cixin liu'nun 3 cisim problemi, karanlık orman ve ölümün sonu kitaplarından oluşan üçlemesi. konu o kadar geniş, detaylı ve uzun bir zaman dilimine yayılmış ki, burada yetkin bir sinopsis vermek mümkün değil, kitapları kendi başlıklarında incelemek gerek.

(bkz: üç cisim problemi (kitap))
(bkz: karanlık orman)
(bkz: ölümün sonu)

bu yazıda ufak spoilerlar olacak. anlatının detayı ve nereden nereye gittiği düşünüldüğünde okuma keyfini kaçıracağını sanmıyorum.

öncelikle, bu internette yok: kitapların ortaya koyduklarının zenginliğine bakınca, tek kişi tarafından yazılmadığını düşünüyorum. liu kendi yazmıştır ancak arkada ciddi bir danışman ekibi kullanmış.


örneğin uzayda 3 boyut için kararlı olmayan 4. boyutun katlandığı cepler açılıyor, içinden geçebiliyorsun, denk gelme ihtimalin var vs. eleman diyor ki "bir daha geçebilecek miyiz?" diğeri cevap veriyor: "asıl soru: hiç geçtik mi?" dünya kaç miyar yaşında, böyle bir dönemi olmuştur. okurken aklıma gelmeyen süper soru, bu bilgi ışığında dünya tarihinin tekrar incelenmesi lazım. sırf bundan kitap çıkar adam en azından o sahnede 2 cümleyle geçiyor.


kitap boyunca belki 30 tane bilimkurgu fikri okudum. hepsi yukarıdaki gibi çalışılmış. fikrin kendisi var, olay akışındaki yeri var, geriplanı var bir de böyle periferal sonuçları, soruları var.

tek bir insan 5-6 senede bu kadar konuyu bulup, bu kadar bağlayıp bu kadar tam çalışamaz. yazamaz.

kesinlikle içlerinde fizikçinin, tarihçinin, sosyoloğun, psikoloğun olduğu bir think tank ekibi kurmuşlar, tüm fikirleri beyin fırtınası ile ortaya atmışlar, göğertmişler yerleştirmişler bu adam da yazmış.

ki sosyal-politik kısmına girmiyorum bile. çin'in kültür devriminden totaliter rejimlerin kayıp- kazançlarına, demokrasiden modern dünyanın en büyük derdi olan nüfus ve göçe, bilimsel atılımların birikimli vs. fenomenal yapısına... hani "ne dertlerimiz, ne tartışma konularımız var, onları nerede nasıl sunalım" kısmı da dev boyutta bir iş. belki daha da zor.

yazar mümkün olduğunca tarafsız yaklaşmış. çinli olmasında rağmen kültür devrimindeki vahşetleri de kabul ediyor, sonraki restorasyon döneminde yapılmış yanlışları da. yeri geliyor çinlilerin pek hoşlanmadığı japon kültürüne de övgüler düzüyor, latin amerika sosyalizmine, amerikan yayılmacığına, terörist ideolojilerin yerel stratejik üstünlüklerine de selam çakıyor. bunların arasında bu güne değin moda olmamış çin kültürüne ait ögeleri de tanıtıyor.

teknolojinin galakside cirit attırdığı dönemlerde bile insan kararlılığının teknikten bağımsız korkutuculuğu, dünyadan kopmanın getireceği izolasyonun yeni bir insan tanımlayacağı, yazdıklarını o alıştığımız şekerpembe, sanki uçak yolcuğulu yapar havadaki uzay macerelarından ayrıyor.

yazarın dilini fazla "sayısalcı" ya da duru bulanlar olmuş, tercih meselesi ancak "o soğuk suratına, buz tutmuş gölün üzerindeki buzun kırılmasıyla yüzeye çıkan berrak bir su gibi gülümseme geldi" * *gibi abartısız, yerinde betimlemeler benim çok hoşuma gitti.

bakın bu seriyi okuyun. ceketinizi satın, bilimkurgu sevmiyorsanız bile okuyun. yaptığımla çelişecek ama, internette çok gezinmeden, boş bir zihinle, beklentilerinizi yazara devrederek okuyun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"remembrance of earth’s past" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim