kelime anlamı ‘toplumbilimi’dir. latince toplum anlamına gelen ‘socius’ ile yunanca bilgi demek olan ‘logos’ sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. sosyoloji sözcüğünü ilk kullanan fransız sosyoloğu ‘auguste comte’dur.
devamını gör...
gözlemleme ve ölçümleme yapmakta karmaşık bir yapısı olduğu için eleştirilen bilim dalı. sosyolojide tam manasıyla bir araştırma yapabilmek için farklı farklı bilim dallarından faydalanmak, bu bilim dalları hakkında da bilgi sahibi olmak gerekebilir.

sosyolojinin faydalandığı bazı bilim dalları ve alanlar:
-nümizmatik
-filoloji
-antropoloji
-epigrafi
-paleografya
-coğrafya
-tarih
-demografi
devamını gör...
insan sosyal yaşamı, grupları ve toplumlarının bilimsel olarak incelenmesidir.

yarım dönem de olsa sosyoloji dersini alma fırsatım olmuştu, çok keyifli ve insanı birçok konuda düşündüren, farklı bakış açıları kazandıran bir alan gerçekten.
devamını gör...
ülkemizde bilim olmaktan çıkaralı ve tu kaka ilan edeli çok oldu ama gelecekteki en büyük sorunların temelinde hep sosyolojik değişimler başrolde olacak.
devamını gör...
öğrenci akbili uğruna akademik kariyerimin son halkası.
devamını gör...
psikolojiyle antropoloji arasında bocalayan ve kararsizliklarini bir yığın istatistiğin arkasına saklayan bilim dalı.
devamını gör...
ülkemizde hiç önemsenmeyen bilim dalı, bugün öğrenciler tarafından tapılan sosyolog olan kişiler bile sığ ergen muhalefetinden ileri gidemiyor, kimisi kapağı gazeteye atmış dört yıldır "akp gidici" diye yazıyor kimisi saçma sapan araştırmalar için ödenek alıyor, kadınlar öldürülüyor sosyolog beyimiz "çok üzüldüm bu kaçıncı kadın" diye tweet atıyor, kadın cinayetlerinin bu kadar artmasında etkili unsurlardan biri olan tv dizileri ile ilgili dikkat çekerek kamuoyu oluşturmak için bir söz bile yazmıyor özgeçmişine bakıyorsun medya sosyolojisi ile ilgili çalışma yapmış.

babadan zengin değilseniz bu bölümü okumayın, merakınız varsa açık öğretim yeterli.
devamını gör...
toplumsal düzeni,değişimi,çelişki ve çekişmeleri inceler.
devamını gör...
sosyoloji toplum bilimidir. toplumsal anlamda her hareket; değişim, gelişim, toplumsal gruplar, cinsiyet, tarih, psikoloji, bilim, medya, din, suç, vb. sosyolojinin alanına girer. koca bir derya denizdir yani.

eğitim süreci kişiye farklı bakış açıları kazandırmayı hedefler ve sistemli düşünebilmeyi öğretir. fakat özellikle yaşadığı toplumu anlamak isteyen kişi için sosyoloji eğitimi almış olmak yeterli değil maalesef.

temellerini saint-simon'un attığı ve modern anlamda comte ile başlayan, durkheim, marx, weber, spencer, j.s. mill, ve günümüze kadar yaşamış daha bir çok sosyoloğu okuyup anlamak tabiri caizse hatmetmek gerek.

aynı zamanda iyi bir gözlemci olmak, günü gündemi iyi okuyabilmek, tarihi de iyi bilmek gerekir.

yani ilgi duymayan, merak etmeyen de okur bitirir bir şekilde ve bir diploma sahibi olur fakat sosyolog olmak bambaşka bir şey.
devamını gör...
pozitivizmin ve mekanizmin doğa bilimlerindeki başarısı doğrultusunda sosyal bilimlerin ortaya çıkışının karşılığı olarak sosyal bilimlerin önemli bir alanı. önemli kurucu isimlerinden biri olan emile durkheim, bilimin doğa karşısındaki işlevselliğinin benzer bir mantıkla toplum üzerinde de başarılı ve geçerli olacağını düşünmüş ve toplumu mekanik bileşenlere işleyiş yasalarına indirgeyerek toplumu incelenebilir, dönüştürülebilr, tahmin edilebilir ve tamir edilebilir bir nesne olarak kabul etmiştir.
devamını gör...
sosyal bilimlerin herhangi bir dalıyla ilgileniyorsanız ve öğretim hayatınızı buna göre şekillendirecekseniz sosyolojiyi asla es geçemezsiniz. aynı biçimde sosyoloji okuyorsanız, diğer bilimlerle de alakanız olmak zorunda. nitekim sosyal bilimler bataklıktır. her şeye hakim olmak şarttır.
devamını gör...
toplumun geçmişten bugüne gelmedeki dönüşümü anlamaya yönelik, toplumların yapılarını, değişimlerini anlamaya çalışan bir bilim dalıdır. her bilim dalı gibi bunu sistematik olarak yapar.
peki toplum nedir?
toplum derken; salt insanlardan oluşan topluluk anlamamak lazım. bu topluluğun üyelerinin ortak bir kültür ,ortak bir kurum paylaşmaları ve karşılıklı olarak ilişkili olmaları gerekir..
işte bütün bu ilişkilerin tamamını sistematik olarak inceleyen bilime sosyoloji denir efem
devamını gör...
sosyoloji 19.yüzyıldan sonra ortaya çıkmaya başlayan, türkçeye toplum bilimi olarak çevrilen, toplum denilen kısmı incelemektedir. toplumsal grupları, kurumları, bunların aralarındaki ve içindeki ilişkileri bireyin üzerindeki etkilerini ve bu konuların başka bilimlerle ilişkisini de inceler. sosyo (toplum) -logos(bilim) kelimelerinden türemiştir.
devamını gör...
toplum bilimidir. toplumu inceler.
devamını gör...
üzerine çalışması gerekilen, toplumsal sorunlar için çözüm üretebilen sosyal bilimdir. memlekette gelişmemiş bir bilim dalı.
devamını gör...
gelecekte çalışmalar yapmak istediğim bilim dalıdır.
devamını gör...
toplulukları inceleyen aynı zamanda, idrardan cahil olup olmadığınızı anlayabilen bilim dalıdır.*
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
biz toplumu yaratırız, toplum da bizi yaratır.
devamını gör...
"sosyoloji bilimlerin kraliçesidir" aguste comte
devamını gör...
hakkında hiçbir şey bilmememe rağmen okuyor olduğum üniversite bölümü
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sosyoloji" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim