biliyorsunuz ki, biz türkler tabiatı gereği üşengeç bir milletiz. kaldırımdan sağa dönmek yerine, çapraz bir şekilde çimden yürümemiz bu durumun bir özetidir. bir başka özet ise, işte bu önsözü atlama alışkanlığıdır. bazen en sağlam okurlarda, kitap kurtlarında bile görüyorum bu durumu.

oysa çoğu önsözde kitabı daha iyi anlayacak şekilde okumamıza olanak sağlayan, birçok önemli bilgi bulunmaktadır ve bu önsözü okumayan kişiler, bazen büyük bir kayıp yaşayabilmektedir. yahu 500-600 sayfalık kitabı okuyorsun. niye çok görüyorsunuz 10-20 sayfayı daha. okuyun işte gari, ölmezsiniz sonuçta.
devamını gör...
sanırım fahrenheit 451 idi, yanılıyor olabilirim. önsözde baya kitapta şu şöyle bu böyle diye açıklamalar vardı. birçok başka kitapta da buna rastladım. yani bir önsöz nasıl yazılır, neleri kapsar bilmiyorum ama kitapta karşımıza çıkması muhtemel şeyleri kapsamamalı. yine hatırlamadığım bir kitapta, kitabı okuyan için "oha, daha neler lan" dememiz gereken bir durum, önsözde "yazar bunu yaparak okuyucuyu şaşırtmayı çok iyi beceriyor" şeklinde açıklanmıştı.

başta ben ve bu sebeple önsöz hatta arka kapağı bile okumayan tüm okurların haklı gerekçeleri var.
devamını gör...
o kitap tutunamayanlar ise tüm üstkurmacayı kaçırmış okurdur.
devamını gör...
ben yeni kitaba başlarken çok heyecanlı oluyorum. o yüzden genelde önsözü sona bırakıyorum.
devamını gör...
sonsözü de atlarlar bunlar.
koskoca sabahattin ali' yi kimse okumazdı instagram olmasaydı...
devamını gör...
gözucuyla bakıp skip butonu tıklar gibi atlarım çoğu zaman. biliyorum hatalıyım.
devamını gör...
orası okunuyor muydu ya?
devamını gör...
önsözü okumayınca bir eksiklik hissederim. hatta iş bankası hasan ali yücel klasiklerinin ilk sayfasında yer alan hasan ali yücel'in yazmış olduğu "humanizma ruhunun ilk anlayış ve duyuş merhalesi, insan varlığının en müşahhas ..." diye devam eden yazıyı bile her defasında okurum.
devamını gör...
benimdir. çünkü bazı önsözlerde kitaba dair detaylar verilir. bu riski göze alamam. bana kalırsa çok normal bir tavır. önsöz kitap bitince okunabilir. zaten birçok önsöz, yeni baskılarda değişir, yeniden yazılır. kitaba dair bazı bilgiler yenilenir ve orada bu yeniliklerden ya da kimi gelişmelerden bahsedilip bazen de teşekkürler sunulur. bunları çoğu zaman merak etmem. kitaba dair heyecanımı kaçmasına sebep olacak bilgi almamak için de okumam.
devamını gör...
yapamam. içim içimi yer orayı okumazsam. kitabı okuyamam.
devamını gör...
ön sözler mayınlı bölgedir, okunmaz. genelde spoilerlı bir şekilde düşüncelerini anlatır ön söz yazarı. akademik makaleye benzer daha çok. eğer onu okuyacaksam niye kitabı okuyayım? kitabın yorumunu okumak istersem 1000k var. hem daha anlaşılır hem de her telden yorum var. detaylı incelemeler de kişisel görüşler de kısa yorumlar da var. hiç olmadı instagramda yorum okurum. hem 1000k'da kitabın ortalama puanını da görebilirsiniz.
devamını gör...
benim bazen giriş paragraflarini bile atlayıp direkt konuya giresim geliyor ne önsözü ya
devamını gör...
hayatımda bi kitabın ön sözünü okumuştum o da şuydu ,

ön söz

bitti. kitaba başlayabilirsiniz. keyifli okumalar.

aynen bu şekildeydi.
devamını gör...
ön söz özellikle yazarın kendi tarafından yazıldıysa okunması önem arzedebilir. ben her zaman okurum ; kitabın içeriği hakkında, yayımlanma ve varsa araştırma süreci hakkında bilgi verir.

hatta bazı ön sözler, kitaptan daha değerlidir ve daha çok şey anlatır.
(bkz: cesur yeni dünya) gibi.
devamını gör...
ortaokul yıllarımdayken hiç okumaz, direkt olarak giriş bölümünden başlardım okumaya. fakat liseye geldiğimde farkındalığım arttı, ön sözü varsa yazarın notunu okuyarak, kitabin bana ne katmak istediğini öğrenerek okumalarımı devam ettirdim.
yine aynı şekilde çeviri kitaplarda olsun yerli yazarlar da olsun veya dergi vb. olsunhiç fark etmiyor her şeyin ilk önce ön sözünü okur, ondan sonra kitaba başlarım.
devamını gör...
3 sayfaysa okurum, ama en son 3 yazarın ön sözüyle 200 sayfalık kitabın neredeyse bi 50 sayfasına buna ayrılınca atlamıştım. ama iyidir genelde, hele ölmüş bir yazarı okurken en yakın dostunun düştüğü sözlerse pek kıymetlidir, bazen sadece önsöz bile kitaba dönülebilir.
devamını gör...
kendi bilir. herkesin zevki birinci mevki
devamını gör...
ben değilim.
devamını gör...
iyi bir okuyucu değildir.

önsözde kitap için bir okuma rehberi de verilebilir.
arka kapak, ön söz, içindekiler dahi okunması gerekir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kitap okurken ön sözü atlayan okur" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim