#araştırma-inceleme
yazar: steve biko
yayım yılı: 1979
yerleşmiş sömürü düzenini eleştiren yazarın haksızlıklara, eşitsizliklere ve ötekileştirilmeye tepki gösterdiği eseridir.
yayım yılı: 1979
yerleşmiş sömürü düzenini eleştiren yazarın haksızlıklara, eşitsizliklere ve ötekileştirilmeye tepki gösterdiği eseridir.
öne çıkanlar | diğer yorumlar
başlık "eseno" tarafından 20.02.2022 14:05 tarihinde açılmıştır.
1.
“insanlar arasında, insan olmalarından gelen bir dayanışma vardır ve bundan ötürü herkes, dünyadaki her adaletsizliğe ve yapılan her yanlışa karşı sorumludur bilhassa da kişinin tanıklığında işlenen yahut bilmiyor olamayacağı suçlara karşı. bunları önlemek için elimden geleni yapmıyorsam, ben de suç ortağıyım demektir.
diğer insanların öldürülmesini önlemek için hayatımı tehlikeye atmamışsam, sessiz kalmışsam, kendimi hukuken, siyaseten ve ahlaken hiçbir şekilde anlaşılamayacak bir biçimde suçlu hissederim….
tüm bunların ardından hala yaşıyor oluşum bana, kefareti ödenemez bir suçluluk yükler. insan ilişkilerinin kalbinde bir yerde mutlak bir buyruk kendini dayatır; fiziksel varlığı tehdit eden yaşam koşullarında, yaşamı ya herkes için benimse ya da hiç benimseme.” karl jaspers
apartheid rejiminin yıkılışını hazırlayanlardan biri olan güney afrikalı devrimci steve biko'ya ait yazılar barış ünlü tarafından derlenip, onur eylül kara tarafından tercüme edilmiş bu kitapta. biko, afrikalı siyah adamı bir köle, zulmün boyunduruğunu koyunsu bir ürkeklikle taşıyan bir öküz olarak nitelendiriyor. şahsiyetini kaybetmiş bu siyah adamın, ayağa kalkması; özsaygısını ve onurunu kazanması, tarihiyle, kültürüyle, vücuduyla gurur duymaya kendini sevmeye başlaması gerekiyor. siyah bilinci hareketi, siyahlara bu gururu aşılama hareketidir.
devamını gör...