başlık, aslında bir versus değil. şarkı mı? türkü mü? diye açmak istemedim sadece. cevabını hala net veremediğim bir sorudur bu hep.
bir esere şarkımı denir, türkümü? kim karar veriyor buna? ki, kelimelerin kökenleri de işi iyice çıkmaza sokuyor.
türkü--türk-i (türk'e ait, türk kökenli)
şarkı--şark-i (yani doğu kökenli)

çoğu türk halk müziği sanatçısının kendi eserleri de vardır. mesela musa eroğlunun bir bestesi direkt "türkü" kabul edilir. niye? bağlama var diye mi? aleynanın bir parçasını bağlama ile çalsak türkü mü olacak? "yada uzun ince bir yoldayım"ı saksafonla çalsak şarkımı olur?
biraz araştırınca ortaya atılan ilk fark, şarkıların bestekarı, güftekarı bellidir deniyor. türkülerin çoğu anonimdir, belli değildir deniyor.
e o zaman yeni bir türkünün ortaya çıkması imkansız yani öylemi? yapan belli olacak sonuçta. neyse uzatmayayım, net bir cevap arıyorum ama yok.
devamını gör...
(bkz: rakı vs bira)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkü vs şarkı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim