karl marx'a ait söz gibi görünüyor ama değil. islam düşünürü ve filozofu farabi'ye ait söz.


sözün devamında da felsefe elitler içindir der. sözün orjinalinde köylü yerine avam sözü kullanılıyor aslında ama o hale şeettim. üstad burada din ve düşünce ayırımı yapıyor esasen bence. yani hani biraz dücane cündioğlu tadında "din ısıtır , bilim ışıtır " gibi bir şeyi kast etmiş sanki.

hayatını dine adamış birinin din aleyhinde söz söylemesi zaten mümkün değil. ama düşüncenin yüksek semalarında gezmek ile hayatı anlamlı hale getirerek yaşamak arasında bir bağ da kurmuştur diye düşünüyorum.

din ve felsefe arasındaki yöntemsel farkı ortaya koymak için de bu sözü söylemiş olabilir. dine ait eylem ve edimlerin felsefenin evrensel bakışaçısıyla değerlendirilmesi gerektiğinden de bahsediyor olabilir. dini anlayışla felsefi düşünce arasında sıkı bir bağ olduğunu iddia eden bir filozof olduğu biliniyor. din olgusunun felsefi açıklamasını yapmak tek hedefi olduğu da biliniyor. yine de farabi uzmanı biri olmadığım için üzerinde tartışılabilecek bir mevzu.
devamını gör...
maalesef yanlış söylem,din çıktığında köylülük yoktu.
köylülük ilkel komünal anaerkil aile yapsının yıkılmasının nedeni olan köleci toplumun ilk dönemlerinin sonrasında tarım toplumuna geçişte ortaya çıkmıştır,bu ataerkil toplumunda başlangıcıdır ,tarım asker ve köleleri doyurmak için yapılmıştır köylülük bu yüzden ortaya çıktı.

din köylü kesiminin doğmasından önce vardı.

hiç bir islam düşünürü doğru kelam yapamaz.(endülüs hariç)
devamını gör...
hüsam, tarımı başlatan biradır, kokoreç değil!
devamını gör...
farabi, felsefeyi dinle uyumlu gören bir yaklaşıma sahiptir. ona göre, hakiki filozoflar ile dini liderler arasında bir uyum olmalıdır. farabi'nin "ideal devlet" adlı eserinde, bir toplumun sağlıklı işleyebilmesi için filozof-kralların yönetimde olması gerektiğini savunur. bu filozof-krallar, hem felsefi bilgiye sahip olmalı hem de dinin temel prensiplerini anlamış olmalıdır. ona göre, felsefi bilgi ve din, insanların ahlaki yönelimlerini şekillendirmede birbirini tamamlayan unsurlardır.

fârâbi’ye göre, erdemli dinin iki işlevi vardır. bunlardan birincisi, insanların en yüksek mutluluğu gaye edinmelerini ve bu gayeye ulaşmak için ne yapmaları gerektiğini göstermek; ikincisi, bu gayeye yönelmenin gerektirdiği toplumsal düzeni kurmaktır. bu iki işlevi yerine getirebilecek kişi, vahiy alan peygamberdir. peygamberin sahip olduğu bilgi ile filozofun
sahip olduğu bilgi aynı kaynaktan gelmekte, fakat peygamber bu bilgiye dayanan bir toplumsal düzen kurma yetkinliği veya maharetiyle filozoftan ayrılmaktadır. peygamberin hakikat bilgisi felsefe iken, bu hakikate dayalı
olarak kurduğu düzen ve yine bu hakikatlere dayanan temsilî anlatımlar dindir. dinin kapsamı ve hakikate nispetini bu çerçevede ele almak
gerekir. hakikatin misallerini hakikat zannetme yanlışı içindeki din, fasit dindir. ancak yetkin felsefeye tabi olan sahih dinde, hakikat ile hakikatin temsili birbirinden ayrılır.
dinin yetkin felsefeye tabi olması, dine hayat
veren teorik arka planın ve dolayısıyla dinin aslının ve anlamının yetkin felsefede olması demektir. buna göre dini tevil ehliyetine sahip olan filozoftur ve bu hiyerarşik düzene uyulması dinin sahihliğini tayin eden kriterdir.

peygamberleri reformist filozof olarak nitelemek yanlış olmaz onun görüşlerine göre.
devamını gör...
uydurulan din köylü kurnazları , indirilen din tüm insanlık içindir.

ayrıca farabi evrenin yaratılmadığını da iddia ediyor yanılmıyorsam.

gerçekten aykırı bir adam. tabii islami açıdan.
devamını gör...
modern insanın tarımı anaerkil ailenin köle toplamaya başlaması ,köleleri korumak için erkek asker kiralamaları basit anlşamda kölenin meta olmas ve bu asker ve köleye gıda tedarikinin ihtiyaç duyulması üzerine başladı , sonrası erkek askerler iktidarı alıp ataerkil toplumu kurdu,tarım yapan insanlara da köylü dendi.
ilkel komünal toplumda köylü yoktu.
din modaern insandan öncede vardı ,2,5 nilyon yıl önce isanlar şamanizm dininin (din kabul etmeyenler var şamanizmi tartışılır) ilkel ritüelleri üzerinden tapınırdı.
tanrı yoktu ruh vardı o başka ana inanış -din 2,5 milyon yıl öncesine dayanır.


cahillie uğraşmak zordur ,anlamaz alay etmeye kalkar cahilliğine bakmadan ,sonra milliyetçiliği kabarır kokoreç türk icadı der, sen önce bayrağın türk mü ona bak yunan 'dan çalmışın.

akradaşım hüsamettin koyuverdi söylemişti.
gerçek köylü kokoreç diye dalga geçen arkadaştır ,100 yıllık cumhuriyet döneminde kentin merkezinde apartmanda sığır beslerler .
türkiye'de de ,alamanya'da da.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
yardır hüsam.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"din köylüler içindir" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim