26 nisan 2021 6-8 ekim davasının başlaması
başlık "bir bilen" tarafından 26.04.2021 07:38 tarihinde açılmıştır.
1.
kamuoyunda "kobani olayları" veya "6-8 ekim olayları" olarak bilinen, 2014'te yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili davanın görülmesine bugün başlanıyor.
ankara 22. ağır ceza mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşması, sincan ceza ve infaz kurumları kampüsü'ndeki duruşma salonunda yapılacak.
edirne f tipi cezaevi'nde tutuklu bulunan eski hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş da davanın sanıkları arasında yer alıyor.
arapça adıyla ayn-el arab, kürtçe adıyla kobani, suriye'nin kuzeybatısında yer alan, şanlıurfa'nın suruç ilçesine komşu bir kasaba.
halep vilayeti'ne bağlı kasabanın kontrolü, 2011'de suriye'de iç savaşın başlamasından kısa süre sonra demokratik birlik partisi'ne (pyd) geçti.
ırak şam islam devleti (ışid) örgütü, eylül 2014'te kobani'ye karşı bir harekât başlattı.
türkiye'de bu dönemde, kamuoyunda "çözüm süreci" olarak bilinen süreç devam ediyordu.
ışid, ekim ayında kobani'de ciddi bir ilerleme kaydetmeye başladı.
bu süreçte, türkiye'nin farklı kentlerinde "kobani'ye destek" eylemleri başladı.
hdp yetkilileri krizin başından itibaren türk yetkilerle çeşitli görüşmelerde bulundu.
hdp'lilerin en önemli taleplerinden biri, suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgeler ve ırak kürdistan bölgesel yönetimi (ıkby) üzerinden gelecek askeri yardımın ulaşması için türkiye toprakları üzerinden kobani'ye bir koridor açılmasıydı.
6 ekim'de hdp genel merkezi, kobani'yle ilgili olarak twitter üzerinden paylaştığı bir mesajla sokak protestosu çağrısı yaptı.
bunun ardından önemli bir bölümü doğu ve güneydoğu kentlerinde olmak üzere türkiye çapında kitlesel sokak eylemleri başladı.
bu arada batılı ülkelerin kobani'ye hava operasyonu da gündemdeydi ve cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, 7 ekim'de gaziantep'te yaptığı konuşmada, batılı ülkelere seslenerek ışid'e karşı mücadelenin havadan bombardımanla çözülemeyeceğini söyledi.
erdoğan, "yerde, kara harekâtı ifa edenlerle işbirliği kurulmadıkça hava harekatıyla bu iş bitmez. işte aylar geçti, herhangi bir netice yok. şu anda ayn-el arab da, diğer adıyla kobani de, buyrun, düştü düşüyor" dedi.
bu açıklama da hdp'den tepki gördü.
8 ekim'e gelindiğinde gösterilerde şiddet olayları arttı.
olaylarda hem güvenlik güçleriyle göstericiler hem de bazı yerlerde göstericilerle onlara karşı çıkanlar arasında çatışmalar yaşandı.
güvenlik güçlerinin yer yer gerçek mermi de kullanarak müdahale ettiği; göstericilerin ise taş, sopa, molotof kokteyli ve havai fişek kullandığı bildirildi.
bazı kentlerde eylemcilerle hür dava partisi (hüda-par) yanlıları arasında çatışmalar yaşandığı ifade edildi.
hdp'li demirtaş, 9 ekim'de diyarbakır'da bir basın açıklaması yaptı ve protestoları savunurken şiddet olaylarını eleştirdi, bunların durması çağrısını yaptı ve tutuklu pkk lideri abdullah öcalan'ın da kendilerine ulaşan mektubunda bunu belirttiğini söyledi.
9 ekim'de olaylar sona erdi.
yetkililere göre 35 il ve 96 ilçede yaşanan olaylarda 37 kişi yaşamını yitirdi, 326'sı güvenlik görevlisi 761 kişi de yaralandı.
olaylarda 197 okulun yakıldığı, 269 kamu binasının tahrip edildiği, 1731 ev ve işyerinin yağmalandığı ve 1230 aracın da zarar gördüğü duyuruldu.
iktidar, ilerleyen yıllarda ölümlerle ilgili olarak sokak eylemi çağrısı yapan hdp'yi suçlayacaktı.
birçok uzmana göre "çözüm süreci" 6-8 ekim olaylarında yara aldı.
bununla birlikte süreç devam etti.
türkiye, 20 ekim 2014'te ıkby'ye bağlı peşmerge güçlerinin destek amacıyla türkiye üzerinden kobani'ye geçmesine izin verdi.
28 şubat 2015'te hdp heyeti ile hükümet yetkililer, dolmabahçe başbakanlık ofisinde yaptıkları görüşmenin ardından kamuoyuyla 10 maddelik bir deklarasyon paylaştı.
ancak 2015 yaz aylarında süreç sona erecekti.
kobani olaylarıyla ilgili ilk soruşturma 2014 yılında başlatıldı.
ankara cumhuriyet başsavcılığı'nın, olaylarla ilgili soruşturması kapsamında 2 ekim'de 17 hdp'li siyasetçi tutuklandı.
tutuklananlar arasında, o dönem gözaltına alındıktan sonra görevinden istifa eden eski kars belediye başkanı ayhan bilgen de vardı.
savcılık, 30 aralık 2020 tarihinde bir iddianame hazırladı.
iddianame, 7 ocak 2021'de ankara 22. ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edildi.
buradan
devamını gör...
2.
yanlış hatırlamıyorsam, ışid kobaniyi kuşattığında türkiye, otobüslerle ypg lileri türkiye üzerinden kobani'ye taşımıştı.
söz sizde hakim bey.
söz sizde hakim bey.
devamını gör...
3.
vukuatın üzerinden 7 yıl geçtikten sonra başlayan dava.
devamını gör...
4.
seni mahkemelerde sürüm sürüm süründürürüm lafının boşuna ortaya çıkmadığını gösteren gelişme. böyle bir şey türkiye dışında başka bir ülkede yoktur herhalde. 7 yıl olmuş ya.
devamını gör...
5.
deniz gezmiş yakalandıktan sonra bir gazeteciye, hukukun etkili olabilmesi için rejimin çok güçlü olmaması, yargılama taraflarının da çok önemli olmaması gerekir. aksi halde adalet beklemek aptallıktır demiş.
devamını gör...