hala açılmamış olmasına şaşırdığım başlık-konu. internet bildiğiniz üzere sınırsız bir kaynak. internette ya da orada burada gördüğümüz ve paylaşmak istediğimiz makaleleri bu başlık altında topluyoruz. başlığı takip ederek yeni eklenen makalelere de erişme imkanı sağlarsınız. ilk makaleyi başlığı açan kişi olarak sizlerle paylaşmak isterim.

buradan
devamını gör...
sozlugun en guzel basligi olmaya aday bir baslik. akil edeni tebrik ederim... ben de "dil ve dusunce" konusunu baz alarak yazilmis makaleyi ilistiriyorum o halde.
buradan
devamını gör...
halkların demokratik iki gözünün çiçeği selahattin demirtaş'ın "hadi gülümse" isimli yazısı. kendisine düşmansanız da okumanızı rica ederim. hatta iki de eleştiri bırakın. düşmanlarınızı tanımak size bir şey kaybettirmez. kazandırır hatta. beni de düşman olarak görüyorsanız (özür dillerim ama bu çok saçma tabii) beni de bol bol eleştirin. böylece karşılıklı kazanırız. biz güzelleşemeyiz belki ama ülkemiz daha da güzelleşir.

t24.com.tr/yazarlar/selahat...
devamını gör...
toplam 778 ortadoğulu erkekte ereksiyon halindeki penis boyları: nomogram oluşturulması;

jag.journalagent.com/androl...
devamını gör...
“son büyük dava”: ispanya iç savaşı ve ispanya devrimi

buradan
devamını gör...
sarmaşık: mürettebat otoriteye karşı

buradan
devamını gör...
osmotic energy, a little-known renewable energy source

e. andrade et al.,, ınt. j. of energy prod. & mgmt., vol. 1, no. 3 (2016) 233–244

buradan
devamını gör...
balazs aczel, bence palfi, zoltan kekecs. 2015. what is stupid?: people's conception of unintelligent behavior.

sussex üniversitesi”nden, eötvös-loránd üniversitesi”nden ve baylor üniversitesi”inden psikoloji ve sinirbilim alanlarinda arastirmalari bulunan üc uzman 2015 yilinda intelligence dergisinde yayinladiklari makalede insanlarin belirli eylemleri ne zaman ve neden aptalca olarak nitelendirdiklerinin psikolojinin ilgi alanina girmesi gerektigini savunmaktadirlar. arastirmacilar, bu sorularin incelenmesi icin yaptiklari ampirik calismalarin ardindan insanlarin aptallık yaftasini üc farkli durumda kullandiklarini saptamislardir. bunlar; özgüven ve yetenekler arasındaki dengenin korunmamasi durumu, dikkat eksikligi ve kontrol eksikligi. ayrica gözlenen aptallik seviyesi kisiye atfedilen sorumluluk ve yapilan eylemin sonuclarinin önemi nispetinde artmaktadir.

ben makaleyi toplum hakkindaki fikrimi arttirmak amaciyla okudum. makale ayrica kendi davranislarinin nedenlerine anlam veremeyenlerin de dikkatine sunulur.*
devamını gör...
daniela kaleva. 2000. beethoven and melodrama.

monash üniversitesi”nden daniela kaleva 2000 yilinda musicology australia dergisinde yayinladigi makalede alman klasik müzik bestecisi ludwig van beethoven“in eserlerindeki melodram uygulamalarini onun eserlerinin dramaturjik ve musiki yapisi icindeki konumlandirmasindan analiz etmektedir. kaleva, luigi cherubini ve étienne-nicolas méhul gibi fransiz kompozitörlerin ve beethoven“in hocasi olan christian gottlob neefe“nin beethoven“in üzerindeki etkisinden bahsederek beethoven“in melodram kompozisyonuna yaptigi katkinin fransiz ve alman uygulamalarinin bir karisimi oldugunu belirtmektedir.

makale, klasik müzige veya bilhassa beethoven“in eserlerine ilgi duyanlara tavsiye edilir.*
devamını gör...
jerry brotton. 2014. shakespeare's turks and the spectre of ambivalence in the history plays.

queen mary university of london”da akademisyen olan ünlü tarihci jerry brotton 2014 yilinda textual practice dergisinde yayinladigi makalede on altinci yüzyilin son ceyreginde "the virgin queen"* olan birinci elizabeth dönemi tiyatrolarini tanimlayan türk oyunlarininin modasina farkli bir yaklasim sundugunu iddia eder. brotton, birinci elizabeth”in cagdasi olan ingiliz yazar william shakespeare*”in neden oyunlarinda sahneye bir türk karakter koymadigini sorgular ve bu karakterin oyunlardaki gizli varligini arastirir. makalede erasmus von rotterdam”inki de dahil olmak üzere hümanist metinlerden yararlanilarak türk karakterinin gizli varligi araniyor ve shakespeare'in, türk karakterinden gizli bir teatral havayla yararlandigi ve bu durumun othello”ya yeni bir anlam kazandirdigi savunuluyor.

makale, sanata, edebiyata, tiyatroya, shakespeare”in eserlerine ve türk varligina ilgi duyanlarin dikkatine sunulur.*
devamını gör...
shaj mathew. 2019. traveling realisms, shared modernities, eternal moods: the uses of anton chekhov in nuri bilge ceylan’s winter sleep.

trinity üniversitesi”nde akademisyen olan shaj mathew 2019 yilinda adaptation dergisinde yayinladigi makalede türk yönetmen nuri bilge ceylan”in 2014 yilinda gösterime giren palme d'or ve fipresci ödüllü kış uykusu filmini analiz etmektedir. mathew aslinda ceylan”in daha önceden kendisinin de bahsettigi konuyu irdeliyor. mathew, ceylan”in kis uykusu filminde on dokuzuncu yüzyıl rus gerçekçiliğinden oldukca beslendigine deginiyor ve ceylan”in film bicimini türkiye ile rusya”yi birbirine baglayan tarihsel baglami üzerinden analiz ederek ceylan”in filmi cekme motivasyonunu neden rusya”dan anton pavloviç çehov”dan buldugunu sorguluyor.

makale, sinemaya, nuri bilge ceylan”in filmlerine, edebiyata veya sinema-edebiyat iliskisine ilgi duyanlara önerilir.*
devamını gör...
valentin ferdinandoviç asmus. 1965. kant.

rus/sovyet yazar valentin ferdinandoviç asmus 1965 yilinda moskova devlet üniversitesi”nde profesör iken soviet studies in philosophy”de immanuel kant”in hayati ve calismalari hakkinda kisa bir makale yayinlamistir. asmus, kant”in gelisimini bir filozof olarak prekritik (1770”lerin öncesi) dönem ve kritik dönem seklinde ikiye ayirmistir.

makale oldukca sade bir dil ile yazilmistir ve kant”in felsefesine veya kant”i sscb dönemi bir rus yazarinin nasil degerlendirdigini merak edenlere önerilir.
devamını gör...
ruth chester. 2015. dante’s virtù: creation, embodiment, and revelation

cambridge üniversitesi”nde akademisyen olan ruth chester 2015 yilinda italian studies dergisinde yayinladigi makalede avrupa orta cagi* dönemi italyan yazari dante alighieri”nin la divina commedia kitabinda "virtù" terimini nasil kullandigini ele alarak dante”nin etik, teoloji, metafizik ve insan vücudu gibi konular hakkindaki düsüncelerini kesfetmek icin bu terimin uygunlugunu sorguluyor. chester, bu baglamda purgatorio*nun ve paradiso*”nun önemli pasajlarinin edebi analizini yaparak dante”nin dünyayi anlamlandirmasindaki insan varliginin rolünü kesfetmeye calisiyor.

makale, dante”nin eserlerine, klasik avrupa orta cag metinlerine ve avrupa”nin edebi anlamda temel sütunlarina ilgi duyanlara önerilir.*
devamını gör...
giovanna lelli. 2014. neo-platonism in ibn khaldūn's poetics.

leuven katolik üniversitesi”nde akademisyen olan giovanna lelli 2014 yilinda journal of the medieval mediterranean*”da yayinladigi makalede hz. isa”nin dogumundan sonra on dördüncü yüzyilda olgunlugunu yasamis olan müslüman düsünür ibn-i haldun”un poetikasinda yeni-platonik fikirlerin varligini incelemektedir. lelli, ibn-i haldun”un mukaddime eserinin altinci bölümüne* odaklanarak ibn-i haldun”un siir hakkindaki görüslerinin büyük ölcüde ibn haldun'un psikoloji ve tasavvufundan türeyen neo-platonik bir paradigmanin* egemenliğinde oldugunu iddia ediyor.

makale, arap-islam düsünce dünyasina, ibn-i haldun”un eserlerine ve siir sanatina ilgi duyanlara önerilir.*
devamını gör...
marx’ın devrim kuramının ikinci dönemi

buradan
devamını gör...
wayne h. bowen. 2016. from holy war to technocracy, 1571–1924: the spanish and ottoman empires in the mediterranean.

southeast missouri state university”de tarih ve hispanistik alanlarinda profesör olan wayne h. bowen 2016 yilinda the journal of the middle east and africa”da yayinladigi makalede , hz. isa”nin dogumundan sonra 18. ve 19. yüzyillarda ekonomik modernleşme ve dini hosgörü politikalari yürüten osmanli imparatorluğu”nun ve ispanyol imparatorluğu”nun gidisatini incelemektedir. özellikle akdeniz”de bu dönemde bu iki imparatorlugun karsilikli ticari isbirlikleri, diplomatik değişimler ve hatta askeri işbirliği yoluyla ittifak gelistirmeye calistiklarini belirten bowen, büyük britanya”nin, fransa”nin ve rusya'nin artan endüstriyel ve askeri gücüyle karsi karsiya kalan osmanlilarin ve hispaniklerin isbirligi cabalarina karsi eski güclerini göreceli olarak geri alamadiklarini ifade etmektedir.

makale, osmanli tarihine, ispanyol tarihine ve akdeniz tarihine ilgi duyanlara önerilir.* tabii ki bu makaledeki fikirler yazari baglar, yüzde yüz dogru diye bir sey yoktur. o yüzden capraz okuma yapin por favor.
devamını gör...
patrick hassan. 2019. schopenhauerian virtue ethics.

cardiff üniversitesi”nde akademisyen olan patrick hassan 2019 yilinda “inquiry: an interdisciplinary journal of philosophy”de yayinladigi makalede alman filozof arthur schopenhauer”in ahlak felsefesi üzerine olan fikirlerini erdem etiği acisindan analiz etmektedir. hassan, makalede schopenhauer”in bir baska filozof immanuel kant”in ahlak felsefesine karsi elestirilerini hatirlattiktan sonra schopenhauer”in kendi düsünce sistemi icinde ahlaki psikolojiyi ve ahlaksızlık anlayisini ortaya koyarak onun konumunu netlestirmeye calismaktadir. hassan bu analizlerden sonra schopenhauer”in fikirlerinin erdem etigi acisindan en az aristoteles”in veya friedrich wilhelm nietzsche”nin fikirleri kadar ilgi görmesi gerektigini belirtmektedir.

makale, arthur schopenhauer”in eserlerine, felsefeye veya özel olarak ahlak felsefesine ilgi duyanlara önerilir.*
devamını gör...
tıbbi makalelere ulaşabileceğiniz impact factor (etki faktörü) yüksek web siteleri:

pubmed pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
nejm www.nejm.org/
lanset www.thelancet.com/
nature www.nature.com/
cell www.cell.com/
acs acsjournals.onlinelibrary.w...
asco ascopubs.org/journal/jco/
eu urology www.europeanurology.com/

(bkz: impact factor)
devamını gör...
belysheva. 1968. the mystery of gogol's death.

1968 yilinda bir edebiyat ögrencisi olan ve sağlık alaninda da calisan belysheva, "soviet studies in literature”da yayinladigi makalede hz. isa”nin dogumundan sonra on dokuzuncu yüzyilda yasamis olan rus yazar nikolay vasilyeviç gogol”un ölümünü inceliyor. belysheva bu ilginc calismasinda henüz kırk iki yasinda ölen gogol”un ölümünün trajedisini onun yasadigi manevi dramanin cercevesinde biyografik olarak zamansal ve mekansal bir sekilde betimlemeye calismaktadir.

makale, gogol”un eserlerine ilgi duyanlara ve gogol”un adi her gectiginde “hepimiz gogol'un palto'sundan çıktık” geyigi yapanlara bundan vazgecmeleri adina önerilir.
devamını gör...
clive foss. 2014. kemal atatürk: giving a new nation a new history.

georgetown üniversitesi”nde akademisyen olan tarihçi clive foss 2014 yilinda “middle eastern studies” dergisinde yayinladigi makalede türkiye cumhuriyeti devleti kurucu lideri mustafa kemal atatürk”ün öncülügünde ortaya konulan ve resmi doktrin haline gelen türk tarih tezi”ni dönemin sartlari altinda uzun uzadiya irdeliyor. foss, atatürk”ün gözetimi altinda hazirlanan tarih ders kitabınin türkleri neredeyse tüm eski uygarliklarin gelisiminde merkezi bir rol oynadigini belirttigini iddia ediyor ve atatürk”ün türklere kadim ve uygar bir millet olduklarini* göstererek türklere gurur verecek yeni bir tarihi yol gösterdigini belirtiyor.

makale, cumhuriyet dönemi türk tarihine, cumhuriyet dönemi türk egitim politikalarina ve uygulamalarina ve “türk tarih tezi”nin kökenlerine ilgi duyanlara önerilir.*
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"normal sözlük makale veri tabanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim