elektrik faturalarının artması nedeni ile oldukça popüler hale gelen güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan fotovoltaik paneller güneşten aldıkları ışığı elektriğe çevirerek elektrik üretirler. peki acaba bunu nasıl yaparlar?
güneş panelleri germanyum veya silisyum elementlerinden imal edilirler.
bu elementlerin özellikleri yarı iletken olmalarıdır.
yarı iletkeni bir duvar gibi düşünebilirsiniz. duvar eve su basmayı engelliyordur. ama su seviyesi duvarın üzerine çıkarsa fazla su evin içine girer.
yarı iletkenler normalde yalıtkan özellik gösterirler.
ancak güneş ışığını (bu ışığa ışınım veya foton da denir) gördükleri zaman üzerindeki elektronlar harekete geçerler. elektronlar hareket ettikçe atomlar ayrılmaya başlarlar. ayırlmaya başlayan bu atomlar elektriksel yükle yüklenmiş olurlar.
elektrikte doğru akım dediğimiz bu yükler küçük küçük hücrelerde üretilir. sonra dahili alüminyum çubuklar vasıtası ile biriktirilip kullanım için sisteme gönderilir.
önce küçük küçük derelerden akan minik sular birleşerek büyük dereleri, oradan da büyük nehirleri oluşturması gibi her hücrede üretilen küçük küçük elektrikler önce panelde birleştirilir, sonra da tüm paneller birbirine bağlanıp muazzam bir elektrik enerjisi sağlanır.

yün kazakları üstünüzden çıkarırken saçınızla temas ederken sizi çarptığında siz de elektronları harekete geçirip bazı atomların ayrılmasını ve + yük ile yüklenmesini sağlarsınız. sonra bu + yükler sizin üzerinizdeki eksi yüklerle birleşince kıvılcımlar çıkar. hatta sizi ufak bir şekilde çarparlar. solar panelin elektrik üretme mantığı tam olarak böyledir.

panellerde toplanan elektrik düşük voltajlı doğru akımdır. 12 volt dc.
bu bizim evlerde kullandığımız elektrikten farklı bir elektriktir. o yüzden bu elektriği evlerde veya sanayide kullanmaya uygun hale getirmek gerekir.
bunun için inverter (çevirici) denen cihazlar kullanılır.
bu cihazlar panellerden aldıkları 12 volt doğru akımı 220 volt 1 faz veya 380 volt 3 faz elektriğe çevirirler.
invertörler de insanoğlu'nun en büyük buluşlarından biridir.
elektriği ürettik, ev için kullanıma uygun hale getirdik ve kullanmak için eve vereceğiz. fakat burada sıkıntılı bir durum daha var. faz sıraları.
faz sırası demek üretilen elektriğin fazları ile şebeke fazlarının birbiri ile uyumunun sağlanması gerekir.
yani sabit bir hızla giden bir otobüse binmeniz gerekiyor. otobüsün kapısı açık. otobüs yanınıza geldiğinde birden atlarsanız otobüsün hızı yüzünden muhtemelen kapı size çarpıp ağzınızı yüzünüzü dağıtacaktır. ancak otobüsün yanında bir süre koşup hızlanarak kapıdan içeri girmeye çalışırsanız hiçbir kaza atlatmadan otobüse binmiş olursunuz.
invertörler, sizin ürettiğiniz 380 volt 3 fazlı elektriği yukarıda anlattığım gibi senkronize ederek interkonnekte( uluslararası elektrik dağıtım ağı) sistemine bağlarlar. böylece siz farkında bile olmadan şebekeye besleme yapmış olursunuz.

bu elektrik çift yönlü bir sayaç ile ölçülür. ürettiğiniz ve tükettiğiniz elektrik ayrı ayrı ölçülür.
solar paneller çok bulutlu havalarda ve gece elektrik üretmez. şebekeye on grid yani direkt bağlı olanlar bunu bir sorun olarak görürler. halbuki elektrik üretimi ile sizin tüketiminizin alakası yoktur.
tüketim gece gündüz fark etmez yine normal şebeke hattından yapılır. sadece siz gündüzleri baraj gibi çalışıp ürettiğiniz elektriği elektrik şebekesine verirsiniz. bu sistemlere on grid sistemler denir.

bir de elektrik şebekesi olmayan yerlerde yapılan sistemler vardır ki; bunlara akülü sistemler veya off grid sistemler denir.
bu sistemde ise üretilen 12 volt veya 24 volt dc (doğru akım) elektrik akülere verilir ve gün boyunca aküler doldurulur. akülerden çıkan 12 volt invertör yardımı ile kullanılan yere gönderilir. bu sistemde tüketilecek elektriğin miktarı kullanılacak elektriksel aletlerin çekeceği akımlar toplanarak bulunur. ona göre uygun miktarda panel ve akü koyulur.

şu anda en son teknoloji ile üretilen 1 metre x 2 metrelik panellerde 1 saatte 500 watt elektrik üretilmektedir. üretilen yerin iklim şartlarına bağlı olarak kışın 5 saat, yazın ise 12 saatlik üretimler gerçekleşir. yani 1 panelden kış gününde 2500 watt / gün, yazın ise 6000 watt / gün elektrik üretilir.
yani 1 paneliniz olsa, onunla 24 saat boyunca 100 wattlık bir televizyonu 24 saat aralıksız çalıştırabilirsiniz.

bazı elektrikli aletlerin ortalama ne kadar güç çektiklerini aşağıya yazdım.

elektrikli süpürge: 750 watt
kettle : 1500 watt
saç kurutma makinesi: 1500-2500 watt
buzdolabı : 2000 watt
çamaşır, bulaşık makinesi 2500 watt
televizyon 100 watt
tasarruflu ampüller 15 watt
eski tip akkor flamanlı ampüller 75-100 watt
kombi : 100 watt
cep telefonu : 5 watt
bilgisayar : 200 watt
12.000 btu klima : 3.000 watt


120 metrekarelik standart bir ev günde 10 kw elektrik harcar. yani saatlik tüketimi yaklaşık 1 kw civarındadır. (gece saatlerini saymıyorum)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"güneş paneli nasıl çalışır" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim