buzların yeniden sıkışarak billurlaşması sonucunda karalarda oluşan geniş buz kütlesidir.

yeryüzünde, yaklaşık 1 kilometre boyundaki küçük buz kütleleri olabileceği gibi, antarktika'da 12.500.000 km² genişliğinde, oldukça geniş bir alanı kapsayan devasa buzullara da rastlanabilir. 50.000 km² den daha geniş bir alana yayılan buzullar "buzul örtüsü" olarak adlandırılır. bu genişlikteki buz kütleleri hareketli olabilirler ve yüzey şekilleri hareketlerini engelleyemez.

günümüzde dünya buzullarının %90'ı abd'nin yüzölçümünün bir buçuk katı genişlikte bir alana yayılmış olan antarktika buzul örtüsü'nden oluşmaktadır.
antarktika buzul örtüsü'nün bütünüyle erimesi durumunda, dünyada deniz suyu seviyesinin 60 m yükseleceği ve dünya varlığının bir bölümünü yok edebileceği hesaplanmıştır.
devamını gör...
bazı bölgelerde yıllarca erimeden üst üste tabakalar halinde biriken karların oluşturduğu büyük buz kütlesi. bulundukları bölgeye göre vadi buzulu, kıtasal buzul gibi çeşitli isimler alırlar.

yeterince yağış alan, düşük sıcaklıklı bölgelerde yıl boyunca kalkmayan kar örtüsü buzullarla sonuçlanır. sürekli yağış alan bu tür bölgelerde, gittikçe daha altta kalan kar tabakaları zamanla sıkışır ve sertleşir. birkaç 10 yıl içerisinde de bir buzul olarak karşımıza çıkar. buz çekirdeği adı verilen yöntem, buzulların oluştuğu dönemin hava koşullarıyla ilgili bilgiler verebilmesi bakımından kullanışlıdır.

buzullar çeşitli nedenlerle eriyerek kütle kaybedebilir. özellikle son yüzyılda endüstriyel atıkların oluşturduğu sera gazı etkisi, bu süreci hızlandırmak konusunda önemli bir rol oynuyor. bazı bilim insanları tüm buzulların tamamen erimesinin birkaç bin yıl alacağını söylese de durum arkamıza yaslanıp bekleyebileceğimiz kadar kolay çözüleceğe benzemiyor.

eğer buzulların tamamı erirse, dünya yüzeyindeki denizlerin yaklaşık 60-70 metre kadar yükselmesi ve birçok kıyı şehrinin sular altında kalması bekleniyor. şurada bir canlandırmasını izleyebilirsiniz:


karalarda bulunan buzulların erimesiyle ortaya çıkacak bir başka sorun da dünyanın dönme hareketiyle ilgili. eğer bu buzullar oldukları yerde erirse ve bulundukları bölgede, mesela bir göl olarak kalırsa değişen bir şey olmaz. ancak eğer erime okyanuslara doğru gerçekleşirse burada hatırı sayılır bir kütlenin yer değiştirmesi söz konusu olacağından dünyanın dönüşü bir miktar yavaşlar ve 1 gün şimdi olduğundan biraz daha uzun sürerdi.

aşağıdaki fotoğrafta alaska'daki muir buzulu'nun 63 yıl içerisindeki erime sonucunda gerilediği noktayı görüyoruz:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
devamını gör...
yaz ve kış erimeyen, kar ve buz kütlesi olarak bilinir.

dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesi olarak tanımlanır.)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. 
buradan
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"buzul" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim