ahterbin ukdesi.

rivayete göre mimar sinan, sultan süleyman'ın kızı mihrimah sultan'a aşıktır. ancak mihrimah sultan, rüstem paşa ile evlendirilir. aradan yıllar geçer mihrimah sultan, mimar sinan’ı bir gün huzuruna çağırarak istanbul’da kendi adına bir külliye yapmasını ister. bunun üzerine mimar sinan, 1540 yılında başladığı üsküdar’daki mihrimah sultan külliyesi’nin 1548 yılında tamamlar.

aradan yıllar geçer mihrimah sultan 1562 yılında mimar sinan’ı bir kez daha huzuruna çağırır ve istanbul’da kendi adına bir külliye daha yapmasını ister. yeni külliye edirnekapı surlarının dibine inşa edilecektir.

mihrimah güneş ve ay anlamına geldiği için 21 mart'ta yani mihrimah'ın sultan'ın doğum gününde, güneş mihrimah sultan edirnekapı camii'nden aşağı inerken, ay üsküdar'da bulunan diğer mihrimah sultan camii'nin ardından yükselmektedir. mimar sinan'ın mihrimah sultan'a kavuşamayınca, aşkını sanatıyla göstermiştir.

böyle hikayeleri dinlemek hoşumuza gidiyor, gerçek olmasını arzuluyoruz. ancak gerçekler elbette anlatılanlardan farklı. şöyle ki; o zamanlar kullanılan hicri takvimle bugün kullandığımız miladi takvim birbirinden farklı. bu sebeple 21 mart mihrimah sultan'ın doğum günü olamaz. ayrıca sultanın doğum tarihi gerçekten bilinmemekte. bir de o dönemin katı kurallarına göre mimar sinan'ın mihrimah sultan'a bırakın aşık olmayı görebilmesi bile mümkün değil. bu hikaye bir şehir efsanesidir.


murat bardakçı'nın yazısından;

mimar sinan‘ın kanunî sultan süleyman‘ın kızı mihrimah sultan‘a âşık olduğu, mihrimah‘ın emri ile istanbul’un iki yakasında inşa ettiği iki camiyi bu gizli aşkına vâsıta yaptığı ve mihrimah‘ın doğum günü olan 21 mart’ta camilerden güneşin batışı ile ayın doğuşunun ardarda görülebildiği iddiası: bu da yalandır, hem de nasıl bir yalan! mihrimah sultan‘ın bırakın doğduğu gün, dünyaya hangi sene geldiği dahî bilinmemektedir! üstelik böyle bir aşk zaten imkânsızdır, zira o devirde mimar sinan bile olsa bir görevlinin emrinde çalıştığı padişahın kızını öyle uluorta görmesi ihtimali sözkonusu değildir. 
devamını gör...
güzel hikayeler bunlar
devamını gör...
insaf kardeşim reel olalım.
mimar sinan 1489 doğumlu, mihrimah sultan 1552 doğumlu,
aralarında 35 yaş fark var. kız 10 yaşındayken sinan 45, 14 yaşındayken mimar sinan 50 yaşındaydı.
babası verirse evlenir elbette ama ben bunu aşk olarak tanımlamazdım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mimar sinan'ın mihrimah sultana olan aşkı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim