dil devrimi günlerinde zorunluluktan dolayı alfabeye konulmuş bir harftir "ğ".
şöyle:
alfabe ilk başta 28 harfti ve ğ harfi yoktu. o zaman baskı makineleri bugünkü gibi otomatik fotoğrafik falan değildi. basım işleri hurufat denilen harf kalıpları kullanılarak yapılırdı. harfler oluşturulup istanbul'a sipariş verilen hurufat kalıpları harf harf kamyonlara doldurulmuş ankara'ya yollanmıştı. kamyon kıcılcahamam dolaylarındaki kargasekmez bölgesine gelince kardan kayan bir başka kamyonla çarpıştı. sürücüler mevta oldu. kamyonların yükleri de yola saçıldı. birinde harf kalıpları vardı. diğerinde ise artık yumoş mu, vernel mi bilmiyorum, yumuşatıcı vardı. iki malzeme birbirine karışınca g harfinin hurufat kalıpları yumuşadı, pamuk gibi oldu.
onca emek, onca para boşa mı gitsindi. hemen alfabeye yeni bir harf, ğ eklenerek o kalıpları "zayi" olması engellendi.
şimdi ğ'yi alfabeden çıkartırsak en başta o elim kazada vefat eden iki sürücünün aziz hatırasına ihanet etmiş oluruz. çıkartılmamalıdır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ğ'nin kaldırılması gerekliliği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim