121.
dünkü #asknasa etkinliğinde duyurulan sanrı. mars'ta örnek toplayan perseverance gezgin aracı, bir zamanlar(3,5 milyar yıl önce) göl olduğu tahmin edilen jezero krateri üzerinde on ikinci örneğini tüplemiş. örneği, aracın üzerindeki sherloc isimli aletle tarayan yetkililer*, kayaçta sülfat mineraliyle ilişkili organik bir molekül bulduğunu düşünmüş.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
onikinci örneğin alındığı bu kayaç, yapısı itibarıyla dünyadaki fosil örneklerin keşfedildiği kayalara çok benziyor-muş.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel



ama tabii nasa'da amalar fakatlar biter mi, bitmez. misyonun bir parçası olan ve 2030 yılında ateşlenmesi planlanan bir başka gezgin yine aynı kratere iniş yapıp, perseverance aracındaki tüpleri toplayacak, dünyaya getirecek, kesin sonuçlar dünyada belli olacak. nihai tarihin ise 2033 olduğu söyleniyor. ama tabii tüm bunlar misyonun bir beklentisiydi. sürpriz değil, beklentiler gerçekleşti. beklentilerin erkenden pazarlanması ise dünyaya dönüş misyonunun 2033te değil de daha erken yapılması istenmesi. 2030'a gelinmeden hem örneklerin dünyaya getirilişi hem de artemis misyonuyla birlikte mars'a insanlı uçuş planlanıyor.

kaynak

ben demiştim demeyi sevmiyorum ama ben demiştim ısısısıs (bkz: nasa/@et voila)

bu da sülfürün neden önemli olduğunu anlatan wikipedia sayfası
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nasa'nın mars'ta yaşam izi bulması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim