atatürk’ün türkçe ezan’ı protesto eden irticacı yobazlara karşı söylediği ve bugünlere ışık tutan nutkudur.

--- alıntı ---

"türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.

polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. genç, "polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir" diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. mahkeme onu yargılayacaktır. yine düşünecek; 'demek adliyeyi ıslah etmek, rejime göre düzenlemek lazım.' diyecek.

onu hapse atacaklar. yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. diyecek ki, "ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. araya girişimde ve eylemimde haklıyım. eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir."

işte benim anladığım türk genci ve türk gençliği!


--- alıntı ---

bursa nutku'nun gerçek olmadığını iddia eden yobaz ve karşı devrimci tayfaya karşı sinan meydan'ın bu makalesi yeterince zihin açıcıdır.

--- alıntı ---

bursa nutku’nu reddedenler, bakalım “bütün resmi kayıtlarda yer alan”, “belgeli” bu nutka ne diyecekler?
bakalım bunu da reddedebilecekler mi?

işte atatürk’ün 1923’teki o nutku:

“sayın gençler, hayat mücadeleden ibarettir. bundan dolayı hayatta yalnız iki şey vardır: galip olmak, mağlup olmak. size, türk gençliğine bırakacağımız vicdani emanet, yalnız ve daima galip olmaktır ve eminim daima galip olacaksınız.

milletin yükselme gerek ve şartları için yapılacak şeylerde, atılacak adımlarda kesinlikle tereddüt etmeyin. milleti o yükselme merhalesine götürmek için dikilecek engellere hep birlikte mani olacağız.

bunun için dimağlarımıza, irfanlarımıza, bilgimize, icap ederse bileklerimize, pazılarımıza, bacaklarımıza müracaat edecek, fakat neticede mutlaka ve mutlaka o gayeye varacağız. bu millet, sizin gibi evlatlarıyla layık olduğu olgunluk derecesini bulacaktır.”

(atatürk’ün söylev ve demeçleri, c.ıı, s.133)

1933 bursa nutku’ndaki; “türk genci!... bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır’ demeyecektir. elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır…” cümlesiyle; 1923 nutku’ndaki: “sayın gençler!... milleti o yükselme merhalesine götürmek için dikilecek engellere hep birlikte mani olacağız. icap ederse bileklerimize, pazılarımıza, bacaklarımıza müracaat edecek, fakat neticede mutlaka ve mutlaka o gayeye varacağız…” cümleleri “anlamca” neredeyse aynıdır.

1933 bursa nutku’ndaki: “…polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. genç, “polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir” diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. mahkeme onu yargılayacaktır. yine düşünecek, “demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek” cümleleriyle, 1927 hitabesi’ndeki, “… memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir. ey türk istikbalinin evlâdı! işte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” cümleleri “anlamca” neredeyse aynıdır.

özetle:

1933 bursa nutku’nun “içerik” ve “üslubu”yla atatürk’ün 1923 nutku’nun ve 1927 gençliğe hitabesi’nin “içerik” ve “üslubu” birebir örtüşmektedir. her üç nutukta da gençlere seslenilmekte, her üç nutukta da cumhuriyetin, devrimlerin korunmasının altı çizilmekte ve her üç nutukta da gençlerin direnişinden söz edilmektedir.

23 nutku ve 27 hitabesi, 33 bursa nutku’nun atatürk’e ait olduğunun en güçlü kanıtlarıdır.

sinan meydan

--- alıntı ---
devamını gör...
1947 yılında "atatürk'e ait birkaç fıkra ve hatıra" adlı kitabında rıza ruşen yücer tarafından dillendirilmiştir, ilk defa!
o tarihe kadar kimsenin aklına gelip yazmaması çok ilginçtir. bizim gibi dört bir yanı mit olan bir topluma mit lazımdır, çok doğaldır.
devamını gör...
siyasi iktidarların gözünü fazlasıyla korkutan nutuktur. o kadar ateşli bir nutuktur ki taşlar, kayalar bile canlanır, hayat bulur, nutkun buyruklarını yapmaya kalkar.
devamını gör...
mina urgan'ın bir dinozorun anıları kitabının siyasetle ilgili olan son bölümünde de yer almış insanı gaza getiren nutuktur. boşuna ileri görüşlü bir liderdi demiyoruz.
devamını gör...
başbuğ atatürk'ün 6 şubat 1933 tarihinde bursada yaptığı, insanın tüylerini diken diken eden muhteşem bir nutuktur[söylev]. bursa nutku, cumhuriyetin ilkelerini, amaçlarını ve hedeflerini açıklayan bir şaheserdir. atatürk'ün bursa nutku; araptapar, islamofaşist siyasetçimsilerin gözünü korkutmaya yeter de artar da..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ümit özdağ'ın se3vmediği nutuktur.
ümit polisi gördümü hemen yamşıyor abi yapmayın wetmeyin,aaabenim polisim kahramanım deyip dayaktan yırtıp topukluyor.
topukçu ümit..
devamını gör...
özet: ben öldükten sonra; polis, asker, hakimler rejimi değiştirmeye kalkanları durdurmak için çaba göstermezlerse,
sen; türk genci, bu cumhuriyet'e sahip çık ve gerekirse savaş!
devamını gör...
ekleme bir nutuk. ilkeler, türk gencinin yapıtı mıdır? kürt gencinin bu konudaki fikri alınmış mıdır?

ilkelerin, türk gencinin yapıtı olması için ireferandumdan geçmesi gerekiyor. haydi sizin dediğüniz olsun, 100 sene önce bu ilkeleri anlayamayacak kadar cahil olmuş olalım. de şimdi referanduma sokalım bu rejimi. cesaretiniz var mı lan, kemal paşa'yı puta çevirip arkasına saklanarakdan milletinin dinine, imanına söven faşistler?

muhaliflere karşı resmen iç savaş çağrısı bu. oysaki muhalif ve mevcut sistem rekabet ederek ülkeyi daha ileri götürür.
devamını gör...
solculardan başka kimsenin sahip çıkmadığı söylev.
cehape fellik fellik kaçar ,mhp uzak durur dovu pelinçiçek hiç sevmez.
bunlar sözde cumhuriyetçi-kemalist ..
dün anıtkabirde şeriat çağrısı yapıldı, hilafetçiyi döven genç tutuklandı,.

eeeeeeeeeeyyy atatürkçüler-kemalistler how are you ??

eyyy cehape ,ouo vadis ?

anlayacağınız ülkeden bir şey beklemeyin , dükkan kapandı...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"6 şubat 1933 atatürk'ün bursa nutku" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim