nişan hediyelerinin iadesi meselesi tmk’nın 122. maddesinde düzenlenmiştir. şöyle ki; “nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.”

burada üzerinde durulması gereken husus alışılmışın (mutad) dışındaki hediyelerden kastın ne olduğudur. yargıtay’a göre nişan hediyelerinin mutad sayılabilmesi için, bu hediyelerin yöresel örf ve âdete göre verilen hediyelerden olması ve maddi değerinin de günün koşullarına göre fazla olmayan hediyelerden olması gerekir, bu da tarafların mali ve sosyal durumlarıyla ölçülmelidir. yargıtay’ın yerleşik içtihadına göre, nişan yüzüğü dışında kalan tüm altın, takı ve ziynet eşyası mutad dışıdır. söz konusu nişan hediyelerinin iadesinin talep edilmesi için kusur aranmaz.

dini açıdan bakıldığında ise hanefi mezhebine göre evlilik öncesinde verilen hediyeler hibe hükümlerine tâbidir; aynen duruyorsa geri verilir, harcanmış veya esaslı ölçüde şekil değiştirmişse iade mecburiyeti yoktur.

bu konuda mâlikîler’in farklı bir görüşlerinin olduğunu belirtmek gerekir. eğer nişanı bozan erkek tarafı ise nişanlısına verdiği hediyeleri geri alamaz. nişan kız tarafından bozulmuşsa erkek verdiği hediyeleri her durumda geri alma hakkına sahiptir. hediyelerin harcanmış olması, bir şekilde elden çıkmış bulunması bedel olarak tazmin edilmesini engellemez. çünkü mâlikîler bu tür hediyeleri mutlak olarak yapılan bir bağış değil, evlenme şartıyla yapılmış şartlı bir hibe olarak kabul ederler. evliliğin gerçekleşmemesi durumunda şart gerçekleşmediği için hibenin geri verilmesini benimserler."

her ayrılık sancılı olur. dolayısı ile bir nişanın bozulması durumunun yönetimi en azından taraflardan biri belki de ikisi için duygusal ve yönetsel anlamda kolay bir süreç olmayacaktır. ancak müzzemmil suresi 10. ayette "onların söylediklerine katlan ve onlardan güzellikle ayrıl." şeklinde buyrulduğu için verilenleri geri istememek, vermek istenilse bile "hediyemizdir" deyip, almamak; kötü laf işitilse bile buna "katlanmak" ve nihayetinde edepsizleşmeden güzellikle ayrılmaktır.
devamını gör...
bu hadise benim başından geçti. yüzüklerini çıkarıp bana verdi, tektaş ve alyans, oradan bir karım olmuştu, sonra bozdurup telefon aldım kendime. neyse nişanı attı karşı taraf, aldıklarımızı verin dediler, bizim aldıklarımızı da kapımızın önüne attılar.
ertesi gün mesaj atıp sana doğum gününde şunu almıştım onu da geri istiyorum dedi. ben de evlerinin önüne gidip camlarında içeri attım. inşallah birinin kafasına falan gelmiştir, bunu hiç öğrenemedim.
ne büyük hata yapıyormuşum az kalsın diye düşündüm, hiç üzülmemiştim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nişanın bozulması nedeniyle hediyelerin iadesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim