elektrikli araçların gelecekte hayatımıza daha fazla gireceği aşikar. iş portföy tarafından bu konuda bir fon oluşturulmuş.
iş portföy ipj
devamını gör...
günümüzde en büyük sorunu "menzil" (tarikat olan değil). henüz 600 km leri geçebileni duymadım. aslına bakarsanız 600 km de az değil. ama sonuna kadar kullanayım derseniz şarj etmek için saatler beklemeniz gerekiyor. burada bir diğer büyük sorun ortaya çıkıyor; şarj istasyonu sayısı ve hızlı şarj...bunları düşününce insan tedirgin oluyor, dağ başında biterse ne olacak diye. o yüzden şimdilik "hibrid" oldukça mantıklı.
devamını gör...
eskilerin tabiriyle cereyanla çalışan araçtır. yakın gelecekte yayılması muhtemel.
devamını gör...
son zamanlarda çıkan porsche taycan'la da elektrikli araçların gücünün ve güzelliklerinin iyice gözler önüne serildiği ve giderek büyüyen bir kesim haline gelmiştir.

kullanımı giderek artan bir teknoloji olan bu otomobiller önümüzdeki 20 30 yıl içinde birçok insan tarafından kullanılmaya başlanacağına ve otomotiv sektörü büyük oranla bu kısımlara yöneleceğine inanıyorum. tabi bunun için ülkelerin kurması gereken de bir altyapı sorunu olduğu da malumunuz.
devamını gör...
başlığı okuyunca akıllara tesla gelir. ilerde elektrik satıcıları yani petrol gibi çoğalacaktır.
devamını gör...
fosil yakıtların verdiği zarar ortadayken günümüzde üreticilerin hayatımıza sokmaya başladığı otomobildir. gelecekte istasyonlar arttıkça yerini alması muhtemeldir.
devamını gör...
yavaş yavaş hayatımıza sokmaya başladılar evet.
devlet, elektrikli otomobil ötv sine %400 zam yaparak, sokma işinde ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
devamını gör...
bu vergilerle zor alınır.
devamını gör...
sanıldığı gibi çevreyi daha az falan kirletmez. üretim aşamasında özellikle bataryaların içindeki kimyasallar çevreye zarar verir. genelde çok ağır olurlar. kısıtlı menzile sahiptirler ve her 100 bin kmde bir yüzde 10 performans kaybederler. ayrıca elektrikli arabada çıkan bir yangını söndürmek inanılmaz derecede zordur bataryadaki kimyasallardan dolayı.
devamını gör...
elektrikli otomobiller avrupa ülkelerinde devlet teşvikleri ile yaygınlaşmaya başlamış özellikle bazı ülkelerin şehir merkezlerine dizel araçların girişini kısıtlaması illa şehir merkezine giriş yapacaksa da bunu bir ücrete tabi tutmaya başlamıştır. ( milano, barselona, madrid)
ayrıca avrupa ülkelerinin yaptığı bu yıl temmuz ayında yaptığı yeşil anlaşma ile 2035 yılından sonra dizel ve benzinli araçların satışı yapılamayacak. tabi önümüzde 12-13 yıl var bu süre içinde neler olacağını birlikte göreceğiz.

elektrikli araçlarda bir takım handikaplar vardır. öncelikle emisyon değeri "0" olsa da bataryaları nedeniyle çevreye zarar verme potansiyeli her zaman vardır.
ömrünü tamamlayan bataryaların uygun koşullarda geri dönüşümle bertaraf edilmesi gerekir.

batarya demişken en büyük handikap, batarya kapasitesine ve kullanıma bağlı olarak aracın katedeceği mesafe.
bununla ilgili olarak adını sık duyduğumuz tesla'dan örnek vermek gerekirse şu alıntıyı araya ekleyelim.

 tesla model s'teki enerji tüketim paneli. aracın yolculuğu boyunca bir tüketim grafiği çiziyor. ancak kafa karıştırmamak için kullandığınız kw'ı değil, o güç sarfiyatıyla km başına gidilecek wh, yani km/wh değerini veriyor. bu hesaba göre bir yolculuğunuzda ortalama 250wh/km tuttursanız, wh bir enerji değeri olduğu için 4km'de 1kwh tüketeceksiniz demektir. yani model s'inizin pilinin %100 doludan tamamen boşalması 340km sürecektir ortalamayı tutturduğunuzu varsayarsak. negatif kısımda gördüğünüz değerler ise yine aynı şekilde "regen braking" adı verilen, arabayı yavaşlatan sürtünme enerjisinin arabayı şarj etmekte kullanılmasıdır. ancak eğer motorunuzun kullandığı anlık gücü görmek istiyorsanız hız göstergenize bakmanız lazım.

gaza sonuna kadar yüklendiğinizde bu güç göstergesi 240kw'a kadar çıkacak ve eğer ~20dk orada tutabilirseniz model s'inizin pilini tamamen boşaltırsınız. tabii o seviyede 10-15 saniyede maksimum hıza çıkacağınız için kullanılan gücü 20dk o seviyede tutmada bol şans. daha olası bir örnek için diyelim ki bir düzlemde saatte 60km hızla seyrediyorsunuz ve bu hızı sabit bir şekilde tutabilmek için 15kw güce ihtiyacınız var. bu demektir ki hemen hemen 5 saat 40 dakika aynı şekilde devam ederseniz pilinizi bitirirsiniz.


son hesaba bakalım, saatte 60km hız ve bataryanın bitmesi 5 saat 40 dakika bu ideal hesapla yapacağımız yol 340km.
tesla model s 'in batarya kapasitesi 85kwh. bu bataryayı evinizden garajınıza çekeceğiniz seyyar kablo ile şarj edeyim derseniz 220volt şebeke voltajı ve 10amperlik kaynakla 36 saat gibi bir sürede yüzde 100 şarj edebilirsiniz.
tealanın supercharger 'ları 400volt ve 300amperlik bir kaynak ile 120kwh bir şarj imkanı sağlıyor. hesap basit (85/120)×60= 42,5 dakika
yani 0'a düşen bataryayı supercharger ile ~43 dakikada doldurabilirsiniz.
şimdi bu şarj işlemini türkiye'deki ev, sanayi ve iş yeri tarifeleri ile maliyetini hesaplayalım.
güncel fiyatları ile ;
ev tarifesi ile şarj = 78 tl
sanayi tarifesi ile şarj = 88 tl
iş yeri tarifesi ile şarj = 101 tl
zannımca supercharger olan bir istasyonda bu rakam en az 200-250 tl olacaktır diye düşünüyorum.
( ülkemizde elektrik fiyatlarına durmadan gelen zamları göz önüne almak da gerekir)

elektrikli otomobiller bana göre çok efektif değil. şehir içi kullanım için düşünülebilir ancak şehirler arası kullanımda insanı usandırır.

benim favorim hybrid.
devamını gör...
gezegenimizin ihtiyacı olan bir teknoloji ürünü.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
rimac - nevera.

• şarj: 25dk. %80
• güç: ~2.000hp
• max speed: ~400km/h.
• geri vites hızı: 275km/h *
• 0-100: 1,82sn
devamını gör...
kapitalizmin sıkıntıda olan otomotive sektörünü canlandırmak için bulduğu yeni sazan.avi
beyler 2035'ten sonra içten yanmalı motorları yasaklayacaklarmış. çevreyi kirletiyorlarmış.
buyrun size türkiye için sayılar:
1) 14,350,000 otomobil ve taksi var.
2) türkiye'nin kurulu elektrik gücü 105.7 mw (megawatt)
3) türkiye bu gücün %80-85'lik bir kısmını yani ortalama 87.7 mwlık kısmını kullanıyor.
4) demek ki elektrikli otomobillere ayıracak sadece 18 mw kapasitemiz var.
5) otomobil başına günlük ortalama 2 kw diye hesap edersek 14, 350,000 otomobil için gerekli kapasite 29,7 mw.
alın buyrun size 29.7-18=11.7 mw'lık açık. yazın yollar dolu, klimalar tam tekmil açıkken elektrik piyasaya çıkmadan (!) elektrik bitiyor. sonra şarj istasyonlarında şarj sırasının gelmesini değil elektriğin gelmesini bekleyen milyonlar.
bu durum pek çok ülke için aynen geçerli. yeni yatırım da kurtarmıyor agalar. kömür santrali mi kuracaksın? su santrali kuracağın nehir de kalmadı?
ama istiyorsanız alın teslanızı toggunuzu. alın ki sizi yolda kalmış görüp gülelim.
devamını gör...
#2779097

(bkz: malthusçuluk)
devamını gör...
çin elektrikli otomobil şirketleri batmaya başladı.
apple, elektrikli otomobil üretiminden vaz geçti.
mercedes, elektrikli otomobillere yüklenmeyi erteledi.

dünyada elektrikli araç üretimi sıkıntısı sistemi bir silkeleyecek. içten yanmalı motorlar hayatımızdan ne kadar hızlı çıkılacak bilinmiyor. daha piyasa hidrojen kullanan araçlar girecek. elektrikli otomobiller piyasayı kaplayacak demek, konuyu basite indirgemek olacak.
devamını gör...
kaynak: dübür haber ajansı...
şaoooomiiii
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bir daha yazayım: çok uluslu tekellerin, kapitalist şirketlerin yeni sazan avıdır.
elektrikli otomobilin kullandığı elekrik çölden toplanmıyor, hüdayi nebit değildir. şehir dışında kömür yakan santraller var. orada elektrik üretiliyor siz de çevre kirlenmiyor sanıyorsunuz. bir kömür santralinin yanına gidin de görün çevrenin kirlenmemesini. hava sülfirik asit kokar. ben nereden bileyim sülfirik asiti derseniz sürekli sirke koklayın.
ha birim beygir gücü başına hava kirliliği içten patlarlı motora göre daha azdır (%20-30 arası azdır. yani içten patlarlı motor 100 kirletirse elektrikli araç 70-80 kirletir) ama kirletir.
çaresi nedir bu işin. basit. toplu taşıt kullanacaksınız. 100 beygirlik bir otomobille en fazla 4 kişi taşırken 200 beygirlik bir otobüs 40 kişi taşır. özel araçları trafikten çekerseniz ne trafik tıkanıklığı olur ne de sıkış tepiş kamu araçları.
aynı şey şehirler arası ulaşım için de geçerli. 500 beygirlik bir otobüs 45 kişi taşırken 100 beygirle 4 kişi taşıyorsunuz. ne büyük israf. bu israftan vazgeçin. azıcık da *ötünüz rahatsız olsun. atmosfer pırıl pırıl olur.
bir seçenek de küçük boyutlu, küçük güçlü elektrikli şehir araçları. onlarca modeli var. fiyatı ucuz. kendi ucuz. park etmesi kolay. park yeri sorunu minimum. şehrin ortasında toyota hilux'e ne gerek var. cümle alem biliyor sizin ne serttt errrkek olduğunuzu.
kısaca empoze edilen elektrikli araçlar hçbir şeyin çözümü değildir. çözüm toplu taşıma ve ihtiyaç anında kullanılmak üzere mini şehir araçlarıdır.
devamını gör...
evet ağbi elektrikli araba çöp. hidrojen uçacak kaçacak...

bu arada shell hidrojen istasyonlarını kapatmaktadır.
devamını gör...
otomobilini yeni değiştirenler arasındayım. bu nedenle yakın dönemde olabildiğince araştırdım. tümüyle elektrikli araçların, ülkemiz koşulları ve bizim kullanım alışkanlıklarımıza henüz uygun ve yeterli olmadığı kanısı oluştu. keza yarı hibrid denilenlerdeki katkının da sanlan ve beklenilen düzeylerde olmadığını anladım, dinledim. geriye kalan konularda da zaten yeni otomobillerin birbirlerinden iki eksik üç fazla benzer konfor ve donanımda olduğunu görüyorum, aralarındaki fark marka ve kalite.. örneğin ben cupra formentor aldım. ama onun yarı fiyatına chery ile dışardan bakışla çok az fark var.. keza diğer bazı yazılımsal elektronik donanımlar yönüyle de..
çok ilgi alanım değil ama sıradan bir kullanıcı olarakta elektrikli araç düşünenlere 'henüz değil' demek isterim.
devamını gör...
çevreyi fosil yakıt yakan otomobillerden daha fazla, çok daha fazla kirletmektedir. bu kirlilik yoksul ülkelere transfer edildiği sürece bir sorun olarak görülmemektedir. yoksul ülkeler sesini çıkartınca da satın alınmış yoksul ülke orduları ses çıkartanların kafasını keser.
bu video elektrikli otomobillerin çevreye olan etkisini gösteren çok güzel bir şekilde gösteriyor. ingilizce ama görseller bile yetiyor. izleyin ve "elektrikli otomobil" diiye diye nasıl sazan avi'ye gördüğünüzü görün.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"elektrikli otomobil" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim