, mhp*, fp*, anap*, dyp*, chp**, hadep* girdi. dsp 22*, mhp 18*, fp 15*, anap 13* ve dyp 12* puan aldı.

koalisyon dsp-mhp-anap arasında kuruldu ve bülent ecevit başbakan oldu, bu hükümete de anasol-m denir. hükümetin daha ilk günlerinde yaşanan düzce depremi ciddi bir infiale yol açtı, türkiye çok zor bir sürece girdi. 28 şubat'tan beridir süren askerin hükümet üzerindeki baskısı devam etti, hükümetin buna direnmesi çeşitli sorunlara yol açtı. bu dönemde çevik bir cumhurbaşkanı adayı olduğunu söylese de seçilemedi.

döneme damgasını vuran diğer olaylarsa hayata dönüş operasyonu ve beykoz hizbullah operasyonu'dur. iki operasyon da 2000'de yaşanmıştır. ilki, hükümetin cezaevlerinden yönetildiklerini düşündüğü radikal sol terör örgütlerinin cezaevi yapılanmasını kırmak amacıyla başlattığı bir cezaevi operasyonuydu. tutuklular koğuş sisteminden hücre sistemine alınacaklar yani f tipi cezaevlerine konacaklardı. tutuklular buna çok sert direndiler, kanlı olaylar yaşandı. aydınların uzlaşı sağlama girişimi tutmadı, pek çok kişi* ölse de operasyon sürdürüldü ve başarılı oldu*. hizbullah operasyonu ise beykoz'daki bir eve yapılan operasyondur, devamında ülkenin pek çok yerinden hizbullah'ın kaçırıp domuz bağıyla korkunç şekilde katlettiği ölüler ve elinde tuttuğu esirler bulundu. bu operasyonla belki de ilk kez devlet hizbullah'a karşı adımlar attı**.

diğer büyük olaylar ise siyasidir. bunlardan ilki ise 2000 fazilet partisi kongresi'dir. bu kongrede milli görüş tarihinde bir ilk olarak necmettin erbakan'a karşı bir muhalif hareket oluştu ve onun adayı olan recai kutan'a karşı abdullah gül aday oldu. herkes gül'ün ve destekçilerinin duman olacağını düşünse de öyle olmadı, kutan gül'ü kılpayı geçebildi. bu desteği gören gül, arınç ve erdoğan ayrı bir yol izlemeyi ilk o zamanlar düşündü. kısacası akp'nin temelleri atıldı. daha sonra fazilet'in kapatılması ile saadet partisi kurulunca gül'ü aday yapan kadro oraya gitmedi, adalet ve kalkınma partisi'ni kurdular. öteki siyasi olay ise anayasa kitapçığı krizi'dir. mgk toplantısında ecevit ve cumhurbaşkanı sezer arasında yaşanan gerginlik sonucu sezer ecevit'e anayasa fırlatmış, buna celallenen ecevit'in yardımcısı hüsamettin özkan'ın kitapçığı ahmet necdet sezer'e geri atması sonucu ecevit toplantıyı terk etmiş, sonra yaptığı açıklamada bunu büyük bir kriz olarak nitelendirince zaten çok kötü durumda olan ekonomide* büyük bir kriz patlak vermiştir. dünya bankası'nda çalışan kemal derviş ecevit'in çağrısı ile gelmiş, birtakım reformlar ile işe girişmişse de seçimin yakın olması bunların meyvelerinin alınmasını önlemiş ve halk hükümet partilerinden soğumuştur. üstüne bahçeli'nin erken seçim diye tutturması hükümeti hepten bitirmiştir.

2002 seçimlerinde hükümetteki tüm partiler baraj altı kalmıştır, bunun en önemli sebebi yaşanan krizdir. dsp'nin çok az bir oya inme sebebi ise partinin bölünmesi ve ismail cem liderliğinde bir grup dsp'linin yeni türkiye partisi'ni kurması* dsp'yi bitirdi. halkın pek sevdiği kemal derviş'in bu partileri değil chp'yi seçmesi ise bu iki partiyi de yok etti**. mhp ise sözünde duramayıp öcalan'ı astırmamıştı, mhp'yi eriten de daha çok bu ve bahçeli'nin krizci yapısı oldu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"18 nisan 1999 genel seçimleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim