independent tr
bugün öğrendiğim ve öğrenince dehşete düştüğüm hede. şu an çok zeki bir kadınla evlensem, sonra zeki bir oğlum olsa zeka sadece tek nesil sürdürülebiliyor. eğer bundan sonraki doğacak olan tüm çocuklarım ve torunlarım kız olursa zeka tüm nesil boyunca aktarılabilir hale geliyor. tabi burada çocuğun ne kadar gen aldığı ve çevresel etkenler de önemli. bu durumda zeki erkek zeki kadın çiftleşmesi ile salak erkek zeki kadın çiftleşmesinden doğacak çocukların zeki olma olasılığı aynı.


araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.

kadınların zeka genlerini çocuklarına aktarması daha muhtemel çünkü bu genler x kromozomu üzerinde taşınıyor ve kadınlar bu kromozomdan iki tanesine sahipken erkeklerde sadece bir tane bulunuyor.

ancak bunun da ötesinde, bilim insanları artık babadan kalıtılan gelişmiş bilişsel işlevlerle ilgili genlerin doğrudan devre dışı bırakıldığını düşünüyor.

bu iddia 2020'nin başlarında atılmış olsa da ben yeni gördüm.

bu arada başlıklara yüzde işareti konulamıyor nedense.
devamını gör...
celâli'ninde dediği gibi zekanın tek faktörü genetik aktarım değildir. hamilelik döneminden başlayan çevre etkenlerini unutmamak gerek. kaldı ki bilimsel araştırma ve bulguların doğruluğu için birden çok araştırma gereklidir (katılımcı sayısı, profili, kısacası metodolojiden ötürü). nörolojik araştırmaların bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum ama yine onlarda da bu tip sıkıntılar mevcuttur. gen çevre etkisi hala tam anlaşılamamıştır denilebilir tabii kısaca.
devamını gör...
zeka geriliği olsa anneden..
zeka fazlalığı olsa babadan..
bravo valla..
devamını gör...
bu bilgiyi ilk okuduğumda şaşırmıştım ve bir süre girdiğim her ortamda satılacak bilgi olarak sundum.

aynı zamanda çocukların erken gelişim döneminde yanlış eğitim ile köreltildiğine dair de uzun sohbetler yapardık. çünkü çoğu zaman çocukları, bilgi ve becerilerine göre değil kendi istediğimiz özelliklere göre yetiştirme eğilimindeyiz. sonuç olarak, bu konu da dahil olmak üzere diğer alanlarda da yeterli bilgi düzeyine erişmeden çocuk yapmama kararı aldım.

zeka tek başına değerlendirilmemeli, diğer unsurları göz ardı etmeyiniz.
devamını gör...
biz zamanında “anasına bak kızını al” diyerek konuyu çözüp bırakmışız zaten.
devamını gör...
bundan böyle ben de sapyoseksüelim ulan.
devamını gör...
erkek çocukların zekasının anneden geçtiğini okumuştum epey bir zaman önce bir yerlerde. aşağıdaki gibi bir bilgiye ulaştım bununla ilgili de.

zekayı ilgilendiren genler x kromozomunda bulunur. bu nedenle erkek çocuklar zekalarını annelerinden alır. kızlar ise, daha önce de bahsettiğimiz gibi iki ebeveynden de x kromozomu aldıkları için, zekalarını hem anneden hem babadan alır. ancak zekanın en fazla %40'ı ebeveynden geçer, kalan %60 ise tecrübeler doğrultusunda edinilir. yani sıkı çalışmanın yerini hiçbir şey dolduramaz. erkek çocukların ıq'su genellikle annelerininkinden 15 puan yüksektir.


(diyor, ben demiyorum. yazıyı alıntıladığım kişi hangi araştırmaya dayandırmış, onu da bilmiyorum. bulamadım kaynağını.)
devamını gör...
eşim, annem ve babaanneme bakarak, babam, ben ve oğlumu kıyaslayarak söylüyorum yalan.

hemen heee zekisindir evet diyecekler için oğlum yaşadığım şehirdeki bilsem sınavına girip kazanmıştır. kontenjanı il genelinde 15 olup, yaşadığımız şehir ülkenin en büyük 5. şehridir.
devamını gör...
ulan koca dünyanın evrende toz taneciği yer kaplamayan bir canlının iki farklı cinsini bu kadar malzeme etmesi ibret verici!
devamını gör...
(bkz: buyur buradan yak)
devamını gör...
zeka geliştirilebilirliği kalıtsaldır diyor ve hiçbir şey bilmeyen kendimle bu tezi atıyorum. zekamı direkt annemden ya da babamdan alsaydım, hatta her ikisinden biraz biraz alıp üzerine sos dökseydim bile bir köprü altında yan kesicilik yapıyor, bali çekiyor olurdum.

ama ben o zekaya gözüm gibi baktım.
devamını gör...
mutlu eden istatistik.
devamını gör...
şöyle belirteyim.

evde 4 kadın var. bir gün elektrik süpürgesi bozuluyor. aslında tam olarak bozulduğunu iddia edemeyiz, artık görevini yerine getirmiyor, küçük bir toz tanesini bile çekmiyor ruh hastası. yine çok sinirlendirdi beni. sebepsiz geriliyorum, çok sinirleniyorum.

anne süpürgeyi açıyor ve başlıyor şikayetlere. bu ev her şeyi bozuyor diye sürekli şikayet ediyor. tam 4 gün boyunca ihtiyacı oldukça süpürgeyi açıyor ama gerekli verimi alamadığı an kıyameti koparıyor. sonra yeni süpürge almaya karar veriyor ve süpürgeden vazgeçiyor.

en küçük kızı ihtiyacı olunca süpürgeyi açıyor ve bozulmuş olduğuna karar verip bir kenara bırakıyor hemen.

ortanca olan yine bir kez deniyor ve yeni süpürge alma konusunda diğerleri ile aynı görüşü ortaya atıyor.

bir süpürge ve farklı insan davranışlarını o güne kadar sabırla izleyen en büyük kız kalkıyor, süpürgenin borusuna bakıyor, görünür bir şey bulamıyor. torbasını değiştiriyor. sonra motoruna bakıyor. en sonunda borunun içine ince uzun bir sopa sokuyor ve içinden çıkan o pisliği yeni gibi çalışmaya başlamış süpürge ile çekiyor. yani napıyor? çözüm buluyor.

neden bir sorun karşısında 3 kişi aynı şekilde davranıp sadece içlerinden biri sorunu çözmeye yönelik davrandı sizce? çünkü zeki insanlar sorunu çözmeye çalışır. daha az zeki olanlar ise ya cabuk vazgeçer ya da sadece şikayet eder.

o yüzden napcaz? oturup bir bakacağız ailemize. annemiz her şeyden cabuk şikayet eden, bir şeyleri çözmek yerine onu sadece şikayet konusu eden, mızmız, vır vır sürekli şikayet eden biriyse şöyle diyeceğiz. hayır yaaaa ne saçma sapan iddialar bunlar.

yok çoğumuzun anası bu profilin tam tersi ise aaa diyeceğiz evet ya anneler sahiden epey etkiliyor olabilir bu süreci. doğrudur.

ama birbirimizi kandırmaya gerek yok, annelerimiz mutfağa girip 6 saat söylenen ve sorunu büyüten kadınlar. çoğumuzun öyle. oysa yine çoğumuz kendimizi dahi zannediyoruz. bir yerlerde büyük terslik var..
devamını gör...
keratalar, çok şanslısınız. %90 benden, %10 babanızdan aldıysanız zekayı yaşadınız.
oğlanı da zeki bir kızla başgöz edersek, iki nesli kurtardım demektir.
devamını gör...
kadınların zekâsını küçümseyen angutların hoşuna gitmeyecek durum.

çevrenin etkisinden falan bağımsız konuşayım. çok zeki olduğunu düşünenler, o zekânın tümünün kalan %10'dan geldiğini sanıyor olsa gerek*. peki o %10'un %90'ı nereden?

hem matematik bilmiyorlar hem kibirliler. hayret!

nikola tesla'nın annesi için küçük ev aletleri mucidi derler. babası da din adamıymış...

neyse... kadınları nasıl aşağılayacağını şaşıran şaşkınlara gelsin bu görsel:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
türklerin islam öncesinde kadınlara değer veren anaerkil bir toplum olmasının sebepleri varmış demek ki.
(bkz: anasına bak kızını al)
devamını gör...
insanların zekasının %40-%60 oranından genetik olarak soydan kalıtıldığı kalanının da sosyal çevre etkisi ile şekillendiği araştırma sonuçlarında yer alıyor. bu da demek oluyor ki %40-%60 lık kısmın %90'ını anneden geliyor.

zeka özellikle 0-4 yaş aralığında %85'i oluşan bir yapı. iyi beslenen, yeterli protein alan ve zengin uyarıcıların olduğu bir çevrede ilgi ve sevgi ile büyütülen çocuklar genetik potansiyeline ulaşır.

yani anne dahi düzeyinde zeki bile olsa bu ondan doğan çocukların da dahi olacağı anlamına gelmez.
devamını gör...
eyvah eyvah.
devamını gör...
dişil diliniz batsın.

*
devamını gör...
kesin bilgi mi? ona göre yayalim bunu bu onemli.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çocukların zekasının yüzde 90'ının anneden gelmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim