defalarca mektubat'ını okumaya niyetlendim ama bir türlü okuyamadım.
devamını gör...
müceddidiye kolunun* kurucusu. müslümanlar tarafından hindistan'da yetişen en büyük alim olarak kabul edilir. evet anlaşılacağı üzere hindistan'da yaşamıştı. hz. ömer'in soyundan geldiği için faruki nesebiyle anılmıştır ve serhend şehrinden olması sebebiyle oraya nisbetle, serhendi denilmiştir.

imam-ı rabbani: ilâhî bilgilere sahip olan âlim demek olup, bundan ilave müceddid-i elf-i sânî unvanıyla da anılmıştır. bu ise, hicrî 2. binyılın müceddidi anlamına geliyor. ailesi soyunun ikinci halifeye dayandığını iddia etmiştir. "iddia etmiştir" diyorum çünkü ne kadar doğrudur bilinmez. tabi imam-ı rabbani'nin ailesini yalancılıkla suçlamıyorum. bakın efendiler, hani bir laf var ya, "ben küçükken sarışınmışım", şimdi biri size bu lafı söylese inanmazsınız, şimdi siz o adamı yalancılıkla mı suçluyorsunuz? anladınız siz.

imam-ı rabbani, 1619 yılında babürlü hükümdarı cihangir tarafından, agra'ya getirilmiştir. bunun sebebi, kendisinin, manevî makamının yüksekliği, özellikle sülûk sırasında ilk üç halifeyi aşması gibi iddialarıydı, yani bunların sorgulanması için agra'ya getirildi. imam-ı rabbani cevaplar verse de, cihangir ikna olmadı ve imam-ı rabbani'nin tutuklanmasını söyledi ve böylelikle de hapishaneye gönderildi, imam-ı rabbani.... aslında cihangir, imam-ı rabbani'yi herhalde bu iddialarından dolayı tutuklatmamıştı. cihangir, herhalde söylemediği bazı nedenler, baskılar sebebiyle imam-ı rabbani'yi tutuklatmıştı.

imam-ı rabbani, cihangir tarafından kibirlilikle suçlandığını söyler. ayrıca yine imam-ı rabbani, hükümdar önünde secde etmeyi reddettiğini de söyler.

imam-ı rabbani yaklaşık 1 yıl sonra serbest bırakıldı ve bundan sonra da muhtemelen kendi isteğiyle bir müddet sultanın sarayında kalmaya devam etti. imam-ı rabbani, sultanla islâm'ın ilkelerinden "1 yıl kadar dahi olsa(bu kendi ifadesidir bu arada)" ayrılmadan muazzam sohbetler yapmıştır. imam-ı rabbani, saraydan ayrıldıktan sonra kendisini sultanın "dua ordusu"nun naçiz bir neferi olarak tanımlayarak ona karşı olan sadakatini belirtmiştir.

bu arada bildiğim kadarıyla imam-ı rabbani'nin cihangir ile olan konuşmaları mektubat'ında yer alıyor. size mektubat'ı okumanızı tavsiye ederim. kesinlikle okuyun.

binlerce top ve tüfek yapamaz asla,
göz yaşının seher vakti yaptığını.
düşman kaçıran süngüleri çok def'a,
toz gibi yapar bir mü'minin duası...
- beşinci mektup(tu sanırsam).
devamını gör...
“allah câhili sevmez. ama sevdiğini de câhil bırakmaz.”
imam rabbânî (ks)

rahmetullahi aleyh.
devamını gör...
ismi kullanılarak sosyal medya üzerinde istanbul depremi, su savaslari, felaketler türü yayınlar yapılıyor.
tum herkes aynı kaynaktan besleniyor ama covid salgınını es gecip sadece istanbul hakkında seyler soyledigini anlatmaları ilginc.
keske destekli sallasalar da adini kirletmeseler.
devamını gör...
adını duyduğumda gözümde direkt "mektubât"ı canlanan müellif.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"imam rabbani" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim