(bkz: dewey decimal system)
halk kütüphanelerinin kitapları sınıflandırması ve yerleştirmesi için uyması gereken sistemdir.
ana başlıklar 000, 100, 200,.. diye gruplandırılır. bu ana başlıklara ait olan alt başlıklara da kendi ana başlığının basamağıyla senkronize numaralar verilir.
örneğin, kuzey amerika’da eskimo-aleut yerlilerinin tarihiyle ilgili bir kitap arıyorsanız, öncelikle tarih ve coğrafya ana başlığı olan 900 numaralı sıraya ulaşmalısınız. burada, alt başlıklarda 970 no’lu “kuzey amerika’nın tarihi” adlı başlıkta istediğiniz kitaba ulaşmanız mümkün.
devamını gör...
anlaşılır bir şekilde islam dini alanı çok kısıtlı olan sınıflama sistemi. özellikle ilahiyat alanında eğitim veren kurumlar için fahriye (mercanlıgil) gündoğdu hocanın hazırladığı 297 islam dini ve islam ilimleri sınıflama cetveli ve bağlantılı dizini'nin kullanılması yerinde olacaktır.


(mercanlıgil) gündoğdu, fahriye
297 islam dini ve islam ilimleri sınıflama cetveli ve bağlantılı dizini / fahriye (mercanlıgil) gündoğdu.-- ankara : kültür bakanlığı milli kütüphane başkanlığı, 1997.
127 s. ; 24 cm. kültür bakanlığı; 1824. milli kütüphane başkanlığı yayınları; 30. mesleki eserler dizisi; 1.
ısbn 975-17-1645-4
devamını gör...
sadece halk kütüphanelerinde değil, dermesi 100.000 ciltten daha düşük sayıda basılı kitaptan oluşan kurum (özel araştırma kütüphanesi, okul kütüphanesi, çocuk kütüphanesi vb.) kütüphanelerinde kullanılması ideal olan sınıflama sistemidir. daha büyük koleksiyonlar için ise yaygın olarak lc sınıflama sistemi kullanılır.
türkçe'ye 4. cilt halinde 20. basımı çevrilmiş, dolayısıyla sonrasında yayımlanan 3 basımın güncel konularından türk kütüphanecileri mahrum kalmıştır. milli kütüphane'nin bin yıldır devam eden bir çeviri çalışması olduğu rivayet ediliyor. ama ben taa üniversitedeydim bunlar konuşulurken. hala çıkacak... yahu internetten satış kavramının bile direkt bir yer numarası karşılığı yok 20. basımda varın siz düşünün gerisini... 1990 yılında yayımlanmış bir baskıdan söz ediyoruz. bilim, teknoloji dünyasında neler neler yaşandı bilgi çağı dediğimiz bu 30 yılda.
dewey'de yer numaralarını özelleştirmek için tablolar kullanılıyor. akademik eğitim esnasında* uygulama örneği pek az yapıldığı için mesleğe yeni başlayan kütüphaneciler sudan çıkmış balığa dönüyor. dewey tabloları çok karışıktır. merak eden, desteğe ihtiyacı olana naçizane yardım önerim bakidir. baya kafa patlattık mesleğin ilk yıllarında.
devamını gör...
bildiğim kadarıyla bu sınıflandırma sisteminde yalnızca william shakespeare'in kendisine ait bir numarası var. diğer yazarların kitapları belirlenen kategorilere göre dizilse de, shakespeare'in kitapları 822.23 numarada yer alıyormuş.

detaylı liste için: library.tedankara.k12.tr/in... (burada küsüratlar yer almıyor)

ek: bilginin doğruluğundan tam olarak emin değilim, yanlış bilgi verip sizi yanıltmak istemem. bu sebeple not olarak eklemek istedim.
belki konu hakkında net bir bilgisi olan yazar arkadaş bilgisini paylaşabilir.
bulabildiğim tek kaynak bu: didyouknowblog.com/post/861...
kaynak sayılır mı bilemiyorum, bizim her gördüğünü paylaşan bilgi sitelerinden hallice gözüküyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dewey onlu sınıflandırma sistemi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim