canım tayfa şimdi sizlere benim gibi mum hastası olup bu küçücük mum bu paraya olur mu yahu diye söylenme sorununu ortadan kaldıracak bir tarifle geldim. şimdi ilk olarak şunu belirteyim ana maddemiz parafin ve bir kilosu yaklaşın 50 lira ancak meşhur online alışveriş sitelerinden daha da uyguna bulunuyor. parafinimizi rendeleyip benmari denen usulle eritmemiz gerek aman su değmesin. evde kalan bitik mumları filan da bu yollar eritip, sadece artık mumlardan bile yeni mumlar yapabilirsiniz. diğer önemli malzememiz ise mum fitili dediğimiz klipsli mum ipidir. parafinimiz erirken mumumuzu koyacağımız kavanoz, kap içerisinde azıcık bir yapıştırıcı ile bu fitili klipsiyle tabanına sabitliyoruz. eğer evinizde mum boya, bitmiş dibi kalmış renkli makyaj malzemesi vs. varsa bunları eritip güzelce parafinimize karıştırdığımızda mumumuza renk katabiliriz. ben limon rendeliyorum hem mis gibi kokuyor hem de rengi sarı oluyor. toz boya da satın alabilirsin renk için. dilerseniz lavanta tohumu, adaçayı, sabun rendesi gibi maddeleri de ekleyerek hoş koku ve görüntü elde edebilirsiniz.. eriyen parafini kaba dökerken tabana sabitlenen ipi bir şekilde dengede tutun yamuk donmasına izin vermeyin. ipin bir kaç cm üstte kalmasına özen gösterin ben garanticiyim 1 gün bekletiyorum ama donduğuna emin olmadan kullanmayınız. 1 kilo parafinden oldukça fazla mum yapıyorum ben maliyet cidden çok düşük hesapladığınızda. son olarak hazır mum yapma kitlerinin de yer aldığını belirtmek isterim. karantina günlerinde alın size evde yapılacak etkinlik .
devamını gör...
bir şeyler üretmenin iyi hissettirdiği etkinliklerden. üstelik "evde yaparım ben, dışarıda içine ne koyuyorlar belli değil"ci tayfadansanız içiniz rahat bir şekilde yaptığınız mumu kullanabilirsiniz. yanma süresi daha uzun, dilediğiniz renkte, kokuda ya da kokusuz mumları evdeki atık camları (konserve kavanozlar gibi örneğin) değerlendirerek de üretebiliyorsunuz. balmumu kullanarak mumlar yapmak en doğalı ancak her zaman bulunmadığı için, soya mumlarının doğalını bulmak da mesele olduğundan parafin daha sık kullanılıyor. bir yerden başlamak gerek elbette, ancak parafinle çalışırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var.

öncelikle mum için kullanılacak malzemeleri eritip kullanıma hazır hale getirmek kolay ancak dikkat isteyen bir iş. ortalığı batırmamak için eski gazete kağıtları işe yarayabilir. benmari usulü eriteceğiniz parafini kullanmadığınız büyükçe bir kavanoza alabilirsiniz, lakin suyu kaynatmak için çok derin tencere yerine sığ bir tencere hem işinizi kolaylaştırır hem de yanmanızı engeller. suyu kaynattıktan sonra altını kısın mutlaka. kavanozun su içinde zıplamadan sabit durması için önemli bu. karışıma ekleyeceğiniz malzemeleri karıştırmak için çöp şiş çubuklarından yardım alabilirsiniz. ölçümler için de basit bir mutfak terazisi iş görüyor.

satın aldığınız parafin genellikle saf halde olur, kullandığınız parafinin muma dönüştükten sonra dayanıklı olması için yüzde on oranında stearik asit (stearin, bir tür gliserin) kullanmanız yararlı olur. 200 gram parafine 20 gram stearin gibi. bu madde de parafinle birlikte kolay bulunuyor, hatta internette mum yapım seti olarak satılan takımlarda bulunuyor. kimi üretici parafinine stearini eklenmiş olarak da satıyor, o zaman "erit ve çık" türü mumlar yapmak da mümkün oluyor.

parafini eritirken mumları koyacağınız kapları ve fitillerini hazırlayın. bu kaplar küçük kavanozlar, teneke kutular ya da bitmiş mumlarınızın bardakları olabilir. fitili sabitlemek için küçük yuvarlak bir metal parça oluyor, bunu mumu dökeceğiniz kabın tabanının tam ortasına birkaç damla erimiş mum ile sabitleyebilirsiniz. fitilin ipini dik olarak tutabilmek için bir çubuk ve küçük bir mandal işe yarıyor. fitilin sabit durması mumun sonuna kadar düzgün biçimde yanması için önemli.

önce parafin, sonra da ekleyip karıştırdığınız stearin eridikten sonra renk için gıda boyası ekleyebilirsiniz. koku için de aktarlarda / parfümerilerde bulunan esanslardan ya da bitki/meyve yağlarından birkaç damla eklemenizi öneririm. başka malzeme eklemek çok iyi olmayabiliyor her zaman, kahve koyma gibi bir gaflette bulunmuştum ilk yaptığımda, kokusu çok belirgin olmadığı gibi kahve tanecikleri mumun dibinde kaldı, hiç de hoş olmadı. *

hafif kıvamlı karışımımız kaplara dökülmeye hazır. en önemli şey dikkatli olmak ve acele etmemek, çünkü sıcak parafin oldukça can yakabiliyor, ortalığı batırıyor ve temizlemesi zor. tencereden kavanozu alırken tutacak ve tahta maşa kullanabilirsiniz, kavanozu tutup parafini dökerken de. kaplara sıcak parafini dökerken fitilleri kaydırmamaya dikkat edin. yaptığınız mumları ilk yarım saat hareket ettirmeyin. yakmak için mumun iyice oturması önemli olduğundan en temizi bir gece beklemek. fitil etrafında parafin soğuduktan sonra hafif bir çukurlaşma görebilirsiniz, bu bazen olmayabilir de, ama olursa üzerine halen sıcak ve sıvı halde bulunan parafinden takviye edebilirsiniz. işiniz tamamlandıktan sonra ortalığı toplamayı ihmal etmeyin ve kullandığınız malzemeleri yeniden kullanmak için bir kenarda tutun. ayrıca bu kapların parafin değen kısımlarını kesinlikle suyla temas ettirmeyin, çünkü bu sonraki mum yapma serüveninizde ürünlerinizin kalitesini olumsuz etkiler. mumlarınız hazır olduğunda yakıp seyrine bakması çok keyifli, yanarken kıpırdatmamaya, yanabilecek şeylerin etrafında tutmamaya özen göstermeyi de unutmayın.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
mumu elektrikler kesildiğinde bile kullanmayan insanım telefonun da şarjı bitmiş olsa karanlıkta bekler gene o kadar uğraşmam. kokulu mum falan egzantirik işler. biri yaksa sağ ol derim ama yakan asla ben olamam. bir de yakmıyor evde yapıyorsunuz size saygı duyuyorum.
devamını gör...
geçen aylarda kafayı bayağı takmıştım. aktardan kokular alıp 10 15 kavanoz kokulu mum yapmıştım. çok zevkli.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"evde mum yapımı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim