tiyatro-oyun-piyes
8 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

ibrahim şinasi eseridir.

tek oyunluk piyesi de vardır. kitap 1860 yılında yazılmış olup ilk piyes 1908 yılında yapılmıştır.

konusu : görücü usulü evliliğin zararlarını ele alır.
devamını gör...
türk edebiyatın'da batılı tarzda yazılmış ilk tiyatro oyunu. ibrahim şinasi yazmıştır. tek perdelik bir töre komedisidir. görücü usulü evliliğin sıkıntılarını ele alır. sade bir konuşma dili ile yazılmıştır. eser, klasik fransız tiyatrosunun ve molière’in izlerini taşımaktadır.

sultan abdülmecid tarafından ilk defa dolmabahçe saray tiyatrosun'da sergilenmesi istenmiştir.

şinasi'nin eseri, iki perdelik bir tiyatro eseri olarak kaleme almış; ne var ki kendi elleriyle ilk perdeyi ortadan kaldırmak zorunda kaldığından ikinci perde, 1860’ta tercüman’ı ahval’in 2, 3, 4 ve 5. sayılarında tek perde olarak yayımlanmıştı. 1873’te şairin ölümünden sonra mehmet tayfur adında bir kitapçı tarafından selanik’te kitap olarak basıldı. ikinci meşrutiyet’in ilanından sonra, ibrahim necmi bey tarafından selanik’te kurulmuş olan amatör bir tiyatro topluluğu tarafından sahnelendi.

aynı zamanda noktalama işaretleri ilk burada kullanılmıştır.
devamını gör...
şinasi'nin yazdığı edebiyatımızın ilk tiyatro oyunu. üniversite sınavına hazırlanırken yazar - eser eşleştirmelerinde unutulmazlar arasında yer alır. komik sahnelerde de eğlendirmesi mümkündür ayrıca.
devamını gör...
tanzimat dönemi'nin ilk yarısına ait bir eserdir ve edebiyatımızdaki ilk batılı tarzla yazılan tiyatrodur. ilklerin adamı ibrahim şinasi yazmıştır.


yazar bu eserinde görücü usulüyle yapılan evlilikleri kendi tarzıyla eleştirmiş, müştak bey karakteriyle görücü usulü evlilik yapıp pişmanlık duyan insanları örneklemiştir. konusu genel itibariyle şöyledir;
müştak bey, sevdiği kız ile nikâhlanmıştır lakin düğün gecesi odada yaşlı ve tabir-i caizse çirkin bir kadınla yan yana getirilmiştir ancak baş karakterimiz kabul etmemiş, kavga gürültü çıkınca imam çağrılmıştır. rüşvetle evlilikte yapılan yanlış düzeltilmiştir.


eserde ayrı ayrı birçok konuya eleştiri yapılıyor. göze çarpan ilk hicivler ise; görücü usulü evliliğin yanlışa sürüklenmesi ve imamın "parayla, rüşvetle" bunu düzeltmesi. burada o zamanın imamlarının * para uğruna dini umursamadığı, dini kullanarak para kazandıkları açıkça ifade edilmiş. şinasi ta o zaman franz kafka'dan daha güzel metafor kullanmış diyebiliriz. imam, günümüz insanı.

teknik açıdan kusurları var, dönemin özelliğinden mütevellit dili de biraz ağır ama güzel bir kaynaktan elde edip okursanız seveceğinizi düşünüyorum.
devamını gör...
müştak bey adlı birinin evlenmesini konu alır. yanlışlıkla sakine ile evlenen müştak aslinda sakineyi istemediğini onun kardeşini istediğini anlatmaya çalışır. sakine çok çirkin biri falan. her neyse en sonunda müştak dilediğine kavuşur. bu hikayede yanan sakine olur.
devamını gör...
okunmak için yazılmıştır. müştak bey karakteri de baya komiktir. haberi olmadan sevdiği ile değil başka biriyle evlendirilmek ister. son anda kurtulur.
bunun başka bir versiyonu da orhan pamuk'un kafamda bir tuhaflık kitabıdır. orda da karakter mevlüt aynı olaya maruz kalır. zaten kitabın başında orhan pamuk şair evlenmesinden bir epigrafla başlar ki buna da (bkz: metinlerarasılık) derler.
devamını gör...
teknik açıdan kusurluluğu, osmanlı'nın o dönem ayakta kalabilmek için tüm tuşlara basması gibi osmanlı aydınının da sistematik bir biçimde yürütmesi gereken 'halkın aydınlatılması' hareketinin tüm tuşlara basılarak yürütülmesine dayandırılarak mazur görülebilir.

şinasi'nin entelektüel yönünü ise daha çok gazetelerinde görebiliriz.

imamın aldığı rüşvetle 180 derece dönmesi, hikmet efendi-cahil atak köse diyaloğu, mahallelinin imamı mütemadiyen tasdiklemesi ... bu toplumun hiç değişmediğini kanıtlar nitelikte.

şair müştak bey'in yüz görümlüğü ise oldukça değerlidir:


"bir kumrusun sen tab'a muvafık
yapsam yuvanı sinemde layık
can ü gönülden ben oldum âşık
yapsam yuvanı sinemde layık"
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"şair evlenmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim