tıbbın babası.
devamını gör...
bir kişinin sadece nabzına bakarak yüzü geçen hastalığı teşhis edebildiği rivayet edilen bilim insanı.

avrupa'da ise avicenna olarak bilinir.
devamını gör...
kitapları bir dönem avrupadaki tıp okullarında okutulmuş bilim insanı.
devamını gör...
derdin devasızı iyinin kötüye muhtaç olmasıdır.sözünün sahibi islam filozofu'dur
devamını gör...
kurt-koyun deneyiyle meşhur alim.
devamını gör...
erken tıbbın babası. ayrıca döneminin en önemli hekimlerindendir. farabi gibi felsefe ile dini bağdaştırmaya çalışmıştır. ve eleştirilere maruz kalmış, hatta doğru yoldan saptığına inanılmıştır. kitaplarından bazıları 4 asır öncesine kadar avrupa üniversitelerinde ders diye okutulmuştur. hatta bazı kitapları avrupa'da tıp alanındaki ana eserler olarak kabul edilmiştir. belki de bu başarısının en önemli sebeplerinden biri de etkilendikleri kişilerin arasında hipokrat'ın da yer almasıydı. ibn-i sina o kadar büyük bir bilim insanı ki, aydınlanma çağı dediğimiz dönemin filozoflarını da ibn-i sina etkilemiştir. hatta aziz ilan edilmiş olan thomas aquinas'ın bile etkilendikleri kişiler arasında ibn-i sina da yer almaktadır.
devamını gör...
tıpçı, yazar, filozof ve bilim insanıdır.
kendisinden sonraki doğu ve batı filozoflarının çoğunu etkileyen ibn-i sina, müzikle de ilgilenmiştir. 250'yi aşkın yapıtının başlıcası olan şifa ve kanun, felsefenin temel yapıtı sayılarak, uzun yıllar boyunca pek çok üniversitede okutulmuştur.
çok sevdiğim bir sözünü şuraya iliştirmek isterim:


aletlerin en faydalısı kalemdir. bir şişe mürekkep bir külçe altından daha hayırlıdır.
devamını gör...
bilgisizliğin en kötüsü, kendini bilmemedir.
devamını gör...
980 yılında afşan'da* doğmuş, 57 yaşında hemedan'da ölmüş. harika bir zekaya sahipmiş.
10 yaşında kuran-ı kerim'i ezberlemiş.
gece gündüz okur, çok okurmuş; çok da az uyurmuş. özellikle fizik, astronomi ve felsefe alanında çoğunlukla arapça, biraz da farsça eserler yazmıştır.
yani kısaca mükemmel bir ilim adamıdır kendisi.
devamını gör...
"kader gayrete aşıktır" sözünün sahibi.
devamını gör...
islam'ı altın çağına çıkaran bilim insanlarından biridir. felsefe, tıp, simya, astronomi... ne kadar harika şey varsa hepsiyle ilgilenmiş ve ortaya harika şeyler çıkarmış. aristoteles, fârabi ve birûni gibi kişilerden etkilenmiştir; ibn rûşd, ömer hayyam ve ibn nefis gibi kişileri etkilemiştir.

orta çağ biliminin kurucusu olarak bilinir ve en sevdiğim insanlardan biridir... keşke ülkede boş atıp tutan onca insana hatta müslüman'a örnek olsaymış çünkü ne yazık ki o zamanla bu zamandaki bazı müslümanlar çok farklı...

yazdığı kitaplar uzun bir süre boyunca okullarda ders kitabı olarak işlenmiş ve ayrıca tıbbın babası olarak bilinmiştir.

hastalığa yakalanmış, bir süre bu yüzden yatmış ve o sırada çoğu zaman kuran okumuş, bütün malını durumu olmayan insanlara bağışlamıştır...
devamını gör...
islam'ın altın çağında yaşamış, iran kökenli bir bilim adamı. ibni sina, batı'da avicenna adıyla bilinir. ayrıca "el-kanun fi't-tıb" adlı tıp kitabıyla tıbbın babası olarak bilinir. ibn-i sina sanıldığının aksine müslüman değil bir dinsizdi ve gazali denilen islamofaşist yobaz, farabi ile birlikte ibn-i sina'yı tekfir(afaroz) etti.. daha sonraları sultan gazneli mahmutun da kışkırtmasıyla ibn-i sina'nın evinin iki kez yakılması denilen yüz kızartıcı olaylar da olmuştur. islam'ın altın çağı'ndaki bilim adamlarını bizzat müslümanlar, kendi elleriyle katlettiler..
ibn-i sina hakkında pek anlatılmayan acı gerçekler:
1)
dilozoftan[pelin dilara çolak] "ibn-i sina neden dinden çıkmakla suçlandı?" adlı video
2)
züppeli ahmet'ten "ibn-i sina'nın ve farabi'nin mürted ilan edilmesi" hadisesi
3)
kerem önderden "gazali'nin ibn-i sina'yı ve farabi'yi kafir ilan etmesi" hadisesi
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ibn-i sina; avicenna adıyla da bilinen orta çağ islam dünyasının en önemli bilim insanlarındandır. 980 yılı civarında şu anki iran'ın sınırları içindeki büyük selçuklu imparatorluğu'nda doğmuştur. savaşlara bağlı göçler nedeniyle türk veya fars kökenli oluşu hâlâ tartışılmaktadır. ölümü ise 1037 yılında yine iran'da olmuştur.

10 yaşında hafız olmuştur.
57 yıllık hayatında 200 kitap 450 makale yazmıştır.
babası da bir bilim insanıdır ve ilk derslerini ibn-i sina'ya babası vermiştir. 21 yaşında babasını kaybetmiş,
fizik ve metafiziği kendi kendine, matematiği ise ünlü matematikçilerden öğrenmiştir. farabi ve aristoteles'ten özellikle çok etkilenmiştir.

henüz 17 yaşındayken buhara prensini iyileştirmiş, bu sayede saray kütüphanesinden yararlanma fırsatı bularak bilgisini katlamıştır. 19 yaşındayken doktor olmuştur.

gazneli mahmut'un hanedanlığına girmeyi kabul etmeyip batı'ya doğru yayan gitmeye başlamıştır. hastalığı nedeniyle durup bir arkdaşı ile yaşamaya başlamasının ardından hapis cezasına çarptırılmıştır. savaş bitinceye dek sefil bir hapis hayatı yaşamıştır. savaşın ardından zorla krallıkta çalıştırılmış; sonra da kardeşi, iki köle ve bir öğrencisi ile ülkeden kılık değiştirerek kaçmıştır.
sonraki 10 yıl boyunca ebu caferin hizmetinde kalmış, doktorluk ve bilim insanlığı yapmıştır. yeri gelince savaşa dâhi katılmıştır.

1037 yılının ramazan ayında şiddetli karın ağrısı ardından hastalanarak ölmüştür.

ibn-i sina; tıp, felsefe, matematik, astronomi gibi pek çok alana büyük katkılarda bulunmuştur.

ibn-i sina'nın en bilindik eseri "el-kanun fi't-tıb" (tıp kanunu)'dur. 17. yüzyılın sonuna dek üniversitelerde dâhi temel kitap olarak okutulmuş ve orta çağ boyunca avrupa'da tıp alanında bir referans kaynağı olmuştur. kitap, roma ve antik yunan sağlık bilgilerinin yanı sıra islam tıbbının gelişimine büyük katkıda bulunmuştur. kitapta tıbbı bilgileri ilk kez düzenlenerek sunmuş ve birçok hastalık için de ilk kez çözümler bulmuştur. hastaları ile tek tek ilgilenerek her türlü hayati düzenlerini ve vücut bilgilerini almış, ayrı ayrı tedaviler uygulamıştır. kan şekeri, karaciğer, kalıtsal hastalıklar üzerinde ince buluşlar yapmıştır.

ayrıca ibn-i sina, aristoteles'i kendi coğrafyasında tanıtan kişi olmuştur.
eserlerini islam dünyasına tanıtmış, "el-şifa" (iyileştirme) adlı eseriyle etki uyandırmıştır.
felsefesini metafizik, epistemoloji ve etikle harmanlamıştır.
ibn-i sina, astronomi ve matematik konularında da önemli katkılarda bulunmuştur. gök cisimlerinin hareketi ve astronomik hesaplamalar konusunda çalışmalar yapmıştır. skolastik düşünceye katkı sağlamıştır ve batı dünyasındaki bilimsel ve felsefi gelişmelere ilham vermiştir.
devamını gör...
ibn sînâ veya batılı söylemiyle avicenna

980/ 1037 yılları arasında yaşamış iranlı hekim, bilim insanı, filozof ve hezarfen kimliklerinin yanı sıra islam dönemi altın çağı'nın en aydın kişiliklerinden biri olmuş, el-kanun fi't-tıb" kitabı ise referans kabul edilir.
200 kadar kitap yazdığı bilinmektedir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

onun güzelliği, bütün güzellikleri yok eder.
devamını gör...
ibni sinaya dünyada devasız dert var mıdır diye sorduklarında, derdin devasızı iyinin kötüye muhtaç olmasıdır demiş.

ne de güzel söylemiş.
devamını gör...
avrupa'da avicenna diye bilinen bilim insani.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ibni sina" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim