bilgi bir akıl yürütme sonucu olan bilmekle ilgilidir, inançsa inanmakla. birinde akıl egemenken diğerinde duygular baskındır. özgür bireyin zihninde doğrulanmış bilgi inançla değil, ispat ve ikna ile olur. o nedenle bilimsel bir hipoteze, teoriye, yasaya inanılmaz. bilgi kanıtlar karşısında ikna olunarak bilinme olgusunun bir sonucudur. dolayısıyla bilginin evrensel, kesin ve kabul edilebilir olabilmesi için, mutlaka akla ve deneye (deneyime) dayanması zorunludur.

bazıları inanır, bazıları bilir. örneğin, 'meleklere inanılır' ama 'evrime inanılmaz' o "bilinir'. ya da ona 'ikna' olunur. bilimsel bilgide inanç ve dogma değil; bilme-ikna sürecinde, akıl yürütme aşamasından geçmiş deney ve gözlem yer alır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilgi ve inanç karşıtlığı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim