çeşitli geri dönüşebilen maddelerin işlevlerini yitirdikten sonra hammadde haline evirilmesi ve tekrardan işlevlendirilmesi , imal edilmesi süreci.
devamını gör...
bugün apartmanın girişine kutu koymamızın faydalı olabileceğini önerdiğimde tuhaf karşılanmama sebep olan durumdur. aslında yapmaya çalıştığım şey bu kadar normalken toplumumuz durumu kabullenmemek konusunda ısrarcı olması acı vericidir.
devamını gör...
belki de gündemde en çok olması gereken şeylerden biri, zorunluluk, çevre alarmları yanmaya başladı bile, hep hep hatırlamamız gerek, bu yüzden bildiğiniz şeyi tekrar hatırlayalım diye yazıyorum, aklımıza kazımamız gerek artık, devletlerden talep edebilmek için, şart koşabilmek için
devamını gör...
bir menfaat olmadan, türkiyede gelişmesinin zor olduğu çevreci bir eylemdir. toplumsal bilinçlenme sağlanmadıkça maalesef başaramayacağız.
devamını gör...
keşke ülkemizde uygulanabilse. yurtta kalırken plastiklerimi, kağıtlarımı, camlarımı hatta mavi kapaklarımı bile biriktirip hepsini dönüşüme atardım. artık çevremde dönüşüme kazandırılabilecek bir sistem olmadığı için yapamıyorum. ufak da olsa dünyayı kurtarıyormuş gibi hissederdim artık onu da hissedemiyorum.
devamını gör...
ülkemize yasa olarak gelmesi gereken şeylerden biridir*. ekolojik ayak izlerimizi ne kadar azaltırsak hem kendimiz için hem de dünya için belki ufak da olsa bir şey yapabiliriz.
devamını gör...
demir, çelik, kağıt, plastik, kauçuk, cam gibi atık maddelerin hammadde gibi kullanılarak, çeşitli işlemler sonucunda şişe, kutu, plastik, kağıt gibi yeni bir maddeye dönüştürülerek kullanılır hale getirilmesine denir.
devamını gör...
ülkemizin ciddi anlamda en büyük sorunlarından biri.

eskiden sahip olduğumuz herhangi bir elektronik gerecin yedek parçasının ya da tamirinin daha ulaşılabilir olduğunu düşünüyorum. şimdi de araştırınca birçok parçaya erişim mümkün ancak hem tamir hem yedek parçada fiyatlar o kadar dengesiz ki, çoğu insan "tamir edeceğime yenisini alırım" düşüncesiyle olanca elektronik atık meydana gelmesine sebep oluyor. şöyle bir evinize bakın, bozuk olduğu için kullanmadığınız ve "nasılsa bununla bir şeyler yaparım" dediğiniz irili ufaklı birçok plastik içerikli elektronik gerecin bulunduğunu göreceksiniz. evde bu tarz eşyaları tutmayı sevmiyorsanız kaç kere elektronik bir gereci çöpe gönderdiğinizi düşünün.

elektronik atıkların geri dönüşümüne yönelik çalışan birkaç özel girişim var ancak hiçbiri maalesef yeterli düzeyde değil, insanların bu tarz oluşumların varlığından bile haberi yok. geri dönüşüm çoğu belediyenin gündeminde kalıcı olarak yer almıyor, öyle ki elinizdeki kullanılmayan elektronik eşyayı gönderebileceğiniz bir işletme bulmak son derece zor. normal atıklarda bile organik, plastik, kağıt, metal, cam gibi atıkları ayrıştırma konusunu uygulamak imkansızken elektronik atıkların düşünülmesi herhalde ikinci planda kalmakta. gerçi "sıfır atık" gibi güzel bir düşünceyle yola çıkılan noktada çöp ithal ettiğimiz gibi kötü bir gerçeklikle karşı karşıyayız, insanlar bu nedenle hastalanıyor, bitkiler ve hayvanlar ölüyor. yaşayacak alanımız kalmıyor resmen.

bir şey yapmamız gerek ama ne?
devamını gör...
avrupa birliği uyum yasaları kapsamında türkiye'de de yıllar önce yürürlüğe giren elektronik atık mevzuatına rağmen, işlerlik kazanması için atılması gereken adımların malesef hiçbirinin atılmadığı, sistemin sürekliliği özel girişimlerin insafına bırakılmış olan, insanlığın temel yükümlülüklerinden. yönetmeliğe göre satın aldığımız elektronik cihazların geri dönüşümüyle yükümlü olan üretici ve dağıtıcı firmalardan, bu yükümlülükleri yerine getirmelerini talep etmek, cihazlarımızın kullanım ömürlerini mümkün olduğunca uzatmak için bakımlarını ihmal etmemek, çalışır durumdakileri yeri geldiğinde bağışlamak, miadını dolduranlar için de elektronik atık geri dönüşüm merkezleriyle irtibata geçmek dışında yapabileceklerimizin artması beklenendir.
devamını gör...
yağ, pil ve ilaç gibi doğaya atılması zararlı olan şeylere daha çok özen gösterilmesi gerekiyor.
şarjlı veya kinetik piller veya pilsiz sistemler olmalı,
ilaç takibi olmalı.
arıtma sistemleri geliştirilmeli.

bunların daha kolay toplanabilmesi gerekiyor, örneğin avm ve marketlerde standı olsun ,atılan dogru parça başına karta ödemesi olsun.

birçok asamasi var kendi içinde:
eski bir eşyayı onarmak
hammadde haline getirmek
tasarruf bilinci ve kültürü
minimalist yaşam
...
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
ananemden çaldığım kadife seccadeyi geri dönüştürdüğüm bir proje.
devamını gör...
ben bu ezme, biber, turşu kavanozlarını boyayıp saksı, fırça kabı,bardak falan yapmıştım. kapaklarını da sabunluk olarak ya da yapıştırıp örgülerle falan bir şeyler yaparak balkonuma asıyordum. pandemi oldukça yaratıcılığa sevkediyor hakikaten. artık işe güce döndük tabii kaldı. ama güzel şeyler bunlar. içki şişelerini kestirip bardak ya da mumluk yapmak mükemmel duruyor. deneyin.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
geri dönüşüm

miadı dolmuş ürünleri çeşitli işlemlerin ardından tekrar kullanılabilir kılma, doğaya zararı en aza indirgeme çabasıdır. çevre kirliliğini sağaltmak, doğaya zarar vermemek, tasarruf etmek gibi amaçlar geri dönüşümün nedenleri arasındadır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

geri dönüşüm
kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık 
malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.


alıntı/ vikipedi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"geri dönüşüm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim