#final yapan diziler

öne çıkanlar | diğer yorumlar

(bkz: ayşe kulin) tarafından kaleme alınan romandan esinlenilerek çekilen ve (bkz: erdal beşikçioğlu)'nun oynadığı star tv'de yayımlanan dizi. erzincan valiliği sırasında vali recep yazıcıoğlu'nun yapılması için büyük emek harcadığı (bkz: başpınar köprüsü)'nün konu edildiği bir dizi filmdir.
devamını gör...
erdal beşikçioğlu'nun zaman zaman behzat imgeleri vererek canlandırdığı bir adet vali içeren yapımdır. yapımla ilgili bazı küçük anekdotlarını yazayım:
-dizi, eskişehir'de çekildi, bu bir açıdan türkiye'deki doğuda dizi çekmek zor ya da güvenilir değil imgesinin izdüşümüyken diğer yandan da istanbul dışına çıkmayı genelde pek sevmeyen dizi sektörü açısından farklılıklardan biriydi.
-dizi behzat'a bir çok oyuncu transfer etmiştir, mesela köprü'de müteahhitin oğlu olan karakter, behzat'ın x sezonunda emniyet müdürü olarak karşımıza çıkar:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

-yine behzat'a yer alan elvin beşikçioğlu (ceyda), köprü'de sırma adıyla sonradan dahil olan karakterdir:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
-bu dizide yer alan şehmuz adındaki terörist karakteri, kurtlar vadisi'nde terörist muro olarak karşımıza çıkar:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

- çarşı'nın birden çok defa vurgulandığı dizi olarak da akıllarda kalmıştır: çarşı buna karşı vb. sloganlarla bolca anılmıştır.

-son söz de mühendist tekin gibi anarşist-kırık tip zamanla görece evcilleştirilmiş ve karakteri canlandıran yurdaer okur ise direniş karatay, sakarya fırat gibi dizilerle yaşamına devam etmiştir. bana göre tek elle tutulur işi hakan muhafız'dır ki bence o işte kötüdür ya netflix-uluslararası iş diye torpil geçtim. ^^
devamını gör...
ayşe kulin'in aynı adlı romanından uyarlanıp eskişehir'de çekilen dizi. keza köprünün kurulduğu karasu sahneleri de porsuk barajında çekilmiştir; sofça köyünün sular altında kalması hesaplanarak yıkılmayan ama sular altında da kalmadığı için kıyıda öylece kalan minaresi görülebilir.

youtube yorumlarında "e o kadar geniş değilmiş ki" "yanlar açık oradan geçemiyorlar mı" türü sorular gelmiş, bunlar hep köprü sahnesinin çekileceği alandan kaynaklı. yoksa orijinal köprü dağların arasında bir vadide kuruluyor; suyun çok coşkulu aktığı bir yerde.

bununla beraber 2006 yılında eskişehir turizme yönelmeye başlasa da henüz bugünkü kadar turistikleşemediği için erzincan sahnelerinin çekimine müsaitti. ayrıca kentsel dönüşümün başlamadığı, halen yapısı itibariyle gecekonduluk olan semtler vardı ve bu da 90'lar ambiyansı için önemli bir avantajdı (tabii dizi 90'larda geçmiyordu, cep telefonları falan vardı ama olsun). bugün aynı mahallelerde o ambiyansı yakalamak imkansız; o evler hep apartmanlaştı çünkü.

bütün bunların yanında, senaryo ayşe kulin'in bile eleştirilerine mazhar olmuş, bir yerde bayağı abartılmıştı. örneğin yeni karakterler ekleniyor (valinin sadık yardımcısı veysel, veysel'le mühendisi birbirine düşüren öğretmen hanım, müteahhit hüdai'nin oğlu, köprüyü sabote eden pkk iltisaklı mazot kaçakçısı gibi), romanda tip halindeki birçok karakter daha derinlikli işleniyor (valinin eşi, ergen oğlu ve dışarıda üniversite okuyan kızı, mühendis tekin gibi). farklara gelirsek:

* elmas dizide sütoğlunun babası cemal'le evlenmiyor, okula yazılıyor öğretmen oluyor sonra bir subayla evleniyor ya da nişanlanıyor. kitaptaysa elmas cemal'le evlenmişti.

* yine cemal dizinin sonuna kadar kalmadan diziden ayrılmıştı. romanın sonuna kadar yer alır halbuki, mesela finalde elmas'la cemal çocuklarını alıp vali'yi ziyaret ederler.

* elmas'la kocası arasındaki alevilik-sünnilik tartışmaları hemen hemen hiç anlatılmamış, zaten elmas'ın kocası sadece ilk bölümde görülüyor çünkü başbağlar katliamı ilk bölümde işlenip bitmiş. romanda katliam metnin daha ortalarında işlenmişti.

* yine elmas'ın örgüte katılan abisi daha uzun işlenmiş, işte kardeşini kurtardıktan sonra örgütten kaçıyor, şehre iniyor, cemal'le tanışıyor, itirafçı oluyor falan... romanda abi daha katliam sahnesinde kaçarken ölüyordu.

* terör saldırıları romanda işlenmekle beraber bürokratik baskı ve hantallık biraz daha öne çıkarılmış gibi, dizide pkk biraz daha ön plana alınmış. keza zaman zaman romanda özal, demirel gibi gerçek kişiliklerin adları anılırken dizide vali'nin çocukluk arkadaşı ve torpili adnan kahveci dışında kimseyi görmüyoruz, bir isim de geçmiyor. besbelli bu açıdan fincancı katırları ürkütülmek istenmemiş.

* dizinin finalinde vali'nin merkeze alındığı duyuluyor. romanda da gerçekte de recep yazıcıoğlu'nun erzincan'dan alınması köprü açıldıktan sonraki bir tarihe denk geliyor, finalde de böyle bir olay yok.

devamını gör...
recep yazıcıoğlu üzerine geçen bir dizi ama isim tabii ki aynı değil. isim aynı olmasa da onun hayatını anlatır şekilde ve onun örnek davranışlarının üzerine. karşılaştığı sorunları işleyerek dizi haline getirmişler. dizi izletiyor kendini eski bir dizi ama ben uzun bir süre izledim. belli bir yerden sonra aynı gibi gelmeye başlasa da bölümler, içinde olan küçük göndermeler için bile izlenir.
devamını gör...
#2394734 yorumda düzeltme yapmak gerekiyor. şehmus karakterini sekvan serinkaya
muro karakterini mustafa üstündağ oynuyordu.
güzel diziydi behzat ç. ne kadar "la" diyorsa köprü dizisinde de "ya" diyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"köprü (dizi)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim