gerçek ve mecaz olmak üzere iki anlamı bulunan bu deyimin, ilk yani gerçek anlamı ;kına maddesinin, el veya saça uygulanması işlemidir.

kına, anadolu'da sevinildiğinde, mutlu bir iş olduğu, gerçekleştiği, kişi yada kişiler murada erdiğinde yapılan bir işlem olduğu için, ikinci yani mecaz anlamı doğmuştur. insanlar bu iş de olduya, artık kına yakacağım derler. tabi her mecazdaki gibi bunun da bir olumlu, pozitif, bir de olumsuz ve negatif anlamı vardır. sevimsiz bir iş olduğunda, kişiye hadi artık gözün aydın bi taraflarına bir taraftarından kasıt oturma organıdır ki burada anmak istemediğim argokş malum kelimedir) kına yak derler. ve kişiye, gerçekleşen bu kötü iş ve olaya gizli gizli sevindiği için de, görünmeyen yerlerine ancak kına yakabileceği, aksi halde, saçında yahut elinde görüleceği için, bunu yapamayacağı telkin edilir.
burada toplumun, kötü bir işe sevinmek konusundaki etik anlayışı gözler önüne serilirken, türk toplumunun, bğlumum toplum olarak, kültürel değerlerine ne kadar bağlı, sağduyulu ve iyi niyete önem verdiği anlaşılmaktadır.
pozitif anlamı ise; ilk açıkmadan da anlaşılacağı üzere, sevinçli bir işin, olayın gerçekleşmesi, olması dolayısıyla kişinin bu mutluluğu toplumla paylaşması, topluma göstermesi halidir. zaten kına gecesi adeti de, buradan hareketle doğmuştur. evlilik de bilindiği üzere toplumumuz ica güzel, sevinçli ve inançlar gereği övülen bir olay olduğu için kişiler buna çevreyi de dahil ederek kalabalık bir grup halinde etkinlik halini almış ve bu, zamanla da gelenek haline gelmiştir.
devamını gör...
yüksek yüksek tepelere giderken yapılandır.
devamını gör...
kına gecesi denilen saçmalıkta yapılan saçmalıktır.
devamını gör...
küçükken, yanlış anlamamızın ablamla birlikte elimizi yakmamıza neden olan aktivite. evet yürüttüğümüz kınayı avuçlarımıza alıp kibritle yakmıştık. hakikaten de kırmızı bir renk vermişti. ama yediğimiz şamar yüzünden yüzümüze.
babammm. toprağı bol olsun.
devamını gör...
aslında pagan kültürün bir ürünüdür. sonuçta din odaklı ancak pagan. ilk olarak antik mısır'da başladığı düşünülen bir uygulamadır. yine çeşitli paganist inançların yoğunlukta olduğu afrika'da, özellikle de kuzey ve kuzeydoğu afrika'da yaygınken asya'da; hindistan ve pakistan'da devam etmiştir. kına, islam kültürüne daha sonra girmiştir. yine pagan arap kültüründe de varlığı sürdürülür. dini derken paganist diyebiliriz yoksa islam'a çok sonraları dahil olmuş ve esasında islam'la da alakası olmayan bir ritüeldir. ki anavatanı da kuzey afrika'dır zaten...

eğer antik mısır demezsek de, antik ilahi dinlerde başlamıştır denirse de, pek mümkün görünmüyor. antik kültür mirası bir ritüel yahut da uygulamadır desek yeridir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kına yakmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim