sağcılık solculuk dincilik artık kof kavramlar olarak hayatımızdalar. bunu siyasilerin her tavrı doğruluyor. ümmetçilik, komünistlik ya da sosyalistlik çağın gerçeklerinden uzaklar. ancak tek kavrama aç susuz insanlar o da faydacılık. yani devletin halka sunacağı faydayı istiyor halk. olması gereken de budur. kanıksanmışlıklara doymuş içi gaza getirici söylemlerden şişmiş hatta en ciddi milli söylemler bile tesir etmiyen hatta bu durumlarla gırgır geçen bir kuşak var. eskiden vatan millet sakarya dendi mi milletin ağzı dili lal olurken biri öteki taraftan parsayı cebe indirirdi.

şimdi gençler şunu soruyor iyi de bunun bana ne faydası var. maaşıma etkisi var mı yaşam kaliteme etkisi var mı? bu bakış açısıyla yaklaşmayan partiler bu ülkede kaybetmeye başlayacaklar.

ülkücülüğü solculuğu genç nüfusun büyük bölümü tanımıyor. ancak 90 yılına kadar doğumlu dinazorlar buralarda tepişiyor.
hep şimdikiler paraya düşkün diye eleştiriliyor hayır doğru yapıyorlar çünkü ekonomi yaratamayanların hezeyan yarattıkları yıllardır aşikar. o nedenle ben halkın refahına bakarım diyen gençliğin tutkunuyum.
devamını gör...
ideolojik siyasette "bu benim aşiretten" ya da " bu benim görüşten" deyip ağzına lağım kanalı baglasa yine ses çıkartmayacagin bir bakış açısı hakimdir. ama pragmatik siyasette "bu adam düşmanım fakat işin ehlidir yapar" diye düşünerek arkasında durma eğilimi vardır. şimdi kendin düşün bakalım sen hangisisin?
devamını gör...
ideolojik siyaset zaten halkın faydasına kafa yorar ve onlara ideal bir ülke, dünya hayali sunar. yani ideolojik siyaset zaten faydayı belirler arasında bir zıtlık yoktur ve fayda çok geniş bir kavramdır birisinin faydalı olarak düşündüğü bir şey diğeri için yıkımdır. liberaller ülke için en iyisinin devletin küçülmesini savunurlar, sosyalistler ise devletin büyümesini savunurlar. liberaller sosyalistler iktidara gelince her yeri fakirlik kaplayacağını söylerler, sosyalistler ise aynısını liberaller için söyler.

ancak popülizmden geçilmeyen istikrarsız ülkelerde ön plana çıkan bugünün sorunları değil yarının hayalleri ve geçmişin ihtişamıdır. çünkü bugünün dertleri çok büyük olduğu için, insan bugün ile uğraşmak yerine bugün mutlu olmak için yarını düşler, geçmişi ise gözünde büyütür.

gerçekleşmeyeceğini bildiğimiz halde neden hayal kurarız sorunsalı
devamını gör...
"hangi ideoloji? "diye başlamak isterim sözüme. günümüzde ideolojik siyaset diye bir şey kaldı mı? o ideolojiler hakim oldukları yüzyıl içerisinde yaşandılar ve bugün yalnızca bir efsane veya mit halini aldılar.
günümüzde siyaset üzerinden fayda sağlamak daha önde olduğundan - bana yanlış gelse de- bireysel pragma esas alınarak siyasi üslupla halk ayakta uyutulduğundan ve aynı zamanda ayakta uyutulan bu halkın malları yine o halkın gözleri önünde götürüldüğünden kesinlikle günümüze hakim olan siyaset biçimi pragmatik siyasettir.
yanlış...
devamını gör...
bizde fırın ve buzdolabı üzerinden yapılıyor, cuma var sonra sekli vatanseverlik bu kadar. başka yoktur.
devamını gör...
siyasetin her türlüsü kötü. insanı ayrımcılığa sürükler. sağ sol davalarını hatırlayın lütfen. kardeş kardeşi öldürdü.

böyle bir durumda siyaseti desteklemek ve şakşakcılık yapmak yanlıştır. takip et uygun görüyorsan oy ver. tutupta başkası senin fikrinde değil diye adamı karalamak yanlış kere yanlıştır.

biliyorum, bu düşüncem tabi ki sizler için önemsiz ve gereksiz. neyse ben belirtiyim de siz gene bildiğinizi okuyun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ideolojik siyaset vs pragmatik siyaset" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim