20. yüzyıl italyası'nda, bir zamanlar damgasını vurmuş totaliter bir ideolojidir. benito mussolini tarafından oluşturulan bu ideolojinin temel ilkeleri " la dottrina del fascismo" isimli, giovanni gentile tarafından yazılıp mussolini adına sunulan kitapta bulunmaktadır.
devamını gör...
mensubu olan her kişinin istisnasız olarak aptal olduğu ideoloji
devamını gör...
troller ve kötü niyetli hastalar tarafından bilinçli uygulanır sözlüklerde genelde.

olan adamakıllı yazarlara olur, kimi gider, kimi maruz kalır.
devamını gör...
roland barthes demiş ki: "faşizm konuşma yasağı değil, söyleme mecburiyetidir" . tam olarak öyle işte.
devamını gör...
gelişmemiş üçüncü dünya ülkelerinde 100 cahilin 99 okumuşa karşı zaferidir.
devamını gör...
farklılıkların kabul edilmediği, karşıt görüşlerin susturulduğu, azınlıklara azınlık olduğunun bastırılırak belli edildiği bir yönetim sistemidir.
faşizm, ciddi olarak ilk defa benito mussolini ve adolf hitler aracılığıyla uygulanmışsa da tarihe bakıldığında başka faşist uygulamalara da rastlanmaktadır. roma imparatorluğu ve persler ırkçı uygulamalarıyla bunun ilk örneklerindendir.
devamını gör...
bireysel ilişki bazından baktığımızda; kişinin kendi düşüncelerini referans alıp, kendi kendine belirlediği bu kriterlere uymayanları ötekileştirmesidir. bir de gizli faşistler vardır ki, bunun için (bkz: örtük ırkçılık).
devamını gör...
italya'da ortaya çıkmış bir ideolojidir. faşizm kelimesi ise etimolojik köken itibariyle latincedeki fasces sözcüğünden türetilmiştir.
fasces, roma döneminde resmi otoritenin sembolüdür ve bugünkü bayrak yerine geçen bir imge olarak kullanılmıştır. bu imgede birbirine bağlanarak demet haline getirilmiş çubuklar bulunmaktadır. buna göre, nasıl ki fasces'i oluşturan bu çubukların her biri tek olduğunda son derece dayanaksızdır ve kolayca kırılıverirler, ancak bir araya geldiklerinde sapasağlam olurlar ve onları bükmek dahi neredeyse imkansız olur, işte roma toplumu da bir arada olduğunda bu şekilde güçlüdür. bu açıdan, "fasces" birlikten kuvvet doğar, sözünü temsil eder.

faşist düşünceye göre de, birey içerisinde bulunduğu toplumun bir parçasıdır. bireyi toplumun dışında ve toplumdan ayrı olarak düşünmek olanaksızdır. faşist düşünce bireyi hiçe sayarak toplumu yüceltir. bu yönüyle organizmacı anlayışla örtüşür. buna anlayışa göre her bir kişi toplum denen organizmanın birer parçasıdır. toplum tıpkı bir insan vücuduna benzemektedir. insan vücudundaki organların işlevini, adeta bir organizmaya benzetilen toplumda sosyal kuruluşlar görürler. insanlar ise, bu organlar (sosyal kuruluşlar) içinde yer alıp bunları meydana getiren birer hücredir. bu nedenle faşist düşünce temelinde, artık, organları, yani sosyal kurumları, oluşturan bu unsurlara birey demek anlamsızdır. bunlar bütünü oluşturan birer parçadan ibarettir. dolayısıyla kişinin artık bir birey olarak değeri kalmamıştır. ona değer atfeden yegane şey bünyesinde bulunduğu organizmanın devamlılığı için görmekte olduğu işlevdir. yani her bir insan toplumun -ya da devletin- amacına hizmet eden bir araç konumundadır. toplumu oluşturan insanlar toplumdan ayrı olarak düşünülemez. toplum kendiliğinden ortaya çıkmış ezelden beri var olan bir olgudur. insanlar da bunun bir parçasıdır. insanlar, faşist anlayışa göre daha doğru ifadesiyle hücreler, toplumun bekası için vardır. onun için faşizmde onu harcamak da çok kolaydır.
devamını gör...
ben gibi olmayanın anasını cima edeyim felsefesidir.
bak biz daha kalabalığız adam ol felsefesidir.
ötekileştirmedir.
devamını gör...
solculuktur.

mussolini ve hitler sosyalisttiler zaten.
devamını gör...
tüm yetkilerin tek kişinin elinde olduğu iğrenç bir yönetim sistemidir.
devamını gör...
kendisi gibi düşünmeyen herkese faşist diyenlerin ideolojisi...
devamını gör...
kökünün fascis olduğu ve mussolini yönetiminde fasces simgesi kullanıldığı bilinmektedir. fasces, roma imparatorluğu döneminde rütbeye göre taşınıp şimdiki adıyla bakanların taşıdığı bir baltayken, bazen de yaralanıp kahraman olmuş askerler tarafından taşınmıştır. fasces taşıyan kişi halka korkutucu bir güç gösterirken -diktatörler tarafından- roma imparatorluğu'nda cezaların bu baltalarla verildiği de görülmüştür. italyan faşizmine olan yakınlığı da buradan gelirken aynı zamanda fasces adalet sağlayıcı olarak görülmüştür. yine de şunu söylemekte fayda var; roma imparatorluğu'nda fasces'in baltalarının etkisi çok uzun zaman önce yitirilmiş ve romalı diktatörlerce sadece gelenek olarak taşınmıştır. günümüzde ise 20. yüzyıl itibariyle italya'da köylü kooperatifleri ve işçi sendikalarında birlik sembolü olarak kullanılmaktadır. modern anlamıyla birliği simgeleyen bu çubuklar amerika'da ise hakimiyet-adalet simgesi olarak devlet binaları, mühürler, bayraklar ve heykellerde görülmektedir.
devamını gör...
komünizm ve kapitalizmden daha kötü olmayan ideolojidir. bir bakıma dünyanın kendi pisliklerini saklamak için kullandığı günah keçisi olmuştur.
günümüzde nazizm, milliyetçilik ve ırkçılıkla karıştırılan bir ideolojidir.
devamını gör...
günümüzde totoliter yönetim şeklini ifade etmek için kullanılmaktadır. yani, demokratik hakların (protesto hakkı, örgütlenme hakkı gibi) ve özgürlüklerin (basın özgürlüğü, haber alma özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü gibi) tümüyle baskı altında tutulduğu, siyasal gücün tek adamda toplandığı, teröre, baskıya, psikolojik savaşa, zulme dayalı devlet yönetimlerini ifade eder.

biliyorsunuz dil değişkendir. faşizm kelimesi yukarıdaki anlamını 1980lerden sonra kazandı. günümüzde hiç bir siyasi lider kendi yönetimini faşist olarak tanımlamaz. ancak benito mussolini 1921'de ulusal faşist partisi'ni (partito nazionale fascista) kurmuştu.

faşizm kelimesi etimolojisine baktığımızda italyanca birbirine bağlanmış, dolanmış, sarılmış, paketlenmiş, demet haline gelmiş herhangi bir yığın anlamına gelen "fascio" kelimesinden gelmektedir. benito mussolini, italya halkını bir araya toplamak istiyordu. hangi lider ülkesini bölmek ister ki zaten.

fascio kelimesi de latince balta anlamına gelen "fasces" kelimesinden türemiştir. aşağıda bir fasces görüyoruz. fasces, antik roma'da magistranın yönetim gücünü sembolize eden seromonik bir nesneydi. cumhuriyet dönemi'nin başlarında ölüm cezaları için de kullanılmıştır. yani yönetimin ve iktidarın sembolüydü; asiller magistra olarak seçiliyorlardı. yönettikleri şehirin vergilerini topluyorlar, askerleri besliyorlar, yol yapıyorlar, köprü yapıyorlar, tapınakları yönetiyorlardı. siyasi güç kazanmamaları için birbirlerini veto edebiliyorlar, denetleyebiliyorlar ve eşit yükümlülükleri vardı. roma kanunlarını uygulama yetkisi vardı. roma'da en soylu aile patricilerdi.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

burada en önemli nokta fasces'in bir yerel liderlik sembolü olmasıdır. imparatorlar taç takarlar zaten. dini çizimlerde de isa'nın başında kocaman bir hare olur, ışıl ışıl parlar. çünkü isa bu dünya'nın değil ama ilahi dünyanın yani cennetin imparatorudur.

faşizm düşüncesi, liberalizme ve sosyalizme karşıt bir akım olarak birinci dünya savaşı'ndan sonra ortaya çıkmıştır. o dönem için yeni bir devlet modeli sunuyordu. savaştan yenik çıkan toplumlar savaş tazminatını v topumsal refahı ödemek için toparlanmak zorundadır. milyonlarca insanı yönlendirmek ortak bir amaç için karınca gibi çalıştırmak kolay değil.

mussolini, italya halkını ulusal duygularla bir araya getirmek isteyen bir liderdi. italya halkının ekonomisi çökmüş, siyasi kargaşalar baş göstermişti. böyle bir atmosferde benito mussolini ortaya çıktı ve italya'yı roma imparatorluğu'nun ihtişamlı günlerine döndüreceği sözünü verdi. italya kralı üçüncü vittorio emanuele mussolini'ye inanarak onu başbakan olarak kabineye atadı.

faşizm her yönüyle eksik, şiddet yanlısı, öldürmeyi meşrulaştıran bir devlet ideolojisidir.
devamını gör...
takipçilerinin ekseriyetle öyle olmadıklarını iddia ettikleri ideoloji.
devamını gör...
faşizm finans kapitalin en gerici, en şovenist, en milliyetçi, en ırkçı, en karanlık halidir sadece.
devamını gör...
faşizm bir kertenkeledir

ahmaklık edeceğimize görmesini öğrenebilseydik
güldürünün özündeki vahşeti anlardık.
çene çalacağımıza koyabilseydik eylemimizi ortaya
kıçüstü oturmazdık daima
görüp öğrenebildiğimiz tek şey belkide bu olmuştur.
yine de hemen sevinme arkadaş!bozguna uğradı diye.
gerçi dünya ayaklandı bu mamussuzu durdurdu ama,
onu doğuran kançık kızışmış bekliyor yine.
bertolt brecht
devamını gör...
dünyaki en aşağılık ideoloji desek yeridir. hatta doğrudan beyinsizlik diyelim biz buna. kadere bak ki bu ülke bunlardan geçilmiyor ve ne yazık ki beraber yaşamak zorundayız. keşke bir gecede hepsi birden itlaf edilebilseler.
devamını gör...
italyan ırkçılığı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"faşizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim