eskiden zenginlerin iftara çağırdıkları kişilere, yemekten sonra verdikleri harçlık.
devamını gör...
osmanlı döneminde ramazanlarda uygulanan güzel bir adet. ev sahibi iftara çağırdığı kişislere hediyeler sunardı, bu bir kese altında olabilirdi gümüş bir kaşıkta, anlamı iftarıma iştirak ettiniz, sevaba girmeme vesile oldunuz bu dişiniz sayesinde oldu.
devamını gör...
osmanlı döneminde hali vakti yerinde olanların ( saray mensupları, konak sahipleri gibi) , misafirlerini özellikle durumu müsait olmayanları iftarda ağırladıktan sonra onları uğurlarken verdikleri hediyeleri ve paraları tanımlayan söz öbeğidir.

bu daha sonraları yarı-resmi bir hal almış, memurlar, amirlerinin evine gitmeyi görev addetmişler ayrıca davete katılabilmek için ev sahibini tanımak da gerekmiyormuş haliyle zamanla bu durumun cılkı çıktığı için medrese öğrencilerinin, dervişlerin ve hocaların dışındakilerin bu davetlere katılamaması kararı alınsa da başa çıkılamamış. bir de bu davetler öyle bir hal almış ki artık iş prestij meselesine hatta ne yazık ki gösterişe dönmüş.*

gel zaman git zaman ıı.meşrutiyetten sonra sarayın eski halinin kalmaması bunu karşılayabilecek konak sahibi kişilerin de olmaması yavaş yavaş bu adetin ortadan kalkmasına yol açmış.

diğer bir taraftan azledilmiş olan deliler'in (bir tür askeri birlik) halktan zorla aldıkları paraya da bu isim verilirmiş.

kaynak :

islamansiklopedisi.org.tr/d...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"diş kirası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim