başkent olması anayasa'nın 3. maddesine göre sabitlenmiş ve 4. maddesine göre de bu anayasa yürürlükte oldukça 'başkent' olarak kalacak olan şehirdir.


madde 3. – türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir. bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. millî marşı "istiklal marşı"dır. başkenti ankara'dır.

madde 4. – anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
devamını gör...
ev ve arsa fiyatlarına olumlu yansımıştır.
devamını gör...
aslında başkentin anadolu içlerinde bir yerlere taşınması ikinci abdülhamit zamanında gündeme gelmiş bir konudur. alman mareşal von moltke başkentin ankara-konya-sivas üçlüsünden biri olması gerektiğini söylemiştir, mehmet reşat kabul etmiştir ama ikinci abdülhamit reddetmiştir. neden reddettiğine dair efsaneler boldur, kesin bilgi yoktur. enver paşa da birinci dünya savaşı esnasında çanakkale geçilirse başkenti demiryoluyla eskişehir'e taşıyıp savaşa oradan devam etmeyi planlıyordu.
ankara neden başkent seçildi? sorusundan önce sorulması gereken milli mücadelenin merkezi neden ankara seçildi'dir. çünkü önemli yerlerden biri konya o zamanlar italyan işgali altındaydı. yani burada zaten teşkilatlanma olamaz. ankara'dan önce atatürk ve temsil heyeti sivas kongresi esnasında sivas'ın merkez olmasını düşünüyorlardı. hatta sivas kongresinin kararları ulusaldır, yani ciddi ciddi düşünülmüş burası. fakat sonradan araştırılmış tetkiki yapılmış olacak anlaşılıyor ki sivas biraz ütopya. düşmana uzak ama istanbul'a da çok uzak, demiryolu var ama güvenli değil, istanbul'da cephane patlatıp buraya sevketmek aylar sürer. ayrıca yolda pususu var çetesi var eşkiyası var burası da eleniyor bu şekilde. geriye bir tek ankara kalıyor, burası sadece stratejik anlamda değil, ortaçağda ahiliğin merkezini yapmış bir şehir ankara. parasal anlamda iyi, insanının maneviyatı yüksek, yani orduyu hem maddi hem de manevi açıdan doyurabilecek potansiyele sahip. sonuçta burası milli mücadelenin merkezi seçiliyor. ulus'taki ittihat ve terakki'nin toplantı binası meclis haline getiriliyor, karargâh 100 kilometre ötede alagöz'de kuruluyor. şu an bu karargâh yıkık dökük bir halde bildiğim kadarıyla neyse, ardından kurtuluş savaşı bitiyor ve geçmişte hatırası bol, stratejik bir mevkii, milli mücadele kahramanlıkları yaşamış bir yer, tarihsel açıdan halihazırda bir merkez sonuç olarak ankara 13 ekim 1923'te başkent seçiliyor.
devamını gör...
haritada bile bulamayacağımız bir şehrin başkent yapılmasıdır. evet.
devamını gör...
başkent yapıldığı dönemki jeopolitik ve merkezi konumundandır.
devamını gör...
atatürk'ün ne kadar büyük bir insan olduğunu bize gösteren olaydır.

kendisi çakma değil, gerçek dünya lideri idi. şu başkent olayındaki zeka, strateji, politika ve vizyon, 500 değil, 5000 sene geçse bile kimsede olmaz.
devamını gör...
ankara'nın başkent olması, dış politikada rusların ekim devrimi'yle birlikte başkentlerini saint petersburg'dan moskova'ya taşımasına benzer. nasıl ki istanbul, osmanlı'nın; ankara da türkiye cumhuriyeti'nin başkenti ise yine aynı şekilde saint petersburg, rusya imparatorluğu'nun(çarlık); moskova, sovyetler birliği'nin ve rusya federasyonu'nun başkentidir. bir de bununla alakalı olarak petersburg da tıpkı istanbul gibi ülkenin ucunda yer alan bir liman şehridir. moskova ve ankara ise ilgili ülkelerin iç kesimlerinde yer alır. rus tarihinde moskova knezliği, türk tarihinde ankara ahi cumhuriyeti vardır.
aslında osmanlı devleti'nde başkentin istanbul'dan anadolu'ya taşınma fikrinin kökenleri genç osman'a kadar dayanır. genç (2.) osman, disiplinsiz yeniçerilere karşı başkenti kayseri'ye taşımayı düşünmüştü fakat genç yaşta öldürülmesiyle birlikte bu girişimi başarısız kalmıştı. 2. abdülhamit döneminde ise alman mareşal helmuth karl bernhard von moltke; başkentin istanbul yerine ankara-konya-sivas üçlüsünden biri olması gerektiğini söylemiştir, bu teklifi 5. mehmet reşat kabul etmiştir ama ikinci abdülhamit reddetmiştir. enver paşa, birinci dünya savaşı'nda itilaf devletleri'nin çanakkale'yi geçerse osmanlı'nın başkenti eskişehir'e taşımayı düşünmüştür.
özetle; ankara'nın başkent olması, atatürk'ün ne kadar dahi ve ileri görüşlü birisi olduğunun göstergesidir. eğer zamanında akıllı politikalar üretilseydi şu an moskova ile petersburg ilişkisi gibi ankara, istanbul'dan daha kalabalık olacaktı.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
iyi ki olmuş ;yoksa çorum ,yozgat gibi bir yer olurdu.
devamını gör...
ankara'nın başkent olması, türkiye cumhuriyeti'nin kurulmasına giden süreçte önemli bir hamledir. ankara'nın milli mücadele yıllarında başkentlik yapması, atatürk'ün bu şehri başkent yapmasındaki en önemli etken oldu. 13 ekim ankara'nın başkent oluşunun 101. yılı kutlu olsun!..
#3206567 aynen öyle. istanbul; günümüzde başkent olsaydı ankara bir kasaba olarak kalırdı ve istanbul, daha da katlanılmazdı. işte, atatürk'ün ileri görüşlülüğü...
devamını gör...
ankara başkent olmasaydı meja nın nicki köylü meja dan aforizmalar olurdu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ankara'nın başkent olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim