kişinin kendisiyle çelişmeyerek, eyleminin yasasının tümel olmasını istemesi gerektiğini buyurur.

“öyle eyle ki; eyleminin arkasında yatan ilke herkes için geçerli bir ahlak yasası olsun”.
devamını gör...
maksim bir işin arkasındaki niyettir. kant eğer bir işi yaparken evrensel bir maksime dayandırarak yapıyorsanız ahlaklısınız, der.bunun için de bir çözümü vardır.'bunu herkes yaparsa ne olur?' eğer bu sorunun sonucunda olumlu cevap alıyorsan o niyet evrenseldir.
mesela bir bakkalsın, kişiler senden ürün alıyor karşılığında para üstünü eksiksiz veriyorsun.
bu hikayede para üstünü eksiksiz vermenin sebebi alışverişin devamlılığını sağlamaksa,insanların dükkana daha sık gelmesini sağlamaksa sen ahlaklı değilsin. ama para üstünü eksiksiz vermenin sebebi başkalarını kandırmamak, onların da haklarını vermek olduğunu düşünüyorsan sen ahlaklısındır.
öte yandan kant'in ahlak anlayışında kararlılık ve tutarlılık esastır.en küçüğünden en büyüğünü bütün eylemlerin evrensel maksimlere dayanmasını savunur. örneğin kiranizi ödemek için arkadaşınızdan hiç odeyemeyeceginiz borç para alıyor ve ödeyeceğinize söz veriyorsanız siz yine ahlaksızsinizdir.sizin iyi niyetli olmanız bu durumu ,zor durumda olmanız bunu değiştirmez.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kant'ın ahlaklılık maksimi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim