dönemin milli eğitim bakanı hasan ali yücel, meclis’te köy enstitüleri hakkında ileri geri konuşanlara karşı köylüyü okutmanın yararlarını anlatır durur ve sonunda “peki zararları nedir?” diye sorar. toprak ağası bir milletvekili “ben üçü beşi bilmem, bindiğim eşek benden akıllı olmayacak. olursa düşürür, okuyan köylü zapt olmaz”der.
…yoksulluk, acı ve hastalıkların hüküm sürdüğü savaşlardan geçip yeni bir yönetim şekli olan cumhuriyet kurulmuştur. köylüyü eğiterek aydınlatmak, ayağa kaldırmak gereklidir.
1940 yılında ismail hakkı tonguç'un katkıları ile o vakitler nüfusun % 80’ini oluşturan köylüyü cehaletten kurtarıp, kalkınmasına zemin hazırlayacak “köy enstitüsü” projesi ile kapatıldığı 1954 yılına kadar köy enstitülerinde 1.308 kadın ve 15.943 erkek toplam 17.251 öğretmen, birçok ünlü düşünür, bilim insanı, yazar ve sanatçı yetişmiştir.
gerçi birkaç sene evvel de bir rektör yardımcısı “ en tehlikeli olanlar üniversite mezunlarıdır. ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış, hatta ilkokul bile okumamış cahil halktır” demiştir.
günümüzde "bindiğim eşek benden akıllı olmayacak" klişesi yerine "cahil halk ülkeyi ayakta tutacak" kullanılmaktadır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bindiğim eşek benden akıllı olmayacak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim