ülkemizde akdeniz bölgesinde yetişen çeşitli isimleri olan dikenli kaktüs meyvesidir.
çeşitli isimleri; frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
dikenleri pek belli olmayan ama oldukça can yakan bir meyvedir.

tadını çok merak ediyordum ve bu yaz yeme fırsatı buldum.

bence gayet güzel bir tadı var ama öyle aman aman da değil yani.
devamını gör...
adana'da dikenli incir adıyla bilinir. sıcak yaz günlerinde seyyar tezgahlarda buz kalıplarının içinden çıkarılıp müşteriye sunulur.
devamını gör...
bilimsel adı opuntia ficus-indica
türkiye'de frenk yemişi, dikenli yemiş deniyor. yabancılar buna "prickly pear" yani dikenli armut derler. aslında bir kaktüstür ve meyvesi de dikenli olduğu için maşayla hasat edilir. meyvesi kabukludur. hem meyve içi hem de kabuğu armut sarısı, tropik turuncu ve pancar kırmızısı renkte olabilir. meyvesi çok çekirdekli ve etlidir. içi jel kıvamındadır. çekirdeklerini yemeniz tavsiye edilmez.

meyvenin dikenleri bir kova suyun içinde karıştırılarak meyveden uzaklaştırılır. meyvenin kabuğu elle rahatça soyulur. meyveler ezilerek bir süzgeçten geçirilir; çekirdekleri ayırılır. hem çekirdekleri hem de meyve suyu ticari öneme sahiptir. çekirdeklerinden yağ çıkartılır. yüksek oranda e vitamini içerir. meyve suyu ise çeşitli tariflerde kullanılır. daha çok alkollü içki kokteyllerinde ve sporcular için detoks sularında kullanılmaktadır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

meyvenin tadı: fresh bir tada sahiptir. yediğiniz hiç bir meyveye benzemez. yediğinizde sanki kavun yemiş gibi ferahlatıcı bir his duyarsınız ama tadı ve kokusu kavun gibi değildir. tadı bence biraz mangoyu anımsatıyor. isimlendirilirken verilen armut, incir, yemiş tanımları bitkinin dış görünümüne göre yapılmıştır. meyvenin tadıyla alakası yoktur.
meyvenin tadını betimlemek çok zor. "aman olsa da yesek canım çekti" denecek bir meyve değil. çok çekirdekli olduğu için yemesi zor oluyor. meyveyi kaşıklarsanız dış kabuğu yırtılıyor, gerçekten yumuşak ve sulu bir meyve.
devamını gör...
mersin tarsus da lap inciri olarak geçiyor ismi yöresel ağızla. antalya da sokaklarda satılıyor.
bitkisi çok arsız. sökersin yeniden çıkar öyle bir bitki.
hadi çok leziz değil, yaz günleri ferahlamak için tüketilebilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"frenk yemişi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim