#ödüllü filmler
festival filmleri / drama / kült-efsane / tarihi kurgu / savaş
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

bilinen adı ile come and see 1985 yapımı rus yönetmen elem klimov'un savaş/dram filmi olup ikinci dünya savaşı'nda belarus'un naziler tarafından işgali sırasında silah bulan bir çocuğun hikayesi ile başlar.

film korkutucu derecede gerçekçi çekilmiştir. savaşın getirdiği yıkım, hüzün ve sefalet çok iyi işlenmiş. normalde can sıkıcı olabilecek bu durum, bu filmde gayet akıllıca ve etkiyeci bir biçimde kullanılmıştır.

film sadece hikaye olarak değil, aynı zamanda teknik olarak da gayet iyidir. alışılmadık kamera açıları ve kamera tekniklerinin kullanılması da güzel olmuş. kendi tarzında fark yaratabilmiş bir film haline gelmesine yardım etmiş.

filmde devasa sekanslar var. özellikle filmin sonuna doğru baskın ve savaş sekansları gitgide daha da vahşileşiyor. kesinlikle filmin en etkileyici sahneleri bu kısımlar. gerçekler sert bir şekilde suratımıza vurulmuş. savaş filmlerine farklı bir perspektiften bakabilmek için izlenebilecek akıcı bir film diye nitelendirebilirim.
devamını gör...
orijinal adı "come and see" olan 1985 yapımı sovyet filmi. yönetmenliğini elem klimov'un yaptığı, bir kitap uyarlaması olan müthiş film. film
film, 2. dünya savaşı'nda, alman işgali altındaki sovyetlerde geçer. partizanlara katılmaya çalışan bir çocuğun gözünden savaşın bütün maddi ve manevi yıkımlarını görürüz. 8.3 gibi bir imdb puanına sahiptir.
filmi ankara'da sinema salonunda izlemiştim. iki sahnesini haka unutamam. ilki ormanda yalnız yürürken ağaçlardan çocuğun yüzüne damlayan yağmur damlaları. ikincisi filmin sonlarına doğru hitler'in tablosuna ateş etmesi ile başlayan sahne.
devamını gör...
izlediğim savaş filmleri içerisinde gerçekten en etkileyici olanıdır büyük ihtimalle. savaşın getirdiği psikolojik değişimleri irdelemesi çok başarılı. sivil insanın savaşta nasıl ezildiğini, klişe olmayacak şekilde anlatmıştır klimov. savaşan her iki tarafın da merhamet duygusunu kaybettiğini izlemek çok zorlayıcıydı.
devamını gör...
savaşa halk gözünden bakan rus işi film. bir zamanlar bunların yaşanmış olması dehşet verici iken günümüzde de devam etmesi hatta gelecekte de olma ihtimali insanı daha da kötü hissettiriyor.
devamını gör...
hafif spoiler içerebilir.

elem klimov'un 1985 yılında sinema tarihine armağan ettiği yapıttır. yabancı dile come and see olarak çevrilmiştir. klasik savaş filmlerinden en büyük farkı savaşın gerçek yüzünü insana bir tokat atar gibi anlatmasıdır. yönetmen bu filmden sonra bir daha film çekmemiş, çıtayı yukarıda bırakmıştır. filmin açılış sahnesi savaşa katılmak isteyen iki çocuğun silah bulmasıyla başlar. önce çocuğun bu isteği üzerine durulur daha sonra savaşın gerçek yüzünü gösterir. izleyiciye savaş mı istiyorsun o zaman gel ve gör mesajı verilir. bu tarz bir savaş filmini bir çocuğun gözünden anlatılması filmin sarsıcılığını arttıran bir şey oluyor. filmde gerçekçiliği arttırmak için gerçek mühimmatlar kullanılmış. filmde en çok çarpıcı sahneler vardır. özellikle bataklık sahnesini izleyince sanki gerçekten bir bataklıkta ilerlemeye çalışıyormuşsunuz gibi nefes nefese kalacağınız bir sanhedir . bataklık orda asıl savaşın insanları nasıl bir bataklığa gömdüğü tasvir edilir. eminim ki sahne çekimi de çok zor olmuştur. bir diğer etkileyici sahne ise ateş hattı arasında kalan inek sahnesinde ineğin yere yığılması ve kameranın ineğin gözüne odaklandığı sahne. inek ve final sahnesinde ise hitler'in fotoğrafına ateş edilen sahnede izleyiciye sorduğu soru: bebek hitleri öldürür müydünüz? bebek hitleri öldürür müydünüz?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gel ve gör" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim