1509 istanbul depreminin ardından istanbul'da en bilinen ve de istanbul'a etki eden depremleridir. bilinenin aksine birincisi 22 mayıs 1766 tarihinde (yaklaşık 2 dakika) (ardından da daha az şiddetli artçısı 4 dakika sona gelmiştir) ikincisi ise 5 ağustos 1766 tarihinde (1 dakikadan az) olmak üzere ikili depremlerdir.

22 mayıs depreminde raporlara göre sabah namazından hemen sonra olan deprem ve tatil günü olması sebebi ile can kayıplarının nispeten az seviyede kaldığı düşünülmekle birlikte ilk etapta 850 civarı olan can kaybı sayısı göçük altında kalanlara yardım edilememesi sebebi ile sonrasında 4000-5000 kişiye ulaşmıştır.

çok fazla yapıda yine tarihi yarımada da hasar olmakla birlikte (sultan ahmet camii, topkapı sarayı, fatih camii ve külliyesi, vezirhanı, hırkacılar, baltacılar, çuhacılar, kalpakçılar hanları ile kapalı çarşı ve de boru hatları) ayasofya camii 1509 depreminde olduğu gibi bu depremde de hasar görmemiştir.

5 ağustos depremi ise 1 dakikadan kısa sürmüş ve de 2 artçı depremle devam etmiştir. bu deprem bulunduğu fay zonu itibariyle tekirdağ mürefte bölgesini daha çok etkilemiş olup istanbul için 30 can kaybı ve de 100 yaralı ile sonuçlanmıştır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bu depremle ilgili olarak prof. dr deniz mazlum kitabında yaptığı tarihçi d'ohson'dan yaptığı şu alıntı ise 2021 türkiyesinin bir özeti niteliğindedir...


tarihçi d'ohsson, tüm yapıların denetiminin mimara ağa'ya verilmiş olduğunu ve de onun izni olmadan kimsenin yapı yapamayacağını belirtmekte, evlerin yüksekliği, sokak tarafında yapıların hangi istikamete göre sırlanacağı, hatta saçak ve cumbaların nasıl yapılacağı konusunda hep mimara ağa'nın söz sahibi olduğu söylenmektedir. öte yandan, biraz da kinayeli bir biçimde, her yeni inşaat için mimar ağa'ya belli bir para ödendiğine göre, mimar ağa'nın bürosunun çok iyi kazanıyor olması gerektiğini ifade etmekte, hatta hatır için kural ve yönetmeliklerin gevşetilmesine göz yumulmasıysa bu kazancın büsbütün arttığını belirtmektedir.


1766 ıstanbul depremi belgeler ışığında yapı onarımları

ayrıca 1766 depremlerini payitahta olan etkilerinin rehabilitasyonu imparatorluğun geçtiği zor dönemler sebebi ile 4-5 seneyi bulmuştur. özellikle 1509 depreminden sonra çıkarılan ahşap yapı yönetmeliği sebebi ile deprem sonrasında da çıkan büyük yangınları tetiklemiştir. fakat imparatorluk mimarları malzeme konusundaki bu ikilemi ortadan kaldıracak nitelikli çözümler bulmak yerine, günlük sorunları aşma yoluna gittikleri yaptıkları onarımlarda da belirlenmiştir.

konuyla ilgili olarak 1755 yılında benzer bir deprem geçirmiş olan lizbon şehri güney amerika'da gerçekleştirdikleri büyük keşifler ve de kıtanın zenginliklerini sömürebilmeleri nedeni ile tüm şehrin yapısını geniş sokaklar ve depreme dayanıklı binalara çevirecek şekilde görece kısa bir sürede tüm şehri yeni bir imar planına göre yeniden imar etmişlerdir.
(bkz: 1755 lizbon depremi)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
izmir’den hissedilmiştir.
devamını gör...
depremden sonra yıkılan fatih camii'nin yeniden hizmete açılması için 5 sene geçmiş, ancak o kadar sürede yeniden inşa edilebilmiştir.

ayrıca, ayasofya'da neredeyse hiç hasar meydana gelmemiştir. deprem, balkanlardan da hissedilmiştir.
devamını gör...
neyse ki o tarihte bordeaux'daki şatomda bakire kemiriyordum da yaşamadım depremi, yoksa çok panik atak.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"1766 istanbul depremi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim