demans, öğrenilmiş entelektüel fonksiyonların unutulması ve bir dizi semptomu tanımlayan terimdir. demans, yalnızca bir hafıza bozukluğu ve unutma durumu değildir. alzheimer gibi yaşam kalitesini bozan çeşitli sinirbilim hastalıklarının öncülüdür. davranışsal sorunlara, depresyona, ruh hali değişimlerine yol açabilen bir durumdur.

belki fark etmişsinizdir. insan refahı ve sağlığı konusunda çalışan uzmanların covid-19'dan önce odaklandıkları iki konudan biri yaşlılık hastalıklarıdır. (bkz: gerontoloji) özellikle avrupa'da pek çok bilim insanı sinir bilimi ve demans konusunda çalışıyor. demans semptomlarının en sık görüldüğü nörolojik hastalık ise alzheimer. bu hastalık tek başına bütün demans semptomlarının yaklaşık % 60-80'inden sorumlu.
burada alzheimer belirtileri hakkında bilgi bulabilirsiniz. bu belirtilerin çoğu aslında demans başlığı altındadır.

demans ile yaşlılık arasında korelasyon olduğu açık. ama aynı zamanda dijital teknolojilerin kullanımı ile demans arasında da korelasyon olduğu düşünülüyor. alman sinirbilimci ve psikiyatrist manfred spitzer'ın açıklamalarına göre dijital teknolojilerin aşırı kullanımının bilişsel yeteneklerin bozulmasına sebep olmakta. akıllı telefonların çocukları hasta, aptal ve bağımlı yaptığını söylüyor [1-2]. bu görüşe muhalefet gibi görünen ama aslında aynı şeyi söyleyen bilim insanları da var. onlar çocukların akıllı telefonlarla ebeveyn kontrolünde sınırlı zaman geçirilmesi gerektiğini savunuyorlar. yani kimse "hayır arkadaş, dijital teknoloji çok iyi herkes kullansın" diyemiyor. en azından dürüst bilim insanları diyemiyor:

demans, beynimizdeki sinirlerin iletim hızlarında azalma, bazı bilgileri değerlendirmede yavaşlama gibi fizyolojik sorunlar yaratıyor. aslında yaşlanmanın doğal bir parçası olan bu durumun güney kore'de ergenlerde ve genç erişkinlerde giderek daha sık ortaya çıkması literatürde dikkat çekiyor. bilim insanları bu durumu "dijital demans" olarak isimlendirdi.

bilindiği üzere güney kore dijital teknolojiler alanında hızla büyüyen bir ülke ve ekonomisinin çoğunluğunu dijital teknoloji ihracatı oluşturuyor. yalnızca dijita lcihazlar değil çeşitli digital programlar ve oyunları da dünya'ya pazarlıyor.

başkent seul’de denge beyin merkezi’nde çalışan bir doktor olan byun gi-won, akıllı telefonların aşırı kullanımının gençler üzerindeki etkisini incelemek için yaptığı çalışmada güney kore’deki gençlerin %64’ünden fazlası akıllı telefon kullanmaktadır ve seul’daki her 5 kişiden 1’i günde yedi saatten fazla süreyi akıllı telefon kullanarak geçirmektedir.

doktor byun gi-won’a göre dijital cihazların aşırı kullanımıyla sol beyin aşırı çalışırken sağ beyin çok az kullanılır. uzun zaman boyunca beynin bu kısımlarının az kullanımı hafıza sorunlarına yol açmaktadır ve dijital demans belirtilerine yol açmaktadır. akıllı telefonların sık kullanımı beynin düzgün büyümesini engeller [2].

lütfen başlık altına yorum yapmayı unutmayın ve sizce dijital teknolojilerin nasıl kullanılması gerektiğini diğerleriyle paylaşın.

okuduğunuz için teşekkürler.

kaynaklar

[1] manfred spitzer'in açıklamaları

[2] güney kore'de dijital demans
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dijital demans" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim